MAZUT SA MIRISOM KORUPCIJE

Nenad Luburić i Mićo Milovanović na mazutu oštetili Toplanu za 1,5 miliona KM?

Uprava kriminalističke policije je protiv Nenada Luburića i Miće Milovanovića podnijela izvještaj zbog  malverzacija sa nabavkom mazuta. Mediji su brujili o podnošenju izvješaja i pisali:
„ Aktuelni direktor banjalučke Toplane Mićo Milovanović, vlasnik firme „Ideal kompani”, Nenad Luburić i direktor firme, Nataša Luburić, kao i Mitar Samardžija i Željko Miljković, odgovorna lica firme „Bom impex”, osumnjičeni su da su raznim malverzacijama oštetili banjalučku Toplanu za oko 1,5 miliona KM. Oni su tokom 2015. i 2017. godine dogovarali i zaključivali kupoprodajne ugovore suprotno zakonom o Javnim nabavkama RS i na taj način oštetili Toplanu za 1.445.014 KM. Obe firme su 2015., kako saznaje „EuroBlic”, dogovarale sa Toplanom u Banjaluci ugovore o isporuci mazuta i lož ulja po puno većoj ceni od realne, a 2017. štetan ugovor je potpisan samo sa „Ideal kompani”. “
„Ideal kompani” je 2015. i 2017. na taj način zaradio preko 1.150.000 KM, a „Bom impex” preko 300.000 KM. Uprava kriminalističke policije je protiv pomenutih osoba podnijela izvještaj zbog pomenutih malverzacija. U vrijeme spornih nabavki, tadašnji opozicionar NDP-ovac Vladaimir Mirošljević, upozoravao je da se mazut “pozajmljuje” od preduzeća „Ideal kompani” bez prethodno sprovedenog tendera, a da se cijena utvrđuje naknadno i da je znatno viša od tržišne.
Izvori iz Skupštine Grada tvrde da su za ovu nelegalnu radnju upozorenje dobili bivši gradonačelnik Slobodan Gavranović i sadašnji Igor Radojičić, ali da nisu reagovali. Istražni organi su uputili poziv za saslušanje i saslušali Slobodana Gavranovića, Srđana Amidžića i gradonačelnika Igora Radojičića koji su svu krivicu svalili na direktora banjalučke Toplane Miću Milovanovića. Izvor dalje navodi da se u sumnjivom poslu navodnog posuđivanja mazuta Toplani pojavljuje tajni posrednik između gradonačelnika Slobodana Gavranovića i „Ideal kompani” izvjesni D.P koji je čovjek od povjerenja Slobodana Gavranovića. Izvor iz Skupštine Grada dalje navodi da je Slobodan Gavranović imao uvide u sporne ugovore o nelegalnom posuđivanju mazuta i da ga je na nezakonite rabote upozoravao i odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević, ali je zažmirio na kriminal. Izvor iz SNSD-a tvrdi da je Slobodan Gavranović imao izričit zahtjev prema direktoru banjalučke Toplane, da potpiše nelegalni ugovor  o posuđivanju mazuta, a sada svu krivicu svaljuje na istog Miću Milovanovića. Odbornik NDP-a Vladimir Mirošljević je upozoravao da se mazut „pozajmljuje” od preduzeća „Ideal kompani” bez prethodno sprovedenog tendera, a da se cijena utvrđuje naknadno i da je znatno viša od tržišne gdje Toplana i Grad gubi direktno 1.5 milona maraka, pojašnjava izvor iz SNSD-a.
Igor Radojičić i Srđan Amidžić koriste sličan obrazac koji je trasirao bivši gradonačelnik Slobodan Gavranović . Radojičić na jednoj od sjednica Skupštine Grada izjavljuje da je stalni dobavljač mazuta „HIGAT“ za legalnu nabavku mazuta tražio avansno plaćanje, što Grad ne može prihvatiti! Kako Igor Radojičić i Srđan Amidžić mogu prihvatiti da se mazut „pozajmljuje” od preduzeća „Ideal kompani” bez prethodno sprovedenog tendera, a da se cijena utvrđuje naknadno i da je znatno viša od tržišne i time krše zakon o Javnim nabavkama RS.


Slobodan Gavranović,Srđan Amidžić i Igor Radojičić svu krivicu svaljuju na direktora Toplane, Miću Milovanovića koji će biti žrtveno jagnje političara ili će doći do kasiranja.
Kako kaže Slobodan Vasković planetarni bloger:
Kasiranje je vrlo popularan mehanizam u visokim “političkoposlovnim” krugovima u Republici Srpskoj. Krugovi označavaju funkcionere koji pljačkaju budžet.
Kasiranje podrazumijeva da Veće Ribe jedu Male Ribe, preciznije, otmu im novac koji su Male Ribe otele, a, zauzvrat, Male Ribe ne idu u zatvor, niti na Sudove.
Kasiranje je, defakto, zamjena za pravosudne procese: Velike Ribe “presude” Malim Ribama koliko su im dužni isplatiti od opljačkanog i ukoliko Male Ribe ne zaborave obaveze - pravosudnog procesa nema; Samo Kasiranje.
Dokaz da su u ove nelegalne rabote upleteni i bivši gradonačelnik Slobodan Gavranović koji je naredio direktoru Toplane da potpiše sporni ugovor, ali i sadašnji gradonačelnik Igor Radojičić je izjava samog Nenada Luburića:
“Do ugovora je došlo na zahtjev oba gradonačelnika koji su bili u nezavidnoj i očajnoj situaciji i bili primorani tražiti od svih veletrgovaca ovog derivata pomoć u vidu pozajmice. Jedini smo pristali izložiti se velikom riziku i zaduženju te pozajmiti robu da bi spasili grad i građane u sred grejne sezone”, kaže Luburić. Nenad Luburić neće da kaže da je na poslovima ,,spasavanja“ Grada zaradio preko 1.150.000 KM, a „Bom impex” preko 300.000 KM  suprotno zakonom o Javnim nabavkama RS.
Nenad Luburić se ruga građanima i izjavljuje : „Javnost i građani moraju imati u vidu da ako neko nije u situaciji da vam istu robu vrati, mora da je plati, jer sam i ja morao da platim mazut kako bi pozajmio „Toplani“.“
Ovom izjavom Nenad Luburić razotkriva ono na što se unaprijed upozoravalo  da Toplana a.d i Grad Banjaluka ne mogu vratiti mazut i da će posuđeni mazut platiti „Ideal kompani” i „Bom impex” suprotno zakonu o Javnim nabavkama RS a da će na takvoj nelegalnoj transakciji „Ideal kompani” i „Bom impex” zaraditi 1.5 miliona konvertibilnih maraka.


U gradu na Vrbasu vodi se bespoštedni rat građevinskih tajkuna ko će biti glavni „BOS“ i koja firma će imati primat na atraktivne građevinske lokacije u Banjaluci. Prema pisanju medija, rat se vodi između miljenika Igora Radojičića, Veljka i Vedrana Jarića („Aragosta Invest“) i Nenada Luburića „Ideal kompani”, miljenika Srđana Amidžića.  
Igor Radojičić i Srđan Amidžić kupovanjem medija i novinara stvara sliku uspješnih gradskih menadžera ali se sve češće povezuju sa tajkunima i sumnjivim poslovima. Pojedini portali i mediji koje kontroliše Igor Radojičić su se utrkivali da Nenada Luburića predstave kao žrtvu kojoj se grad treba tobože zahvaliti.
Sve je isto samo njega nema!


Glas Naroda




Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?