RADOJIČIĆ VEĆI OD DODIKA


                                       

Koristoljublje je prečica za sunovrat ličnog morala, a kada se ono sjedini sa vlastoljubljem to postaje društvena opasnost koja razara narod i samo društvo. Kada vlastoljublje i koristoljublje postane znak prepoznavanja nekog političara ili političke partije ta opasnost polako ali sigurno postaje prosta društvena realnost. Ako takav političar ili politička partija vrši vlast, sveopšta moralna kataklizma obuzima čitavo društvo, kako one koji su naklonjeni vlastima tako i one koji su njen žestoki protivnik. Osnovno ljudsko zanimanje tada postaje "režanje", jednostavno svako "reži" na svakoga, a normalnog čovjeka hvata beznađe.
Većina građana u Republici Srpskoj i BiH su u zoni siromaštva, apsolutnog ili relativnog. Zvanična statistika pokazuje da je većina radnika i skoro svi penzioneri u zoni siromaštva, a kada se ovome dodaju nezaposleni, kao i primaoci socijalne pomoći, dobije se potpuna socijalna slika u zemlji. Dvije trećine penzionera jedva preživljava u RS i BiH sa 350 KM, siromaštvo je masovna pojava, pokazuje izvještaj Centra civilnih inicijativa (CCI).

Plate gradonačelnika, predsjednika i potpredsjednika Skupština, ali i načelnika u gradskim administracijama oslikavaju potpuni izostanak morala i saosjećanja sa sve težim životom građana koji su te iste foteljaše izabali da vrše vlast.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, političar-foteljaš koji ima najveća primanja u Republici Srpskoj. Ovaj moralni pigmej opsjenut koristoljubljem i vlastoljubljem posjeduje platu od 6 500KM, beskonačno korištenje službenog automobila i desetine hiljada maraka za troškarenja. Dok se sve više sugrađana hrani u javnim kuhinjama i pretura po kontejnerima taj moralni pigmej uredno prima platu koja je u visini 35 minimalnih penzija u Republici Srpskoj, 3 plate vrhunskog ljekara hirurga, 3 plate univerzitetskog profesora, 8 plata policajca, 2.5 plate ministra u vladi Republike Srpske.


Ta "moralna vertikala" i lokalni političar prima platu od nevjerovatnih 6 500KM pravdajući to zakonskim rješenjima, zaboravljajući da su njegove kolege u Trebinju, Kozarskoj Dubici i drugim opštinama značajno smanjili svoje plate. 

Plata predsjednika Republike Srpske i premijerke Srpske iznosi oko 4 000, odnosno oko 3 500 KM što dodatno pokazuje obim moralnog posrnuća jednog lokalnog političara koji želi biti značajniji od predsjednika i premijera. Moralni pigmej Igor Radojičić u visini plate prednjači i nad članom Predsjedništva BiH i predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, što je moguće samo u zemlji Nedođiji.

Svaki član Predsjedništva BiH ima osnovnu neto platu u iznosu od 4.750 KM, a predsjedavajući Vijeća ministara BiH prima mjesečnu platu 4.987 KM  što je značajno manje nego plata banjalučkog Faraona.

Korijen svakoga zla nije sam novac, nego ljubav prema novcu. Bogati kralj Salamun u Bibliji je naveo tri “zla” što često pogađaju ljude koji vole novac. Kao prvo, takve osobe imaju mnogo briga. Salamun je napisao: “Bogatstvo bogatome ne da spavati” . Kao drugo, čovjek koji ljubi novac nikad nije zadovoljan onim što ima. Salamun je kazao: “Ko ljubi srebro, nikad mu nije dosta srebra, i ko ljubi bogatstvo, nikad mu nije dosta dobitka”. Kao treće, onaj ko teži za bogatstvom dolazi u iskušenje da se ogriješi o zakon".  

Sve više je onih koji se bore sa siromaštvom, koji nemaju čak ni šta da jedu. Odavno se izgubio srednji sloj, privrede kao da ni nema, a narodu su preostale samo kladionice, banke, apoteke i javne kuhinje. Faraon od Banjaluke bez trunke osjećaja za patnju sugrađana sebi isplaćuje najveću platu u Republici Srpskoj.




Kopanje po kontejnerima pokazuje kako bijeda slama ponos i nelagodu. Nekada se po smeću kopalo samo noću, pa ranom zorom, da niko od komšija ne vidi, a sad se to bez skrivanja čini stalno usred bijela dana.
Hodajući, pješačeći "tuđim" gradom, čovjek može vidjeti štošta o mentalitetu naroda koji preživljava po kontejnerima za smeće dok se političari i gradonačelnik dave u prasetini i janjetini  ispod šatora.



Oni ne poznaju osjećaj sramote, oblizuju se, ma šta im ko rekao, napisao! A, narod Republike Srpske i Banja Luke ih prezire, javno, tajno, na portalima, društvenim mrežama...

Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?