NIJE KUM DUGME


Ja tebi ti meni kume Dionis!
Dragoljub Davidović i Slobodan Gavranović, bivši gradonačelnici Banja Luke, decenijama su odoljevali nasrtajima raznih tajkuna i zemljišne mafije na atraktivnu lokaciju u centru Banja Luke. Često su se koplja lomila u Skupštini Grada za izmjenu regulacionog plana "Centar 1“ centralnog područja grada Banjaluke, ali su odbornici i Skupština uvijek pobjeđivali tajkune i zemljišnu mafiju u Banjaluci. Regulacioni plan za naselje "Centar 1“, na području između zgrade Narodnog pozorišta RS i kafe bara "Dionis“ gdje se sada nalazi park i fontana, a gdje je predviđena gradnja objekata za javnu upotrebu, na izričit zahtjev gradonačelnika Igora Radojičića se suštinski mijenja. Prema tvrdnjama izvora iz SNSD-a, gradonačelnik Igor Radojičić izmjenama ovog regulacionog plana pogoduje svom kumu, inače vlasniku kafe bara "Dionis". Radojičić, izmjenama regulacionog plana, omogućava da se na sadašnjoj parceli gdje se nalazi kumov kafe bar "Dionis" izgradi stambeno- poslovni objekat koji se vješto skriva iza formulacije zona za izgradnju objekta kulture, a odnos izgrađenih i neizgrađenih površina u omjeru 80%:20%, u korist izgrađenih površina. Igor Radojičić pokazuje da kum nije dugme i da se može ono što nije bilo moguće.
Na području tadašnjeg regulacionog plana "Centar 1“, a sadašnjeg Centralnog područja grada Banjaluke su se vezale razne afere, a mediji su 2013.godine pisali:

"Više od pola zgrade Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci nalazi se na zemljištu koje je u privatnom posjedu. Zbog toga, zgrada koja je proglašena nacionalnim spomenikom i koja postoji više od 80 godina, nije, niti može biti upisana u zemljišne knjige, objavio je banjalučki portal “capital”. Da država nije vlasnik zemljišta jedinog nacionalnog pozorišta, već privatni biznismen,  koji zgradu želi srušiti i sagraditi osmospratnicu,  potvrdio je i direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković, koji je i sam šokiran ovom informacijom koju je nedavno saznao. Ovo je drugi skandal RS da se nacionalni spomenik iz oblasti kulture nalazi na privatnom zemljištu. Nedavno je otkriveno da se zgrada Muzeja savremene umjetnosti RS u Banjaluci nalazi na zemljištu koje vlasnici privatizovanog banjalučkog "Autoprevoza“ namjeravaju prodati. Kada i na koji način je jedan banjalučki privatnik uspio da se u zemljišnim knjigama upiše kao vlasnik parcela, na kojima je prije osam decenija sagrađen ovaj nacionalni spomenik, posao je za istražne organe. Međutim, ono što je nesporna činjenica u ovom čudnom "transferu“ jeste da zemljište na kojem se nalazi Narodno pozorište RS u zemljišno-knjižnom ulošku nije upisano kao vlasništvo RS.  Prema informacijama sa kojima raspolaže redakcija “capitala” nekoliko fizičkih lica su vlasnici parcela označenih sa katastarskim česticama 3351, 3353/1, i 3353/2, 3354 i 3355. Važećim regulacionim planom Administrativne službe grada Banje Luka za naselje "Centar 1“, na području između zgrade Narodnog pozorišta RS i kafe bara "Dionis“ gdje se sada nalazi park i fontana, predviđena je gradnja objekata za javnu upotrebu, odnosno izgradnja poslovnog kompleksa s podrumom, prizemljem i četiri sprata. Prilikom usvajanja ovog regulacionog plana vodila se žučna rasprava među odbornicima Skupštine grada Banja Luka. Vlasnik zemljišta je tražio da mu se odobri izgradnja zgrade sa osam spratova, ali je ovakav prijedlog naišao na protivljenje Komisije za prostorno uređenje Skupštine grada".

Igor Radojičić istim  regulacionim planom želi jednim udarcem da pogoduje dvojici tajkuna, kumu "Dionis" i Nebojši Luburiću-RUPA!
Igor Radojičić i Srđan Amidžić grad Banjaluku uvlače u projekat podzemnih garaža i takozvanog "Trga palim borcima" ne zato što su emotivno vezani za odbrambeno otadžbinski rat i potrebu izgradnje spomen obilježja poginulim borcima već kako bi spasili tajkuna Nenada Luburića. Nenad Luburić je imao obavezu da gradu Banjaluka uplati 10 miliona KM za rentu objekta "City Mall" ukupne površine 55.000 kvadratnih metara ili da se lokacija dovede u prvobitno stanje. Očito se našlo treće rješenje koje je spasonosno za tajkuna, a plodonosno za dvojac I.R i S.A.

 Nije kum dugme!

Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?