PREDNOSTI I NEDOSTACI OPOZICIJE U REPUBLICI SRPSKOJ


Zvaničnom početku izborne kampanje za opšte oktobarske izbore prethodile su značajne aktivnosti opozicionih stranaka koje jasno definišu konture djelovanja i platformu na kojoj će se zasnivati politička borba za skidanje nenarodne vlasti!

Kao početna osnova, u odnosu na izbore u 2014. godini je napravljen ključan korak, čini se kao nikada do sada, u ukrupnjavanju političke scene, te pripajanju skoro svih manjih opozicionih stranaka Savezu za pobjedu! Najveći kvalitet te fuzije je izuzetna homogenost samih kandidata za najviše funkcije i nosilaca izbornih lista! Postojanje određenih nedosljednosti u pojedinim lokalnim „džepovima“ nisu od velikog značaja!

Loša iskustva iz prošlosti i izostala adekvatna reakcija na izdaju i kupovinu kvislinga iz vlastitih redova od strane oponenata, poznatijih pod imenom „papci i preletači“ značajno su breme opoziciji u ovom trenutku! Usljed nepovjerenja, direktna posljedica je apstinencija i neizlazak neopredjeljenih i pasivnih birača! Pozitivna okolnost u odnosu na ova dešavanja je kvalitetna konsolidacija vlastitih redova i nepopularan politički kraj svih ovakvih funkcionera koji su za sitni interes prodali sebe i svoj
lični integritet! Poniženi i na marginama nove sredine neutralisani su za bilo kakvu ozbiljnu ulogu!

Prema tome, u redovima opozicije i značajnog broja biračkog tijela je prisutan latentan strah od reprize trgovine ovoga tipa! Zbog toga i ne čudi prismotra svih poteza vodećih čelnika opozicije, te se
kontakti sa funkcionerima pozicije stavljaju pod posebnu lupu! Tačnije, u atmosferi totalne anarhije ono što je u demokratskim društvima sasvim normalno, na našim prostorima je u centru zbivanja! U konkretnom slučaju, zato i ne čude različita tumačenja odnosa gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa gradonačelnikom Banja Luke Igorom Radojičićem, odnosno gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića sa Predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom! Činjenica da režim raspolaže ogromnom količinom, od narod opljačkanog novca, te da sa istim ima isključivu ulogu „kupca“ u ovim relacijama apsolutno ne znači ništa! Naprotiv, racionalno gledano Mićo Mićić kao potpredsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske i predsjednik Mreže asocijacija lokalnih vlasti Jugoistočne Evrope NALAS, ima i obavezu da obavlja profesionalno te funkcije, bez obzira na političko opredjeljenje sagovornika! U dotičnoj saradnji sa latentnim disidentom iz SNSD-a Igorom Radojičićem jasno se daje poruka da buduća vlast mora raditi na opštoj konsolidaciji i resetovanju odnosa u narodu i politici Republike Srpske! Bolje rečeno, bez revanšizma, ratnohuškačkog, nasilnog, primitivnog ponašanja i retorike! Interes Igora Radojičića je očigledan, politički opstanak je uslovljen padom Milorada Dodika! Sa druge strane, uslovno rečeno koketiranje Obrena Petrovića sa Miloradom Dodikom je očigledna demonstracija pragmatičnosti u svrhu razvoja svoga grada na čijem je čelu! Već viđeno u slučaju saradnje sa turskim fondovima, gdje je na isti način, a uz prethodnu osudu, ipak obezbjedio značajne bonitete svojim građanima! Milorad Dodik je u ovom slučaju pokazao totalnu političku nezrelost, pa može se i reći i izgubljenost! Sa performansom helikopterskog ateriranja, u svom lutanju, izgubio je iz vida očigledan koordinisani „mangupluk“ Obrena Petrovića i Vukote Govedarice! Sama činjenica da je nosilac liste za Predstavnički dom Parlamenta BiH demantuje svrsishodnost insuirane političke prodaje, te nelogičnost ako se uzme u obzir odsustvo uticaja na eventualnu skupštinsku većinu!

