PRESUDILI NEDUŽNOJ ŽENI PRIJE TUŽILAŠTVA I SUDA


Slučaj „Kanada“ ne postoji , slučaj ,,Kanada“ je montiran proces diskreditacije najgore vrste.

Okružni tužilac je analizirao odredbe Porodičnog zakona RS koje se odnose na usvojenje i zaključio da u spornim slučajevima usvojenja nije povređena ni jedna njegova odredba. „Namjera svih koji su učestvovali u spornim postupcima usvojenja, pa i prijavljene je bila da se usvojenoj djeci pomogne i da im se obezbjedi život koji zaslužuju“, kaže okružni tužilac.
Tužilaštvo nije našlo elemente za istragu, gradske vlasti „presudile“ prije njih. Igor Radojičić svojim impusivnim reakcijama nanio je nesagledive posljedice po zdravlje nedužne žene i nekadašnje direktorice Centra za socijalni rad u Banjaluci. Njegova narcisoidnost, prepotencija i arogancija stvara nesagledivu štetu za običnog čovjeka koji želi samo jedno- da obuzda mafiju u bezočnoj krađi gradskog novca.
Banjalučko Okružno javno tužilaštvo donijelo je nedavno naredbu o nesprovođenju istrage protiv bivše direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka Vere Sladojević. Iz izvornog materijala Okružnog tužilaštva u Banjaluci se nedvosmisleno vidi da Vera Sladojević nije kriva za ono zašto su je kupljeni novinari i neki mediji mjesecima blatili.
Navodi se i to da ni jedan pribavljeni dokaz ne ukazuje na to da je tadašnja direktorica namjeravala da nanese štetu usvojenoj djeci i drugima, kao ni da je bilo kakva šteta nanesena.
Formalno – pravno, situacija je sljedeća: Sladojevićevu su gradske vlasti „presudile“ i smijenile je prije nego što je nadležna pravosudna institucija uopšte razmotrila cijeli slučaj.
Naredba o neprovođenju istrage donesena je po anonimnoj krivičnoj prijavi za trgovinu maloljetnim licem, zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja i trgovinu uticajem. Tužilaštvo je zaključilo da „ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno lice učinilo krivično djelo“.
Ovu vijest nije prenio ni jedan medij u Banjaluci jer je Vera Sladojević u javnosti već optužena, osuđena, i medijski linčovana. Kako to često biva – njeno zdravlje, njena karijera, reputacija i mir su bili kolateralna šteta kadrovskih okršaja partija u Banjaluci. 
 Tužilaštvo je ocijenilo da je navod krivične prijave o trgovini maloljetnim licem „lišen svakog osnova zbog čega nema bilo kakve potrebe za detaljnijim obrazloženjem“.
U pojašnjenju naredbe o neprovođenju istrage kaže se i to da od mnogo pribavljenih dokaza – niti jedan ne ukazuje da je Vera Sladojević u vezi sa slučajem usvojenja djece zahtijevala ili primila nagradu ili kakvu korist za sebe ili drugog. Tužilac je takođe utvrdio da je namjera svih koji su učestvovali u postupcima usvojenja bila da se djeci pomogne. Do problema je, kako se navodi, došlo kasnije – čemu ni na koji način nije doprinijela Sladojevićeva, kao i bilo koji drugi službenik Centra za socijalni rad. Navodi se i to da ni jedan pribavljeni dokaz ne ukazuje na to da je tadašnja direktorica namjeravala da nanese štetu usvojenoj djeci i drugima, kao ni da je bilo kakva šteta nanesena.
Mediji su izvještavali da su djeca smještena u ustanovu za odvikavanje droga u Kanadi, a Tužilaštvo je iz dostupne dokumentacije utvrdilo da su djeca počela s konzumiranjem droga prije nego što je preduzeta bilo kakva radnja za njihovo usvajanje.
Tužilac je, između ostalog, zaključio da usvojenjem nije povrijeđena ni jedna odredba Porodičnog zakona RS.
Ono što se Sladojevićevoj stavljalo na teret – da usvojitelj nije državljanin BiH, takođe je u Tužilaštvu osporeno jer je usvojitelj imao dvojno državljanstvo – kanadsko i BiH.
Okružno tužilaštvo je zaključilo i to da u postupku usvojenja nije došlo do direktnog kršenja Uputstva o postupku usvajanja djece. Tužilac je takođe konstatovao da ni iz jednog propisa ne proizilazi da je postojala obaveza da se od nadležnog organa iz Kanada zatraži izvještaj o podobnosti usvojilaca.
Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS u dva navrata naložilo je otklanjanje nedostataka koje je utvrdila Komisija za stručni nadzor, a gdje se kaže da u slučaju spomenutog usvojenja nisu u potpunosti poštovane odredbe Zakona o opštem upravnom postupku. Tužilac zaključuje da navedeni eventualni propusti nemaju uticaj na zakonitost i opravdanost samih usvojenja, a posebno ne u smislu da je riječ o krivičnom djelu. Dodaje se i to da se propusti eventualno mogu staviti na teret vođi tima za usvojenje koji je vodio postupak, a ne direktorici Centra.
U pojašnjenju naredbe o neprovođenju istrage stoji i to da je u svemu „nemoguće ne primijetiti i postojanje nekih interesa (sukobi vezani za aktuelan izbor direktora Centra za socijalni rad Banjaluka koji su nastavljeni i nakon što je on završen)“ koji su evidento bili izvan i preko interesa djece. 
U anonimnoj krivičnoj prijavi, Vera Sladojević se tereti i za propuste u slučaju usvajanja bebe, a za šta se u pojedinim medijima tvrdilo da je usluga visoko rangiranom kadru DNS-a. Tužilaštvo je utvrdilo da je stručni tim Cetra zaključio da je bračni par podoban za potpuno usvojenje maloljetnog djeteta. Iz objektivnih dokaza ne može se izvući zaključak da je prijavljena u vezi s ovim usvojenjem učinila bilo kakvo krivično djelo – smatra Tužilaštvo. U naredbi se kaže i to da u pribavljenim dokazima nema potvrde da je, zbog navodne usluge koju je učinila kadru DNS-a, Sladojevićeva došla na kandidatsku listu te stranke. 
Skupština Grada Banjaluka smijenila je 20. jula Veru Sladojević s mjesta direktorice Centra za socijalni rad. To je učinjeno na osnovu Posebnog izvještaja o stanju u Centru za socijalni rad, koje je sačinilo Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku na čelu sa Natalijom Trivić iz Ujedinjene Srpske koja je direktno diskreditovala Veru Sladojević.  
Fascinira činjenica da su se gradske vlasti stavile u funkciju pravosudnog organa koji provodi svoje istrage i na osnovu kojih i izriče kazne. Vera Sladojević čak nije privremeno suspendovana dok nadležne institucije (tužilaštvo) ne obave svoj posao. Ona je smijenjena prije nego što je pravosuđe dalo svoju ocjenu.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je smjenu predložio zbog preteških optužbi na njen račun i propusta u radu, a na štetu korisnika usluga.


