PAD OLIGARHIJE?!


Objavljujemo pismo našeg čitaoca u potpunosti: A.V.

Demokratija u eri ekstrema je trenutno agregatno stanje našeg društva.
"Političku scenu Republike Srpske obilježavaju dešavanja koja u velikoj mjeri dijagnosticiraju neminovan pad režima! Prefiks „državni“ je u tolikoj mjeri obezvrijeđen da je taj unutrašnji mehanizam i nomenklatura u republičkim institucijama osnovni pokretač raspada svih poluga vlasti! Državni posao, državna televizija i sva ostala „državnost“ čine okosnicu biračkog tijela nosilaca današnje vlasti. Ta glasačka baza je zasnovana na strahu i interesu kroz mobing najnižeg stepena, od klasičnog nepotizma do polufabrikatskih nagona nosilaca državnih i ostalih funkcija. Represija je zasnovana na konstantnoj ucjeni zaposlenih, te zadire u sve pore života pojedinca i njegove porodice. Nigdje u savremenom svijetu partokratija ne postoji u ovakvoj konturi. Ta lažna forma je ovdje obogaćena sa nemoralom i sirovim bludništvom, na paritetu prostitucije. U tom kontekstu se i dešavaju zapošljavanja svega i svačega, da se zaprijeti kada treba sa otkazom, premještajem kroz navodnu sistematizaciju radnih mjesta ili neprodužavanjem ugovora na određeno vrijeme! Nosioci funkcija se ne biraju na osnovu stručnosti, znanja, obrazovanosti i iskustva! Konkretno, ako je ženska populacija u pitanju, može se dobiti šefovsko mjesto, ali u skladu sa stepenom tolerancije biološkog sata nadređenog uz maksimalno razumjevanje problema da „mu hoće glava, a ne može tijelo“. Ne može se avansirati potentnost i vječne orgije! Naravno, sve profesionalne nedostatke osim navedenih vanstručnih, takve likuše pokrivaju sa prekomjernom silom prema ostalim radnim narodom. U vremenu izbora, praksa je poznata, popisi, potpisi, lične karte pod kontrolu...Većina zaposlenih, onih čestitih, gutajući sve i svašta, ćuti, radi svoje i tuđe poslove, sretna što ima i stolicu! Veći je problem ako se ode na godišnji odmor ili ne daj Bože na bolovanje! Tada su suočeni sa opasnosti da će uopšte i naći svoj sprat, jer ono što su sami radili, u novonastalim okolnostima može i nekoliko sponzoruša. Takav bordel u državnim institucijama je obezvrijedio i dugogodišnju mantru o zapošljavanju u istim kao nešto idealno. Neminovnost ekonomskog i finansijskog kraha koji se odlaže basnoslovnim kreditnim zaduženjima će samo dovesti do smanjenja ličnog dohotka. U takvoj situaciji u kojoj već sada bijeda kuca na vrata, ta prisilna i na biču zasnovana „ljubav“ odlazi kroz prozor. Ostaje jedino molitva da se pri fizičkom izlasku iz tog vilajeta preživi pucanje, kubici, oktani i gas nekog tatinog i tajkunskog sinčića ili potomka. Pa, ako se izgubi glava, nikom ništa, ljudski život manje-više! Ali, ako se završi u invalidskim kolicima, liječenje je upitno, nisu plaćeni doprinosi, te se ne može ovjeriti zdravstvena knjižica.

Kriminal i korupcija vlada u svim porama društva! Tako imamo realnost da će se umrijeti ako se ne
počasti ljekar; raznorazne inspekcije će zatvoriti privatnu firmu ako se ne podmaže inspektor; na fakultet se ne može upisati bez koverte dekanu; kredit je nemoguće dobiti ako se ne uračuna procenat bankaru; na javnom tenderu se ne može proći ako se pola od dobiti ne donese u koferu; policajac će sa drveta skočiti na haubu kola da bi uzeo „cvaju“; ako si kum mogu se i trgovi knjižiti na ime kumčeta...

Takođe, nigdje na planeti nije zabilježeno da zaposleni na državnoj televiziji koju svi nažalost plaćaju, prije izlaska na teren skidaju obilježja i naljepnice sa kamera, mikrofona, odjeće... Toliko su objektivni da se narodu povraća od njih, pa se moraju baviti mimikrijom.

U razvoju civilizacije, od drevnog egipatskog zakonika kao prvobitnog Prava, preko kralja Hamubarija i Vavilonskog zakona isklesanog u kamenu, pa do savremenog doba nije zabilježeno da neki velmoža ukine sud kao organ, instituciju. U Republici Srpskoj je takva prijetnja normalna, ako se ne zadovolji lična impresija samoproklamovanog mesije, nebitno što je sam kreator problema koji rješava na taj način.

Državni interesi su posebna priča, pa tako imamo otrcanu frazu, već izlizanu na nivou entiteta. Ako se iz Sarajeva govori o ukidanju Republike Srpske, a iz Banja Luke o otcjepljenju-planira se velika pljačka narodnih para! Kada se priča o mogućem ratu-pljačka je u toku! Tema o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH sa jedne strane, a odbrana te trgovačke institucije sa druge strane, znači -pljačka je završena!

Toliko zaglupljeni, u svom bunkeru, vlastodržci ovog prostora ne znaju da su veće imperije i diktature sa mnogo manje truleži odavno prošlost!"


Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?