MANIPULACIJE JAVNIM NABAVKAMA!

Građevinska firma „Hidro Splet doo Laktaši “  Zorana Cvijića  iz Laktaša u posljednje četiri godine dobila je većinu ugovora za radove izgradnje vodovoda na području grada Banjaluka. Privilegovana firma iz Laktaša nastavlja da drži posebno mjesto i u vladavini gradonačelnika Igora Radojičića i načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petra Bilčara! 

Hidro Splet doo Laktaši drži monopol


Odjeljenje za komunalne poslove koje vodi takozvani načelnik Petar Bilčar Gladni pod posebnom je lupom javnosti jer postoje osnovane sumnje na namještanje tendera koji se odnose na izgradnju vodovoda u banjalučkim naseljima. Izvor iz nevladine organizacije koja se bavi transparentnosti javnih nabavki tvrdi da postoje osnovi sumnje za zloupotrebe procesa javnih nabavki i da se u skorije vrijeme može očekivati podnošenje krivičnih prijava.
Hidro Splet doo Laktaši Zorana Cvijića je privilegovan u dobijanju poslova izgradnje vodovoda na području grada Banja Luka, ono što daje posebnu sumnju je činjenica da firma sa samo 5-6 zaposlenih radnika dobija većinu poslova na izgradnji vodovodne infrastrukture u Banjaluci.

Preduzeće sa 5-6 zaposlenih pobjeđuje na većini tendera za izgradnju vodovoda

Petar Bilčar Gladni daje saglasnost Odsjeku za javne nabavke da se proces javnih nabavki odvija putem elektronske aukcije što je potpuno netransparentno, sumnjivo i daje prostor za zloupotrebu i namještanje poslova firmi bliskoj onima koji odlučuju. 

Petar Bilčar Gladni takozvani načelnik Odjeljenja za komunalne poslove će morati objasniti kako firma koja zapošljava 5-6 radnika ima referensu da pobjeđuje na većini tendera grada Banjaluka o izgradnji vodovodne mreže. Pokretanje e-aukcije u javnim nabavkama izgradnje vodovodne mreže "ekipa" pokreće kada posumnjaju da postoji više zainteresovanih firmi za pojedini tender izgradnje vodovodne mreže, te se ovim vidom e-aukcije želi proces ponoviti ili poništiti. Neformalni raspored moći, koji se znao prije Radojičića potpuno je poražen jer sujetni i narcisodni gradonačelnik obilato nagrađuje samo najodanije dolazili oni iz sfere biznisa, političkog sektaškog okruženja i kumovsko rodbinskih veza.
Tender za vodovod Rekavice1 porenut e-aukcijom je poništen

Petar Bilčar Gladni načelnik Odjeljenja za komunalne poslove u saradnji sa Odsjekom za javne nabavke  31.07. šalje obavještenje o nabavci izgradnje vodovoda za podsistem Rekavice 1- regionalni vodovod Banjica, a samo nakon mjesec dana donose Obavještenje o poništenju postupka nabavke, što je veoma sumnjiva odluka. Podsjetimo kakve je laži medijima i građanima iznio Petar Bilčar Gladni prije samo dva mjeseca: "Odjeljenja za komunalne poslove i Gradska uprava je pokrenula tender za izbor izvođača radova za izgradnju vodovodne mreže podsistema Rekavice 1, u okviru regionalnog vodovoda Banjica".
"Formiranje ovog novog podsistema je jedna od mjera za poboljšanje snabdijevanja vodom MZ Rekavice 1, do koje se došlo poslije urađene detaljne analize kompletne mreže. Ukoliko javna nabavka protekne bez žalbi, izvođač ovog posla, procijenjene vrijednosti 300 hiljada KM, mogao bi biti poznat već krajem ovog mjeseca".

Poništenju postupka nabavke izgradnje vodovoda za podsistem Rekavice 1- regionalni vodovod Banjica
Vrijednosti 256.410,00 hiljada KM

Da postoje određene osnove sumnje da se želi manipulisati javnom nabavkom vidi se u načinu provođenja javne nabavke e-aukcijom, zatim ako se pročita izjava: "Ukoliko javna nabavka protekne bez žalbi, izvođač ovog posla, procijenjene vrijednosti 300 hiljada KM, mogao bi biti poznat već krajem ovog mjeseca" može se zaključiti da postoje izvođači za ovaj posao ali se čekaju rokovi žalbe, a nikako stupidna tvrdnja u Obavještenju o poništenju, kako nije dostavljena ni jedna ponuda u roku!

