PREDUZEĆA OTIMALI SILOM, SUDIJA IZVRŠIO SAMOUBISTVO

Predrag Donjak,Radovan Bajić i Mladen Mijić članovi grupe "Krug"

Predrag Donjak, bivši direktor Robne kuće "Triglav" prije njene kupovine, Nikola Lončar, direktor Robne kuće "Triglav", Radovan Bajić, direktor NLB Razvojne banke, Momčilo Knežević, blizak saradnik tadašnje vlasti u RS i Mladen Mijić, bivši šef kabineta u vladi Mladena Ivanića iskoristili su bliskost sa tadašnjim vrhom vlasti u Republici Srpskoj i na nezakonit i sumnjiv način preko njihovog preduzeća "KRUG" Banjaluka, kupili RK "Triglav" Banja Luka.

Potpuno je jasno da su tajkun Predrag Donjak, bivši direktor Robne kuće "Triglav" prije njene kupovine, Nikola Lončar direktor Robne kuće "Triglav", Radovan Bajić, direktor NLB Razvojne banke, Momčilo Knežević i Mladen Mijić kao povezana lica iskoristili pozicije u privrednom društvu RK "Triglav" Banja Luka i državnom aparatu, te donijeli odluke koje su štetne za ovo preduzeće. Bivši direktor RK "Triglav" tajkun Predrag Donjak i Nikola Ločar direktor RK "Triglav" Banja Luka uz podršku Radovana Bajića, direktora NLB Razvojne banke BiH, kupili su privredno društvo na čijem su bili prije kupovine, čist primjer kriminala.

Nikola Lončar direktor RK "Triglav i član grupe "Krug".

Predrag Donjak i Radovan Bajić su glavni akteri afere kupovine banjalučke Robne kuće "Triglav". Sedam banjalučkih biznismena- tajkuna , među kojima je bio i Donjak i Bajić, okupljena u grupi "Krug" kupila je prije nekoliko godina robnu kuću "Triglav" smještenu na atraktivnoj lokaciji u centru Banjaluke. "Krug" je, navodno, najprije izvršio nezakonit prepis zemljišta na kojem je smještena zgrada robne kuće na ovu grupu tajkuna, a kada su došli u posjed zemljišta, stavili su ga pod hipotekarni kredit, kojim su kupili ovaj objekat. Kredit su dobili od VB banke, na čijem čelu je bio Radovan Bajić. Potom je "Telekom Srpske" 1. decembra 2001. godine zakupio manje od 40 kvadrata poslovnog prostora u Robnoj kući "Triglav", za koji su plaćali oko 200 KM po kvadratu. Tačno 8.356 KM, koliko su na ime zakupnine dobijali od "Telekoma", vlasnici Robne kuće "Triglav", među kojima je i Bajić, plaćali su mjesečno upravo VB banci za kredit koji su dobili za kupovinu tog objekta.

Radovan Bajić, koji je kao privatno lice bio jedan od potpisnika ugovora o iznajmljivanju poslovnog prostora "Telekomu RS", istovremeno je bio i predsjednik Skupštine akcionara "Telekoma". U ovom slučaju samo slijepac nije vidio kriminal.


Sudija koji je obavio prepis zemljišta "Krugu" Željko Lalić kasnije je smijenjen odlukom visokog predstavnika. Lalić je kasnije izvršio samoubistvo.

Da je bilo sprege između tadašnje vlasti i grupe okupljene oko preduzeća "Krug" pokazuje činjenica da je tadašnji visoki predstavnik smijenio sudiju Željka Lalića. Izvori iz zapadnih ambasada tvrde da je zahtjev za smjenu sudije Željka Lalića došao direktno od vrha tadašnje vlasti. 


Mladen Mijić, bivši šef kabineta u vladi Mladena Ivanića član grupe "Krug" ispalio je sebi metak u slijepočnicu iz ,,tetejca" i izvršio samoubistvo.


Visoki funkcioner Srpske radikalne stranke Mirko Blagojević kasnije je izjavio da je "Lalić bio pod stalnim pritiscima da obavi ovaj nezakonit prepis, nakon čega se ubio". NVO "Narodni front" prije nekoliko godina podigla je krivičnu prijavu protiv vlasnika "Kruga" zbog nelegalne kupovine RK "Triglav". Sudbina te prijave nije poznata.

Predrag Donjak, tajkun i bivši direktor Robne kuće "Triglav" prije njene kupovine, Nikola Lončar direktor Robne kuće "Triglav", Radovan Bajić, direktor NLB Razvojne banke,  Momčilo Knežević, blizak saradnik tadašnje vlasti u RS ojačani sa Gostimirom Jaćimovićem po sličnom obrascu su došli do vlasništva nad "Tržnicom" a.d. Banja Luka. Članovi grupe "Krug" Predrag Donjak tajkun, Momčilo Knežević tajkun i Radovan Bajić bili su istovremeno i u upravljačkoj strukturi "Tržnice" a.d. Banja Luka. Pod pritiskom i prijetnjama bio je i tadašnji direktor "Tržnice" a.d. Banja Luka, Radosav Grbić.



Momčilo Knežević u upravi Tržnice a.d. i član grupe "Krug"


Predrag Donjak, nekada član Izvršnog odbora Srpskog narodnog saveza, a sada siva eminencija DNS-a ogromno bogatstvo stekao je na sumnjiv način. Vlasnik je akcija u nekoliko privrednih društava, "Krug", "Merdijan", RK "Trigav", "Tržnica" a.d. Banja Luka i još mnogo drugih, a porijeklo imovine nije moguće dokazati jer se sumnja da je bogatstvo stekao na nezakonit način. Neke od istraga koje su sprovodili nadležni organi u RS i BiH još stoje u ladicama.


Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?