Dodik naredio,kompenzacija ide Stevandiću!


Lider partije pojegao na prvu kompenzaciju druge političke partije

Nenad Stevandić kandidat SNSD-a za poslanika u  PDPS BiH zasigurno će dobiti mandat kao prva kompenzacija, ali Nenad Stevandić kao predsjednik Ujedinjene Srpske prema svim anketama doživjeće potpuni debakl na izborima za poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a prelazak cenzusa svakim danom je sve dalji.
Prema anketi opozicije US ne prelazi cenzus.


Prema anketi SNSD-a stranka US ne prelazi cenzus.
Politički slogan "lista koja blista" samo je kompleks predsjednika Ujedinjene Srpske a ne stvarna slika kvaliteta kandidata na toj listi.
Politički analitičari Stevandićevu političku partiju ocjenjuju kao organizaciju koja je okupila karijeriste i kadrove koji su svoju lojalnost naplatili foteljama u institucijama RS.
Portal MojaHercegovina nedavno se bavio nepotizmom i zloupotrebama funkcionera i kandidata za poslanike na opštim izborima.

"Ujedinjeno“ za stranačka zapošljavanja: Ko „šiša“ zajednicu, zaposli mi bližnjeg!

Iako jedna od najmlađih stranaka na političkom nebu Republike Srpske, za Ujedinjenu Srpsku se već veže niz diskutabilnih zapošljavanja, prvenstveno u Banjaluci! Da se javne funkcije dijele isključivo po stranačkoj pripadnosti bez ustezanja su za MojuHercegovinu potvrdili i sami funkcioneri ove partije.
Imenovanje rođene sestre Natalije Trivić, potpredsjednice Ujedinjene Srpske i načelnice Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, za direktoricu banjalučkog Centra za socijalni rad koji izvještaje podnosi upravo pomenutom odjeljenju, nije se ni sleglo, a iz ove stranke imamo nova diskutabilna imenovanja.
Naime, riječ je o, prije svih, konkursu za izbor i imenovanje direktora gradske turističke organizacije (TOBL) koji je objavila Skupština grada Banjaluka u novembru 2017.godine. Razgovor sa kandidatima koji su ušli u uži krug obavljen je 10. januara ove godine a najbolju ocjenu komisije, mada ne i najbolju biografiju, imala je Irena Radojević koja je imenovana za direktora 9. februara. I prije zatvaranja konkursa, kako to često biva, mediji su licitirali imenima novog direktora, a ime izabrane direktorice se ubrzo izdvojilo kao najizvjesnije. Banjalučki mediji su nepogrešivo nabrajali prijavljene kandidate, a kao razlog zbog kojeg će Radojevićeva zasjesti u fotelju “prvog čovjeka” Turističke agencije najvećeg grada Srpske izdvojilo se samo jedno – kadar je Ujedinjene Srpske. Da je to osnovna i jedina bitna referenca bio je svjestan i dotadašnji direktor Ostoja Barašin, kadar DNS-a, koji se prijavio na ovaj konkurs, ali je unaprijed znao da je bitka uzaludna. Na konkurs su imali pravo svi da se prijave. "Svjestan sam da je to mjesto po koalicionom sporazumu pripalo Ujedinjenoj Srpskoj" – kratko je rekao Barašin novinarima sredinom decembra prošle godine, dok konkurs još nije bio ni zatvoren. A malo je nedostajalo da nakon osam provedenih godina na čelu TOBL-a Barašin dobije još četiri, ali je konkurs došao u trenutku kada je njegova stranka, kojoj je “po koalicionom dogovoru” ranije pripadalo mjesto direktora TOBL-a, sa četiri spala ne jednog odbornika. U tom trenutku članovi DNS-a više nisu bili odbornici Budimir Balaban, Nenad Šibarević i Stojan Vukajlović, koji su krenuli opoziciono djelovati, a Ujedinjena Srpska se, pored odbornika Marinka Dragišića, “pojačala” Vladimirom Mirošljevićem, dugogodišnjim NDP-ovcem, pa je došlo i do rotacije na pojedinim rukovodećim mjestima