ZAŠTO TRUJETE DUŠU GRAĐANIMA



Sve je više međunarodnih organizacija i predstavnika EU koji registruju medijski mrak u Republici Srpskoj i Banjaluci! Analize pokazuju da gotovo nema pisanog medija koji se kritički osvrće na propuste u vršenju vlasti kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou gdje vladaju političke partije SNSD,DNS i SP. Ništa bolja slika nije ni kada su u pitanju elektronski mediji. Slobodni intelektualci tvrde da je Banjaluka lokalna zajednica koja je na prvom mjestu u RS i BiH gdje vlada potpuna cenzura i totalni medijski mrak. Administracija gradonačelnika Igora Radojičića koristi široku lepezu pritisaka na medije, a ne prezaju da novcem građana izdašno finansiraju stvaranje brutalnog medijskog mraka koji se nije vidio od vladavine Josipa Broza Tita i komunista. I pored medijskog mraka, rejting zanesenog gradonačelnika Igora Radojičića vrtoglavo pada, a sa njim i rejting SNSD-a u Banjaluci.
Pritisak sa strane je dobrodošao, ali bez otvaranja očiju ovdašnje javnosti, na prvom mestu intelektualaca koji će progovoriti autoritetom struke, svaka akcija na poboljšanju medijske slike je osuđena na propast. 
U najnovijem izvještaju, Evropska komisija istakla da je i dalje potrebno "stvoriti okruženje u kojem se sloboda izražavanja može ostvarivati bez ometanja kao i sloboda medija".  Sloboda medija i objektivno izvještavanje prestaje onog momenta kada se novcem građana kupuje medijski mrak i cenzura. Autoriteti novinarstva u Srbiji tvrde da je medijski mrak i cenzura okidač za stvaranje totalitarnih režima gdje se u društvu generišu strah i neizvjesnost. 
Stalnim napadima na jednu političku opciju, podilaženjem drugima, želi se građanima sugerisati kome treba vjerovati i ko su "patriote", a ko su "izdajnici".  Ni u jednoj evropskoj državi danas nisu posloženi mediji tako da duvaju u jedan rog. Čovjek dobije osjećaj kao da je još u crvenoj košulji s titovkom na glavi.


  

Udruženje novinara RS i slobodni intelektualci imaju obavezu da obavijeste Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) o stanju slobode medija i stvaranja medijskog mraka u RS i Banjaluci, te traži dolazak misije (EFJ) u RS .
Upravni odbor Evropske federacije novinara (EFJ) odlučio je da u Srbiju pošalje međunarodnu misiju kako bi se poboljšalo stanje u sferi medija pogoršano poslednjih godina, i pozvao Savet Evrope i OEBS da u tom smislu nastave pritisak na vlast Aleksandra Vučića, saopšteno je iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije.
Osnovni problem medija u Republici Srpskoj i čitavog društva je što ne postoji dijalog u vodećim medijima, pa ni opoziciono mišljenje u javnom diskursu, osim u nešto malo glasila koja se mogu izbrojati na prste jedne ruke.
Društvene mreže, Tviter i Facebook su značajno rabili medijski mrak u Banjaluci i Republici Srpskoj. Sve se preselilo na internet pošto je većina medija na strani vlasti, jasno je gdje je ostao prostor za kritičku riječ. 
Vlast doživljava društvene mreže,nezavisne portale i blogere kao najveću opoziciju, pošto je opozicija slaba i neorganizovana, ali naprosto građani moraju imati alternativu cenzuri i medijskom mraku. Građani, koji svaki dan kupuju razne novine, moraju biti načisto koga sa svojim novcem finansiraju. Lošom hranom čovjek zatruje želudac, a poluinformacijama i dezinformacijama truje svoju dušu i dušu svoje porodice.
Što je veći pritisak vlasti i pojedinaca na medije da stvaraju društvo bez kritike, to je veća potražnja za objektivnim informacijama na društvenim mrežama.
Mediji bili oni "slobodni" ili režimski trebalo bi da se fokusiraju na interes građana, da kontrolišu Vlast, da licitiraju teme od interesa realnog informisanja javnosti.
Istrajavanje u borbi za informisanje javnosti o tome šta se sve realno dešava u RS i u Banjaluci, i šta to znači za običnog čovjeka je odgovorno novinarstvo. 


Glas Naroda   

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?