UCJENA ILI KUPOVINA


Istorija nam pomaže da shvatimo zašto se nešto dogodilo i da bolje upoznamo sadašnjost. 

Juda Iškariotski (desno), odlazi sposljednje večere
Izdaja ili podsticanje na izdaju  je oblik prevare. Izdati nekoga znači iznevjeriti nečije povjerenje, nečija očekivanja i lojalnost ili povrijediti interese grupe kojoj subjekt pripada. Najčešće uzrokuje jake osude i nije omiljena ni među onima kojima ide u korist. Kroz istoriju izdaja je smatrana jednim od najgorih činova koje osoba može učiniti za grupu kojoj pripada (državunarodprijateljevojsku...) i uglavnom se oštro kažnjavala.
Iako se danas  ubistvo smatra najgorim  zločinom, u prošlosti se izdaja ili politička izdaja (države, naroda,bližnjih,prijatelja itd.) smatrala gorom.  
Shakespearevoj predstavi Kralj Lear saznaje da ga je kćer javno osramotila (što se takođe smatralo izdajom) i kaže da je to gore od ubistva. U Danteovoj „Božanstvenoj komediji“ najniži krugovi pakla su određeni za izdajnike. U hrišćanstvuJuda Iškariotski, apostol koji je izdao Isusa Hrista bio je izložen najgorim mukama i njegovo ime se često koristi za izdajnike.
Juda Iškariotski  bio je, prema Novom zavjetu, jedan od dvanaestorice apostola, a poznat je po izdaji Isusa Hrista. On je, prema Bibliji, za 30 srebrnjaka Isusa predao farizejima. Nakon izdaje objesio se na drvo vrste Cercis Siliquastrum, koje je kasnije prema njemu nazvano Judino drvo. Nakon Judine smrti na njegovo mjesto je došao apostol Matija.
Igor Radojičić nastavlja sa podsticanjem političke izdaje, ucjenama i prijetnjama političkim protivnicima ili njihovim porodicama. Ako je Igor Radojičić kako to Englezi forsiraju ,,dašak svježeg vazduha u Banjaluci“ onda nam se crno piše! Način vladanja Radojičića su metode svojstvene diktatorima koji satiru sve što predstavlja kritiku njemu ili onome što radi. Kupujem medije, kupujem novinare, kupujem neistomišljenike, kupujem odbornike i kupiću sve što mi  stane na put odzvanja političkom scenom u Banjaluci. Politički analitičari se zgražaju na političko nasleđe Igora Radojičića koji vlada prijetnjama, ucjenama i kupovanjem političkih protivnika. Gradska uprava na čelu sa Radojičićem sve više liči na fantomsko preduzeće Tržnica individuama d.o.o, osnovna djelatnost trgovina odborničkim mandatima. 
Radojičić neki dan izjavljuje: „Previranje među odbornicima još nije završeno!“ Uriniranje političke scene u Banjaluci se nastavlja, a osnovni cilj je razbijanje opozicije i DNS-a  političkom korupcijom, ucjenamam, ali i prijetnjama. Radojičić je posramio sve opozicione stranke i DNS u Banjaluci time što im je političkim manipulacijama nanio smrtonosnu ranu od koje nema oporavka. Opozicione stranke su kao na traci napuštali predsjednici Gradskih odbora - glave: predsjednik GO PDP-a Zoran Talić, predsjednik GO NDP-a Dragan Talić, predsjednik GO SDS-a Predrag Vulin, potpredsjednik DNS-a Budumir Balaban, odbornik i bivši predsjednik GO NDP-a Vladimir Mirošljević čime je pokazao da vlada prezirom jer želi da omalovažava druge u funkciji izdizanja sebe.



Prema izvorima iz SNSD-a Igor Radojičić vrši strahovit pritisak na odbornika Stojana Vukajlovića da napusti opoziciju i da se priključi Nenadu Stevandiću i Ujedinjenoj Srpskoj ili   stranci koji je nedavno formirao Ognjen Tadić. Igor Radojičić je dao nalog direktoru Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejanu Kusturiću da završi posao sa  Stojanom Vukajlovićem milom ili silom. „Mila“ podrazumjeva da se odbornik Stojan Vukajlović priključi Nenadu Stevandiću i Ujedinjenoj Srpskoj ili stranci koju je formirao Ognjen Tadić i napusti opozicioni Klub Sloboda, a „sila“ podrazumjeva otkaz Stojanu Vukajloviću koji trenutno radi kao savjetnik direktora FZO RS, Dejana Kusturića. Prema izvorima Kluba Sloboda emisari Igora Radojičića su prema odborniku Stojanu Vukajloviću ispalili primamljivu ponudu u vidu zaposlenja supruge u državnim institucijama koja je nezaposlena i trajno rješavanje Vukajlovićevog profesionalnog statusa u FZO RS. Trgovina mandatima nije završena, a Igor Radojičić se toliko zanio  da će uskoro početi da trguje mandatima svog SNSD-a. Čudna je ta navika! Ako ti je data prilika ,,vladaj" tako da sutra onima (nad) kojima si vladao možeš mirno pogledati u oči.  



Juda Iškariotski danas je simbol izdaje i jedan od najomraženijih ličnosti u ljudskoj istoriji.

 Glas Naroda







Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?