u Banjaluci. Sa druge strane, predsjednik i potpredsjednica Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić i Natalija Trivić, isticali su prije i tokom pomenutog konkursa da pripadnost stranci nije presudna i da na čelo TOBL-a može doći i neko ko nije stranački opredijeljen, ali je malo ko povjerovao da je epilog konkursa bio slučajan i da su njihove izjave bile iskrene. Jedan od kandidata sa ovog konkursa, Pavle Marić, sumnja da je izbor Irene Radojević za direktora TOBL-a ishod „klasične zloupotrebe položaja i trgovine uticajem“.
Pavle Marić
U političkoj “trgovini” resorima ta je ustanova “pripala” političkoj organizaciji Ujedinjena Srpska, na čijem je čelu dr. Nenad Stevandić. Nakon objavljenog konkursa i zakazanog intervjua sa kandidatima koji su ušli u uži izbor komisija sačinjena od odbornika gradske Skupštine je nesavjesno i politički instruisano donijela odluku da na to mjesto izabere člana partije, bez ikakvih kompetencija – kaže naš sagovornik. On dodaje da je izabrana direktorica, između ostalog, i potpuno drugog obrazovnog profila, neadekvatnog poziciji na koju je izabrana, mada u konkursu to nije precizirano vjerovatno iz razloga da se stvori manevarski prostor za ovakav izbor. Kandidat koji je prošao na poziciji za koju su neophodne izuzetne kompetencije iz oblasti turizma je završio Fakultet za ekologiju te je, koliko znam, bez odgovarajućeg iskustva na rukovodećoj poziciji u resoru turizma. Izabranu osobu lično poznajem i zato sumnjam u valjanost eventualne potvrde kojom bi se dokazalo takvo iskustvo, a bez koje se opet nije moglo ući u uži krug za izbor i imenovanje. Koliko sam upoznat, a tako tvrde i druge kolege u struci, od prakse u turističkoj agenciji dotična ima rad na avio šalteru, a to je domen saobraćaja u kom agencije često posreduju. S tim što prodaja avio karata nije iskustvo koje donosi kompetencije za vođenje turističke organizacije. Neko, vjerovatno u agenciji u kojoj je radila, je navodno njoj izdao potvrdu da je obavljala poslove organizacije seminara i kongresa, međutim prema konkursnim uslovima tražio se kandidat koji ima iskustva u upravljanju ljudskim resursima, dakle tražilo se iskustvo u radu organa upravljanja a ne izvodjenju radnih zadataka. Pri tom je njeno iskustvo potpuno nebitno sa aspekta upravljanja turističkom organizacijom u destinaciji koja nema potencijal niti infrastrukturu za organizovanje međunarodnih kongresa, dok su za seminare ciljana grupa domaća publika – objašnjava naš sagovornik. Naš sagovornik nakon odbijenice nije sjedio skrštenih ruku te je uočene nepravilnosti pretvorio u prijavu koju je adresirao na Agenciju za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), te Antikorupcijsku mrežu u BiH – ACCOUNT, a u toku je i upravni spor nakon kojeg će se, ukoliko bude potrebe, ići i sa tužbom. Dodaje da nikada nije dobio zvaničan odgovor komisije na prigovor na izabranog kandidata a da mu je u telefonskom razgovoru u gradskoj administraciji rečeno da „odluka komisije o imenovanju direktora TOBL-a i bodovanju prijavljenih kandidata nema predviđenu pouku o pravnom lijeku niti mogućnost za žalbu“.Komisiju koja je birala novog direktora TOBL-a činili su predsjednik Ljilja Dabić, te članovi Dragana Vukliš, Nataša Savković, Marinko Dragišić i Predrag Vulin. Posljednji dvojac su odbornici u gradskoj Skupštini a simptomatično je i to da je Marinko Dragišić i zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske, stranke kojoj pripada i izabrani kandidat! 