Sa stanovišta moralnih referenci opozicioni kandidati su u velikoj prednosti! Neprikosnovena, čista prošlost naspram dugogodišnjeg, ogrezlog režimskog kriminala!

Medijska blokada i pristrasnost javnog servisa je značajan adut pozicije u fabrikovanju režimskih laži, te opozicija još nije našla adekvatan mehanizam za premoštavanje ovog problema! Otvorena primjena sile kroz premlaćivanje novinara i neistomišljenika zahtjeva mnogo odlučniju reakciju! Očekuje se kao jedini mogući odgovor, pojačan, direktan kontakt sa biračkim tijelom!
Opozicija, bez obzira na precizan program uštede i sanacije, nedovoljno radi na davanju „garancija“ zaposlenim u državnim institucijama da neće biti otpuštanja iz istih, te ne prezentuje rješenja za prekomjeran broj činovnika! Istina da je ogroman broj zaposlenih putem partokratije, ne treba da znači izbacivanje na ulicu, bar većine!

Presudan značaj za pobjedu na oktobarskim izborima ima rezultat u banjalučkoj izbornoj jedinici! Krucijalnu ulogu u raskrinkavanju kriminalnih radnji Igora Radojičića i njegovih satelita su odigrali odbornici partije Sloboda, kao dokaz velike važnosti sadašnjeg gorepomenutog jedinstva manjih opozicionih stranaka! Napuštajući vodeće pozicije u vladajućoj koaliciji stali su uz obične građane u trenucima pljačke i ugroženosti opšte bezbjednosti i potpunog opozicionog i medijskog mraka! Nažalost, tragični događaji, te umješanost samog vrha vlasti u ubistva banjalučke djece, doveli su do prepuštenosti građana Banja Luke na milost i nemilost! U potpunoj izdaji od strane gradonačelnika Igora Radojičića i ogavnom ignorisanju mrtve banjalučke mladosti, u više ljudskom nego političkom smislu na stranu naroda su stali lideri opozicionih stranaka Vukota Govedarica, Branislav Borenović, Dragan Čavić, Goran Đorđić..... Baš ta borba za čuvanje digniteta institucija Republike Srpske je poruka građanima Banja Luke i čitave države da bez promjene vlasti nema ni rješavanja svih nerazjašnjenih ubistava, kao i silnih kriminalnih radnji! Ali, što je jezivo u savremenom svijetu, niti sprečavanja novih! Bez obzira na ovu horor istinu, opozicija mora mnogo više raditi na dokazivanju građanima da nisu opcija koja je samo alternativa najgorima!

Prednost opozicije je izvjesnost politike koju će voditi dolaskom na vlast! Mirnodopski stavovi sa akcentom na ekonomski razvoj i razbijanje izolacije Republike Srpske nasuprot interesne i lične politike Milorada Dodika na paritetu američke crne liste po cijenu sukoba i trgovine statusom i resursima države!

Iskustva i finansijske mogućnosti u kupovini i krađi glasova su ključni adut režima! Ogroman pad rejtinga i kompromitovanost Milorada Dodika, Željke Cvijanović i ostale družine, nastojaće kompenzovati već uhodanim kanalima izbornog monitoringa! Opozicija trenutno ne daje simptome da taj segment drži pod kontrolom!

Opozicija na Opšte oktobarske izbore ulazi sa mnogo jače pozicije nego 2014. godine i sa mnogo kvalitetnijim kandidatima! Uz neutralisanje izborne krađe, pobjeda Vukote Govedarice za Predsjednika Republike Srpske i Mladena Ivanića za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda je izvjesna! Na osnovu toga, većina u Narodnoj skupštini Republike Srpske kao fluidna stvar će se podrazumjevati!

piše A.V.

Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?