„Ono što piše u izvještaju nadležnog Ministarstva o stanju u Centru zaista je zabrinjavajuće, optužbe su preteške i smjena nema veze sa politikom“, rekao je tada Radojičić.

U izvještaju nadležnog Ministarstva, Tužlaštvo ipak nije pronašlo elemente da bi pokrenulo istragu protiv Vere Sladojević. Što dokazuje da  Igor Radojičić nije govori istinu!
Svi ti navedeni eventualni propusti nemaju bilo kakav uticaj na zakonitost i opravdanost samih spornih usvojenja, a pogotovo ne na rješenje pitanja da li je učinjeno ili ne krivično djelo. Osim toga, ti navodni propusti se prije mogu staviti na teret vođi Tima za usvojenje koji je vodio upravni postupa-postupak usvojenja, koji je pri tom dipl. pravnik konstatuje Okružno tužilaštvo.
Prema izvorima DNS-a, harangu neviđenih razmjera,medijski linč i diskreditaciju nedužne žene sinhronizovano sprovode Ujedinjena Srpska- Darko Kremenović, savjetnik Nenada Stevandića, inače advokat EUROBLICA, Igor Radojičić preko medijskog gurua Dragana Risojevića, i Radamila Kocić iz DNS-a koja koristi usluge Mirjane Kusmuk, savjetnice za medije Nedeljka Čubrilovića, inače bivše urednice Glasa Srpske.
Nakon stava Tužilaštva, ostaje da se vidi kako će gradonačelnik Banjaluke opravdati smjenu Sladojevićeve, kao i da li će mediji koji su joj mjesecima „presuđivali“ odgovarati za iznesene neistine i nezapamćen medijski linč.  
Moralno posrnuće Igora Radojičića se nastavlja!






Glas Naroda.



Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?