Kršenje zakona  je i sama činjenica da je Marinko Dragišić sa završenom srednjom stručnom spremom provodio intervju sa kandidatima za poziciju direktora TOBL-a koji posjeduju visoku stručnu spremu VSS. Konkurs je bio takav da je sve zavisilo isključivo od toga kako komisija ocijeni razgovor sa kandidatioma, kao da su stečena akademska znanja i zvanja potpuno nebitna. Jedno od svega dva pitanja koja su mi postavljena, ne računajući pitanje o biografiji koja je bila uredno dostavljena ranije, a koje je postavio zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Marinko Dragišić je glasilo: “Kako bih ja privukao građane Norveške da dođu Banjaluku?”. Znači ne Austrije, Mađarske, Italije – već Norveške! Od spornih momenata je i to da jedan član komisije nije ni bio na intervjuu a dva nisu postavljala nikakva pitanja – rekao je Marić. Dodaje da je iz navedenog jasan cilj i mehanizam rada komisije, koja je „ustrojena tako da samo posluži kao paravan za zloupotrebu institucija“. Sada svi ističu odluku komisije, iako suštinski, na poziciju koja je iz komercijalnog sektora, koja pripada društvenim naukama, ali se tiče isključivo sfere ekonomije i biznisa, za koju je neophodno studiozno poznavanje usko specijalizovanog tržišta i njegovih principa, poznavanje ekonomskih nauka, i ts. došla je osoba koja je završila višu školu iz oblasti – ekologije. Oni ignorišu sva dokumenta, crno na bijelo za sve njih ne predstavlja nikakav dokaz, da bi se na kraju isključivo rukovodili preporukom komisije odnosno njenom ocjenom. A komisija bazira tu svoju ocjenu isključivo temelji na razgovoru od 10tak minuta – kaže naš sagovornik. Marinko Dragišić dalje tvrdi: Mislim da je Irena Radojević imala najbolji program i da je to prevagnulo kod članova komisije da je izaberu. Bila je veoma dobro pripremljena i imala je veoma dobre pravce razvoja turizma u Banjaluci s obzirom da je to već radila. Tako da, u odnosu na druge kandidate bila je najbolja, ali bilo je još nekoliko dobrih kandidata – rekao je Dragišić. Apsurdima nikad kraja da to tvrdi čovjek koji je sa srednjom stručnom spremom ocjenjivao kandidate sa visokom stručnom spremeom! 
Irena Radojević dil za poziciju direktora TOBL-a sklopila sa Darkom Kremenovićem
O pripremljenosti aktuelne direktorice najbolje svjedoči njeno gostovanje u jednoj  televizijskoj emisiji, u kojoj je i najosnovnije stvari vezane za svoj posao čitala sa papira.Iako je u vrhu Ujedinjene Srpske, stranke čiji je član i izabrana direktorica, Dragišić tvrdi da je bio objektivan pri izboru, što je notorna laž!  

Zapošljavanje stranačkih jurišnika je svojstveno svakoj partiji, bila ona na vlasti ili opoziciji. Ujedinjenoj Srpskoj prostor je dao SNSD prvenstveno u Poštama Srpske i UKC RS, gdje je lider stranke Nenad Stevandić, zamjenik direktora, ali su se neka zapošljavanja, kojim je kumovala ova partija, izdvojila ispred ostalih. U maju ove godine na čelo banjalučkog Centra za socijalni rad izabrana je Irena Joldžić, rođena sestra Natalije Trivić, potpredsjednice Ujedinjene Srpske, što je sa negodovanjem prihvaćeno čak i u njenoj stranci. Razlog za to jeste što se ova stranka nadala funkciji, nakon što je prethodno smijenjena DNS-ova Vera Sladojević, a u međuvremenu i smanjen „koalicioni kapacitet“ stranke Marka Pavića. Dio članstva Ujedinjene Srpske tvrdi da je Trivićeva pomogla da ovu funkciju ne dobije njihova stranka, iako joj je to mjesto „pripadalo“, a da je potom njena sestra, koja je inače diplomirani ekonomista i nema nikakve veze sa poslom kojeg se prihvatila, imenovana iz kvote SNSD-a, što smatraju ranije dogovorenim raspletom.

