TAJKUNI KOMANDUJU RADOJIČIĆU!


Grad Banja Luku zahvatila je epidemija novih poskupljenja i još većih nameta građanima. Igor Radojičić je za samo godinu i po vladanja građanima uveo namete i poskupljenja usluga koje će dodatno  osiromašiti građane Banja Luke. Poskupljenje grijanja, gradskog prevoza i građevinskih dozvola te otkazi radnicima Toplane a.d. Banja Luka i zapošljavanje nepotrebnih radnika bliskih preletačima i papcima u Gradsku upravu,  stavlja administraciju Igora Radojičića na listu najgorih lokalnih uprava u Republici Srpskoj. Brutalno obmanjivanje građana, prikrivanje kriminala u odjeljenjima i gradskim preduzećima na čijem čelu su kadrovi SNSD-ovih koalicionih partnera SP i US i kabinet gradonačelnika koji ne zna da sastavi zakonito rješenje o smjeni direktora, pokazuje da su nade građana da je Igor Radojičić dugačiji samo pusti san. 
Dvoličnu igru koju vodi Igor Radojičić sve više  prepoznaju građani i slobodni novinari. Na Radojičićevu izjavu: Čuvanje gradske imovine je kao da čuvate  kokošinjac oko kojeg kruži nekoliko lisica i dok vi sačuvate dvije kokoši, neko je odnio treću. Pisao sam ministru pravde i očekujem šta će on nešto preduzeti. 'Lisica' ima puno. Nevjerovatan je nedostatak elementarnog patriotizma. Nije samo riječ o tajkunima, već pojedinačno i o građanima koji na različite načine pokušavaju da uzmu imovinu., oglasio se novinar Buke, Milovan Matić. U članku „DVOLIČNOST IGORA RADOJIČIĆA“ Matić ukazuje na neiskrenost banjalučkog gradonačelnika, te postavlja pitanje koje se niko ne usuđuje pitati: „Gradonačelniče, da li si sa njima ili protiv njih?“.   
Na ovaj način je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, prvi put javno progovorio o krađi gradske imovine. Prvi put je ovaj čovjek, donedavno potpredsjednik SNSD-a, a kasnije predsjednik Gradskog odbora Banja Luka ove stranke, bojažljivo rekao nešto na temu kriminalnog oduzimanja imovine grada koja traje godinama, pred očima svih građana Banjaluke. Gradsku imovinu uzimali su izgleda svi koji su znali kako i imali blagoslov rukovodstva SNSD-a, najviše bliski prijatelji i kumovi predsjednika RS, Milorada Dodika. To već i vrapci u Banja Luci znaju, a znao je i Radojičić svih ovih godina.  Poznato je i njemu kako je Budo Stanković nanio milionsku štetu gradu u slučaju Poljoprivredne škole. Ipak, na sve to je sadašnji gradonačelnik godinama šutio, a pred izbore je vješto izbjegavao bilo kakvu komunikaciju na tu temu. Prepuštao je svojim prijateljima iz stranke da u njegovo ime odgovaraju na optužbe. Sve je bilo predstava za javnosti i fingiranje stvarnog Igora Radojičića. 
Znao je on i da je Mile Radišić otimao naveliko i naširoko. Od zemljišta u naselju Obilićevo do „Picinog parka“. Znao je i stao u njegovu odbranu. Čovjek koji danas traži podršku društvene zajednice za rješavanje problema otete imovine je istu tu zajednicu, koja se danima borila da spase svoj grad od najezde kriminalnih spletkaroša iz samog vrha građevinske mafije, nazivao politički motivisanom. U vrijeme dok su se građani Banja Luke svim dozvoljenim sredstvima borili protiv kriminalizacije grada i nelegalnog oduzimanja „Picinog parka“, Radojičić je sve to mirno gledao iz Narodne skupštine RS, kojom je tada predsjedavao. Gledao i stajao na strani onih drugih. 
Mnoštvo je ovakvih primjera, poput onog sa  zemljištem stare Hirurgije UKC RS i zgradom Muzeja savremene umjetnosti. Ili možda najsvježijeg, u kojem je firma srbijanskog biznismena Miroslava Miškovića „Delta Real Estate“ uspjela da po već oprobanom receptu domaćih kriminalaca i tajkuna, uz pomoć druge firme iz Laktaša, otme gradsko zemljište za izgradnju tržnog centra. 
Ovakvi primjeri su svakodnevnica Banja Luke. Zemljište, poslovni i stambeni prostori, objekti za različite namjene se svakodnevno otimaju, pa čak i u vrijeme kratkotrajne Radojičićeve vladavine, što će reći da ni novi gradonačelnik nije spreman da sačuva „kokošinjac“, kako on naziva gradsku upravu. Nije spreman da napokon „izađe iz ormara“ i pokaže se u pravom svjetlu. Da prestane da pokušava biti i Dodikov prijatelj i saveznik naroda. I SNSD-ov jurišnik i građanski predstavnik. I pokrovitelj tajkunizacije i borac za pravdu. Bez javne osude kriminala i onih koji iza njega stoje, bez procesuiranja uzurpatora gradske imovine, bez insistiranja na sankcionisanju moćnih tajkuna   i svakodnevnog upiranja prstom u njih, bez otrkrivanja i javne osude kriminalaca u sopstvenim redovima, bez svega toga, ovo što radi Igor Radojičić je obično pišanje uz vjetar“. 
Igor Radojičić u Banjaluci i Republici Srpskoj polako ali sigurno stvara duplikat  tajkuna Miroslava Miškovića u liku Borka Torbice, radi čijeg profita se mijenjaju zakoni i gradske odluke kao na traci. EKO-TOPLANA  je projekat koji će biti stalna omča oko vrata svim akterima koji su imovinu grada i države poklonili tajkunu s kojim godinama sarađuju. 
Igor Radojičić je na posljednjoj sjednici skupštine Grada Banja Luka stvorio preduslove da građanima Banja Luke uskoro na zahtjev tajkuna Kaje poskupi odvoz smeća.Izvor iz SNSD-a tvrdi da je Radojičić izmjenom Odluke o komunalnom redu dao Čistoći a.d. mogućnost da slobodno formira cijene odvoza smeća uz gradonačelnikov potpis, što nije zakonito. Radojičić svjesno ovim zaobilazi Zakon o lokalnoj samoupravi koji u svom članu 39. stav 2, tački 11 propisuje da je nadležnost Skupštine da daje saglasnost na cijenu komunalnih usluga. Igor Radojičić ima namjeru da izoluje Skupštinu Grada u odlučivanju o cijeni komunalnih usluga jer se u parlamentu mogu otkriti njegovi sumnjivi poslovi sa tajkunima. Zakon o komunalnim djelatnostima propisuje da se ovi poslovi daju ugovorom, a ugovoru prethodi javni poziv za izbor pružaoca usluga, što tajkunima i gradončelniku Igoru Radojičiću ne odgovara. Građani Banja Luke, očekujte od gradonačelnika Igora Radojičića i tajkuna da vam poskupe odvoz smeća! 


Glas Naroda..

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?