Razlog poništenja javne nabavke opasno sumnjiv
Uz radove na izgradnji vodovoda Rekavice – Blagojevići, u ukupnoj dužini od oko četiri kilometra, u drugoj polovini ovog mjeseca počeće i gradnja vodovoda prema naselju Sokolovac. Prema planu Bilčarevog Odjeljenja za komunalne poslove, vodovod će se graditi na potezu od spoja na postojeći cjevovod prema Sokolovcu u dužini od 1.800 metara. Za posao, vrijedan 114.448 KM, na tenderu je opet izabrano preduzeće Hidro Splet doo Laktaši.  
Vodovod Rekavice-Kola izvođač  Hidro Splet doo Laktaši

Vodovod u naselju česma-Krak1 izvođač Hidro Splet doo Laktaši
Vodovod Čokori-Macanovića izvođač Hidro Splet doo Laktaši
Vodovod u naseju Šargovac dužina 1000 metara izvođač radova Hidro Splet doo Laktaši

Vodovod u naselju Česma 2 dužina 850 metara izvođač radova Hidro Splet doo Laktaši



Hidro Splet doo Laktaši, firma sa 5-6 zaposlenih, od tog "impozantnog" broja 2 zaposlena su inženjeri sa potrebnim licencama, 1 direktor Zoran Cvijić, pobjeđuje na većini tendera za izgradnju vodovoda u Banjaluci! "Kada se na tenderima pojavljuju firme sa nekoliko zaposlenih radnika to je indikator da je neko blizak gradonačelniku ili načelniku odjeljenja, te firme ne ispunjavaju osnovne uslove ali dobijaju poslove, koje dalje ustupaju podizvođačima a razlika novca se dijeli", izjavljuje vlasnik firme koja zapošljava 50 radnika i koja se pojavljuje na tenderima grada Banjaluka.

Kako je poslagana priramida koja manipuliše javnim nabavkama i dodjelama ugovora o izgradnji vodovodne mreže na području grada:
Petar Bilčar Gladni, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, u saradnji sa Odsjekom za javne nabavke šalju Obavještenje o nabavci izgradnje vodovoda, gradonačelnik Igor Radojičić svojim rješenjem formira  Komisiju za javnu nabavku koja bi "trebala" da vrši izbor najpovoljnijeg i refentnog ponuđača, ali to nije slučaj. U većini slučajeva odvija se e-aukcija što je razrađena metoda kojom se može manipulisati u izboru, a komisiju i njene odluke potpuno kontroliše Igor Radojičić i njegovo okruženje.


Očita manipulacija u procesu javnih nabavki

Ako se pomno pročita odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača, broj 12-G-1768718 od 27.04.2018. godine, piše da je  "Hidro Splet" doo Laktaši najpovoljniji ponuđač, što nije tačno ili je samo dobro fingirano za naivne.
Najpovoljniji ponuđač u procesu javne nabavke je banjalučka firma u većinskom akcionarskom vlasništvu grada Banjaluka, Vodovod a.d. Banjaluka potpuno referentna i kadrovski osposobljena firma za izvođenje radova izgradnje vodovodnih cjevovoda. Posebno ako se zna da je značajan broj radnika koji su radili na izgradnji seoskih vodovodnih sisitema iz Centra za unapređenje i razvoj sela, prešao u Vodovod a.d. Banjaluka.


Ako laže koza, ne laže rog.

Vodovod a.d. Banjaluka potpuno referentna i kadrovski osposobljena firma za izvođenje radova izgradnje vodovodnih cjevovoda, sa 01.01.2017. godine period prije preuzimanja radnika Centra za unapređenjei razvoj sela Banjaluka, imala je 339 zaposlenih radnika a danas se procjenjuje da je zaposleno i 400 radnika. Na čelu Vodovoda a.d. Banjaluka se nalazi jedan od najodanijih Radojičićevih ljudi, Zoran Popović koji  bez pogovora izvršava naredbe gradonačelnika i kada su one protiv interesa firme i grada Banjaluka. 

Ono što se krije od javnosti je veoma sumnjiva radnja direktora Vodovoda a.d. Banjaluka, a vezana je za javne nabavke izgradnje vodovodnih sistema. Vodovod a.d. Banjaluka se uredno prijavi na javnu nabavku i ponudi najpovoljnije uslove, a zatim na zahtjev "moćnika" odustaje od poslova i prepušta ugovor firmi Hidro Splet doo Laktaši. Dana 08.05.2018. godine, Odsjek za javne nabavke (Igor Radojičić) obavjestio je Petra Bičara i njegovo Odjeljenje za komunalne poslove da su se stekli uslovi za zaključenje ugovora sa izabranim ponuđačem Vodovod a.d. Banjaluka, ali tada dolazi direktiva "moćnika" da se odustane od ugovora, te se Vodovod a.d. Banjaluka obraća Odsjeku za javne nabavke, dopisom broj 03/2-DĐ-1882/7-18 od 15.05.2018.godine, u kojem tvrde da nisu u mogućnosti prihvatiti ugovor zbog nedostatka ljudskih i tehničkih resursa što nije istina.
Posao se bez razmišljanja dodjeljuje firmi sa 5-6 zaposlenih od tog broja 3 zaposlena sa VSS, a radnika?
Potpuno stupidno je obrazloženje Vodovoda a.d. Banjaluka i drektora Zorana Popovića.

Mnogo je pitanja za ozbiljne izgrače, ali kako su na sceni amateri biće posla za Tužilaštvo! Sličan  je obrazac dodjele poslova izgradnje i održavanja javne rasvjete u gradu Banjaluka, a o povezanosti firme "ABC SOLUTONS" sa gradonačelnikom Igorom Radojičičem i takozvanim načelnikom Petrom Bilčarem Gladnim uskoro!

Glas Naroda





Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?