SUD PRESUDIO- RADOJIČIĆ DOBIO ŠAMAR!


Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke, i Zoran Talić, predsjednik Skupštine Grada Banja Luka, dobili su pravni šamar u vidu sudskog poništenja odluke banjalučke Skupštine grada kojom je Vera Sladojević razriješena sa mjesta direktora gradskog Centra za socijalni rad. Okružni sud u Banja Luci poništio je odluku banjalučke Skupštine grada kojom je Vera Sladojević razriješena sa mjesta direktora gradskog Centra za socijalni rad. U sudskoj odluci se navodi da je razrješenje Sladojevićeve nepravilno i nezakonito, jer rješenje o njenoj smjeni ne sadrži obrazloženje, odnosno u njemu nisu navedeni razlozi smjene. Sud naglašava da grad ima zakonsko ovlašćenje da imenuje i razrješava direktore ustanova čiji je osnivač, ali navodi da to mora biti u skladu sa zakonom.
Armija savjetnika i pravnih eksperata osramotila je Igora Radojičića i diplomiranog pravnika Zorana Talića, predsjednika Skupštine grada Banja Luka, jer su sačinili rješenje o smjeni  Vere Sladojević sa mjesta direktora gradskog Centra za socijalni rad bez obrazloženja. Osporeni akt ne sadrži obrazloženje, pa prema tome niti razloge njegovog donošenja, kao ni pouku o pravnom sredstvu. Ovo je prva sudska presuda koju su Igor Radojičić i Zoran Talić izgubili, gdje je Okružni sud poništio odluku banjalučke Skupštine grada.  Zanesenog gradonačelnika Igora Radojičića i njegove takozvane savjetnike i pravne eksperte dočekalo je bolno otrežnjenje. Nisu sposobni da donesu zakonitu odluku o razrješenju sa potrebnim obrazloženjima i elementima rješenja, a ulaze u pravno i ustavno nasilje nad građanima donošenjem nezakonitih odluka o daljinskom grijanju u gradu. Igor Radojičić i pored mnogih miješanja u rad sudova i pritisaka na nezavisnost pravosuđa gubi sudski spor u Okružnom sudu Banjaluka.
Ova sudska presuda u korist Vere Sadojević treba da otrijezni usijane glave Igora Radojičića, Srđana Amidžića i Zorana Talića jer ih u narednom periodu čekaju teške pravne bitke osporavanja nezakonitih odluka koje su na mišiće usvojili u toj istoj skupštini Grada čiju je odluku poništio Okružni sud u Banjaluci. Reagovanje političkih stranaka opozicije koje participiraju u banjalučkom parlamentu nije primjećeno kao da se svaki dan pruža prilika da se gradonačelniku Igoru Radojičiću i Zoranu Taliću kaže da prestanu sa pravnim nasiljem i donošenjem odluka koje su nezakonite. Danas se saopštenjem oglasio Klub odbornika Sloboda koji je upozoravao na nezakonitu smjenu Vere Sladojević.
Klub Sloboda o presudi govori: „Okružni sud u Banjaluci 30. januara je poništio rješenje o smjeni direktorice Centra za socijalni rad. Rješenje o smjeni direktorice Vere Sladojević palo je već na prvoj zakonskoj provjeri, a ovakav ishod smo najavljivali još u avgustu prošle godine. Nikog iole upućenog u čitav slučaj nije iznenadila odluka Okružnog suda u Banjaluci da rješenje Skupštine grada  o smjeni direktorice Centra proglasi nevažećom, jer je od samog početka bilo jasno da se radi o nezakonitom aktu koji je poslužio kao moneta za isplatu preletača i aktera kreiranja nove Skupštinske većine.
Prema odluci Okružnog suda, rješenje kojim je Vera Sladojević smijenjena sa funkcije direktora ne sadrži ni osnovne elemente propisane Zakonom o upravnom postupku. U istom ne postoji ni obrazloženje rješenja, kao ni pouka u pravnom lijeku.
Površnost rada nadležnog Odjeljenja, gradonačelnika, njegovog Kabineta i mnogobrojnih savjetnika nije ugrozila samo štićenike Centra i građane u socijalnoj potrebi, nego i sve građane Banjaluke, koji će bahatost i nekompetentnost nadležnih  ponovo platiti iz svog džepa.
Na sve to je Klub odbornika Sloboda ukazivao više puta, naglašavajući da će ishod biti upravo ovakav, ali to nije bilo bitno nikom od onih koji su učestvovali u kreiranju nezakonitih odluka za koje se unaprijed znalo da ne mogu biti odbranjene na bilo kojem sudu.
Čitava ta nezakonita hajka urađena je u žurbi i površno kako bi se što prije zadovoljila nova kupljena i korumpirana skupštinska većina. Na brzinu je organizovana i medijska hajka, za koju se smatralo da će da urodi plodom, a očekivalo se da i Okružni sud u Banjaluci ne postavlja puno pitanja i da tako ne ugrožava imidž gradonačelnika i njegove nove Skupštinske većine. Tako će nakon očekivane sudske odluke, svakako biti zanimljivo na nekom od narednih skupštinskih zasijedanja, kada budemo u prilici da slušamo obrazloženja svih tih skupštinskih „trgovaca“ u lancu. Poslije svega, jasno je da je čitava kriza u Centru za socijalni rad i izazvana od strane tih istih političkih trgovaca, kupaca i preletača.“
Vera Sladojević danas je izjavila za medije:
„Srećna sam zbog presude jer na vidjelo izlazi istina. Sve vrijeme protiv mene je vođena politička i medijska hajka. Drago mi je da je dokazano da nisam kriminalac, da nisam zloupotrijebila svoj položaj, kao ni trgovala djecom. Razriješili su me na nezakonit način, a postavili političke poltrone i istomišljenike“, rekla je Sladojevićeva.
 Skupština grada Banjaluka 20. jula prošle godine smijenila je Sladojevićevu sa funkcije direktorice Centra za socijalni rad Banjaluka zbog navodnih propusta u radu iznesenih u anonimnim prijavama.
Okružno tužilaštvo u Banjaluci u novembru prošle godine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Sladojevićeve. Tada je utvrđeno da su anonimne prijave o nezakonitostima u radu i mobingu nad radnicima od strane Sladojevićeve rezultat nezadovoljstva i ličnog sukoba nekoliko radnika među kojima i Bojana Arule, koji je bio kandidat za direktora centra.


Glas Naroda

Коментари

  1. Bojan Arula dad isto radi sto je radila navodno Sladojevicka a i jos neki radnici koji pteko tudje muke dolaze do fotelja.

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?