MOGUĆE NOVO POLITIČKO PREGRUPISAVANJE U BANJALUCI!


Dragan Čavić i njegov NDP ušao je u koaliciju sa SNSD, SP, DNS, DEMOS i Ujedinjenom Srpskom, ali naišao je na oštar odgovor stranačkih baza u Republici Srpskoj. Gradski odbor NDP-a uopšte ne funkcioniše, a predsjednik Gradskog odbora NDP-a Krsto Jandrić ne podržava ulazak u vlast ove stranke. Ova stranka poslije lokalnih izbora 2016. godine u gradskom parlamentu participirala je sa četiri odbornika, dvije godine poslije NDP Dragana Čavića nema nijednog odbornika. Prvo su stranku napustili odbornici Vladimir Mirošljević i Dragan Talić a nedavno i odbornici Saša Lazić i Mirna Savić Banjac, a narodni poslanik Krsto Jandrić je na izlaznim vratima NDP-a.
Kako sada stvari stoje, odbornički dvojac Saša Lazić i Mirna Savić Banjac svoje dalje djelovanje će nastaviti u PDP-u  uz saradnju sa narodnim poslanikom Draškom Stanivukovićem.

Sve su učestalija pregovaranja političkih partija koje imaju namjere da ojačaju pozicije i infrastrukturu za lokalne izbore 2020. godine. Dobro obaviješteni izvori tvrde da se ovih dana vode pregovori između Dragana Čavića NDP-a i predstavnika partije "SLOBODA", koja u banjalučkom parlamentu ima tri odbornika, o mogućoj saradnji ili ujedinjenju. Prema istom izvoru sporazum još nije konkretizovan jer postoji oštar otpor u članstvu partije "SLOBODA" koje je nekada djelovalo u  DP Dragana Čavića  i NDS-u  Krste Jandrića.
Pregovori su se vodili i o eventualnim prelascima pojedinih odbornika partija sadašnje skupštinske većine u tabore koalicionih partnera. Tako su odbornici skupštinske većine Dragan Talić i Predrag Vulin napustili DNS i prešli u novoosnovanu partiju "DEMOS" Nedeljka Čubrilovića, a odbornik Socijalističke partije Mišo Kovačević napustio je ovu stranku i prešao u SNSD.

Izvor iz Socijalističke partije tvrdi da su prije par mjeseci vođeni razgovori sa partijom "SLOBODA", ali da su pregovori odloženi radi izbora.

"Partija "SLOBODA" u banjalučkom parlamentu predstavlja žestoku opoziciju i nismo omiljeni kako poziciji tako i opoziciji, ali takav je politički ambijent u Banjaluci. Radimo na terenu sa građanima bez puno marketinga i spremamo se za izbore 2020. godine, što se tiče bilo kakvih prelazaka ili ujedinjenja to su samo špekulacije", tvrdi izvor partije "SLOBODA".

Uprkos opštoj medijskoj slici prema kojoj stranke opozicije i pozicije, navodno, ništa ne rade na planiranju strategija za lokalne izbore 2020. godine, iza kulisa se odvijaju mnoge aktivnosti i pripreme za izborni obračun sa SNSD-om u Banjaluci. U sklopu mnogih stranačkih aktivnosti počeli su pregovori o spajanju nekih političkih partija u jedinstven politički subjekat.

Glas Naroda




Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?