Natalija Trivić, potpredsjednica Ujedinjene Srpske i načelnice Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku grubo zlouporebljava funkciju načelnika odjeljenja za nezakonito izvlačenje budžetskog novca. Na vrhu piramide je Natalija Trivić (US) koja je nadređena direktorici TOBL-a, Ireni Radojević opet kadru Ujedinjene Srpske koja fiktivnim ugovorima izvlači novac građana Banjaluke u lične džepove.
Natalija Trivić ništa nije prepustila slučaju pa je iskoristila bliskost sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem da instalira kadar Ujedinjene Srpske za predsjednika Upravnog odbora TOBL-a s ciljem da zloupotrebe  ostanu neotkrivene.
Goran Obradović(US) predsjednik UO TOBL-a i Darko Kremenović kum Stevandića na jahti.
Izvor iz NSRS tvrdi da potpredsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić često ulazi u sukobe sa kadrovima DNS-a i SP u Narodnoj skupštini Republke Srpske radi fotelja koje je obećao svojim kumovima,rodbini i stranačkim vojnicima.
Tek što je izgladio odnose sa DNS-om, predsjednik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik Narodne skupštine RS, Nenad Stevandić ušao je u sukob sa drugom strankom vladajuće koalicije, Socijalističkom partijom. Do rasta tenzija došlo je u završnom dijelu sjednice NSRS, prilikom glasanja o prijedlozima za niz funkcija, od glavnog revizora pa nadalje. Sva kadrovska rješenja dobila su neophodnu većinu, osim dva kandidata za članove skupštinske Komisije za žalbe, Gorana Rakovića i Marine Kremenović. Budući da je Marina Kremenović supruga Darka Kremenovića, banjalučkog advokata, ali i Stevandićevog savjetnika u kabinetu u Narodnoj skupštini, te bliskog saradnika i prijatelja, predsjednik Ujedinjene Srpske bio je posebno ljut kada se ispostavilo da poslanici Socijalističke partije nisu podržali izbor Kremenovićeve u Komisiju za žalbe i da upravo zbog Socijalista njena kandidatura nije “prošla”. U prvoj reakciji na “opstrukciju”, Stevandić je, kažu naši izvori, najbližem okruženju rekao da će se “revanširati” socijalistima. Marina Kremenović je i u Upravnom odboru Zavoda za transfuziju RS. U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske naprasno je smijenjen Rade Blagojević, jedn od izvršnih direktora zadužen za javne nabavke. Na njegovo mjesto postavljen je mladi farmaceut Branislav Zeljković, koji je član  partije "Ujedinjena Srpska" i muž Mirele Kajkut Zeljković, kandidata (US) za poslanika u NSRS.
Mirela Kajkut Zeljković zbog muževe fotelje izdala SDS
Izvor iz Ujedinjene Srpske tvrdi da je Darko Kremenović siva eminencija u partiji Nenada Stevandića. On je za samo par mjeseci Milana Petkovića od člana partije doveo do predsjednika GO US i nosioca liste, što je naišlo na nezadovoljstvo struja koje predvode Natalija Trivić i  narodni poslanik Slavko Dunjić. Milan Petković kandidat za narodnog poslanika US, veliki je ljubitelj skupocijenih automobila,oldtajmera i firmiranih odijela.
 
Milan Petković vlasnik skupocjenih automobila i oltajmera


Lista koja "blista" očito je pocrnila!


Glas Naroda














Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?