KAKO SE KRČMI GRADSKA IMOVINA


Afere i nezakoniti dilovi oko projekta  Eko toplane Banjaluka nisu se ni stišali, a gradonačelnik Igor Radojičić i sumnjivo okruženje kreću u novu aferu prodaje gradskog zemljišta i nekretnina po bezobrazno niskim cijenama. Sektaška družina uz pomoć opijenih odbornika pozicije i bezidejne opozicije na 21. sjednici Skupštine grada Banjaluka donose odluku o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini Grada Banjaluka, na izuzetno atraktivnoj lokaciji u Ulici Krajiških brigada na broju 239. Ove nepokretnosti u vlasništvu Grada Banjaluka, su cjelina koja se sastoji od stambenog objekta sa zemljištem i nalaze se na atraktivnoj lokaciji Zapadnog tranzita, koje su po novom premjerom označene kao kč.br. 246/2 kuća i zgrada ukupne površine 251 m2 od čega 100 m2 zgrada. Gradska administracija Banjaluka na čelu sa tadašnjim gradonačelnikom Dragoljubom Davidovićem je za potrebe izgradnje i modernizacije Zapadnog tranzita iste te nekretnine otkupila po cijeni od 200 hiljada KM. Igor Radojičić i sumnjivo okruženje predmetne nepokretnosti žele prodati putem licitacije, a početna prodajna cijena, iznosi smiješnih 58 hiljada KM. Izvor iz SNSD-a tvrdi da se nepokretnosti u vlasništvu Grada Banjaluka, kuća i zgrada ukupne površine 251 m2 od čega 100 m2 zgrada, želi prodati bliskom saradniku gradonačelnika Igora Radojičića, po cijeni višestruko nižoj od stvarne tržišne cijene. Navodi se da je gradonačelnik Igor Radojičić zadužio kontroverznog savjetnika Nikolu Aleksića da naruči vještačenje koje će odgovarati moćniku koji je bacio oko na gradsku atraktivnu lokaciju i zgradu koja ima urednu građevinsku dozvolu, a time i plaćene komunalije za ukupnu površinu stambenog objekta.  




Prema pisanju novinara i blogera, Slobodana Vaskovića, "Radojičićev savjetnik Nikola Aleksić, koji je u vrijeme rješavanja slučaja "Varnica" protiv interesa Grada bio pomoćnik u banjalučkom sjedištu pravobranilaštva kojim je tada stolovao Mirko Stojčinović, kao zamjenik pravobranioca za Banjaluku. Glavni igrači u slučaju "Varnica" su: Dragan Grulović, šef banjalučke Područne jedinice RUGIP-a, Dragan Spasojević, advokat porodice Varnica i KUM Dragana Grulovića. Radojičić treba da se zamisli kakv mu je kredibilitet u borbi protiv zemljišne mafije kada u svom gnijezdu ima savjetnika Nikolu Aleksića. Nedavno uhapšeni Boris Jeličić, novoizabrani zamjenik Javnog pravobranioca za Banjaluku, koji je do tog posla, na koji ga je nedavno imenovala Skupština RS, obavljao dužnost Stojčinovićevog pomoćnika je kum Nikole Aleksića, inače savjetnika Igora Radojičića. D.Grulović 04.12.2015. god, na zahtjev Spasojevića, donosi Zaključak (21.11./476.149/10), kojim se određuje usmena rasprava sa uviđajem na licu mjesta. Banjalučko pravobranilaštvo na uviđaj šalje Nikolu Aleksića, a ovaj po nalogu optuženih pomaže u zloupotrebi gradskog zemljišta.

Iz februarskog Zapisnika uočljiv je ponovo nonsens da se zemljište proglašava neprivedenim namjeni, uz konstataciju da na njemu postoji makadamski put. To jedno drugo potpuno potire, jer kada bi takvi zaključci bili validni, onda bi svi makadamski putevi u RS mogli biti vraćeni nekadašnjim vlasnicima ili, pak, preorani. Nikola Aleksić je tada demonstrirao (svjesno) neznanje i saglasio se sa nalazom vještaka, a Spasojević je zahtijevao povrat zemljišta. Igra se privodila kraju." Slobodan Vasković dalje navodi:
"Nakon uknjižbe Varnice su prodale dio zemljišta (cca 600 m2) za preko 300.000 KM, što znači da je Grad teško oštećen, jer je Gradu za iste parcele plaćeno samo nekoliko stotina KM. Gubitkom navedenog zemljišta Grad je već izgubio milione, a novi milionski gubici tek slijede; I to u sudskom sporu sa investitorima, jer ih je Grad, nakon svih vratolomija vlasnika institucija, prevario!"

Izvor iz Gradske uprave Banjaluka tvrdi da je spornu odluku o načinu i uslovima prodaje nepokretnosti u svojini  Grada Banjaluka, koje se nalaze na Zapadnom tranzitu, sačinio ovaj isti Nikola Aleksić. Dodatne sumnje u zakonitost odluke daje činjenica da je Skupština grada Banja Luka, spornu odluku usvojila bez prethodno pribavljenog mišljenja Pravobranilaštva Republke Srpske. Naime, odluka u jednom od članova propisuje da se ovlašćuje Gradonačelnik grada Banjaluka da po okončanju licitacije, zaključi ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa najpovoljnijem ponuđačem, a po prethodno pribavljenom mišljenju  Pravobranilaštava RS. Provesti postupak licitacije i odabrati najboljeg ponuđača, a potom tražiti mišljenje Pravobranilaštva  RS je moguće samo u vladavini Igora  Radojičića i  sumnjivog okruženja.
Da bi se kriminalna prodaja nepokretnosti u vlasništvu Grada Banjaluka, kuća i zgrada ukupne površine 251 m2 od čega 100 m2 zgrada, prodala bliskom saradniku gradonačelnika Igora Radojičića, po cijeni višestruko nižoj od stvarne tržišne cijene, Radojičić formira komisiju za sprovođenje javnog nadmetanja-licitacije u sastavu: Nikola Aleksić, predsjednik, Aleksandra Simić, član,  i Dubravko Goranović, član.



Izvor iz Gradske uprave tvrdi da je Nikola Aleksić, savjetnik Igora Radojičića, upetljan u mnoge slučajeve korupcije u oblasti zamjena gradskog građevinkog zemljišta i izmjena regulacionih planova.  

Izmjene Regulacionog plana naselja Petrićevac u Banjaluci, predviđaju da je objekat na predmetnoj parceli predviđen za rušenje, a na istoj parceli se planira izgradnja novog stambeno-poslovnog objekta spratnosti P+1 i time se potpuno razotkrivaju namjere Igora Radojičića i sumnjivog okruženja. Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke, sporne nepokretnosti plaća 200 hiljada KM, a Igor Radojičić deceniju i po poslije te iste nepokretnosti sumnjivo prodaje za 58 hiljada KM?!  
Afera za aferom, aferim Igore Radojičiću!

Glas Naroda

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?