POLITIČKA LISICA




Afera Eko toplana Banja Luka čiji je glavni akter Igor Radojičić,gradonačelnik Banja Luke i zamjenik Srđan Amidžić svakodnevno dobija nove konture u nastavku kriminalnih i kleptomanskih aktivnosti koje nisu svojstvene ni državama koje se vijekovima bore protiv organizovane mafije. Odluke i radnje vodećeg čovjeka najvećeg grada Republike Srpske nisu zaštita državne, gradske imovine i stvaranje preduslova da se građanima toplotna energija isporučuje kvalitetno i pod povoljnim uslovima. Kriminalno preuzimanje isporuke toplotne energije od strane bliskih prijatelja gradonačelnika Igora Radojičića je izvedena nasilnički, brutalno kršeći sve moguće zakone koji regulišu oblast komunalnih usluga, obligacionih odnosa, lokalnih zajednica, javnih nabavki, privrednih društava i predstavlja otimanje državne imovine sa primjesama kriminala neviđenih razmjera. Transparentnost ulaganja drugog partnera "IEE" i "Elnosa" u projekat Eko toplane je frizirana i kao takva tajna za građane Banjaluke, ali i za uspavane i korumpirane odbornike skupštinske većine i bezidejne odbornike opozicije. Igor Radojičić, gradonačelnik Banja Luke, i zamjenik Srđan Amidžić moraju Skupštini grada Banjaluka podnijeti informaciju o projektu Eko toplana Banja Luka što ih obavezuju i akti usvojeni od strane Skupštine grada Banja Luka. Naprosto, građani su i ove godine imali loše, a skuplje grijanje začinjeno apsolutnom odsutnošću interesovanja gradonačelnika Igora Radojičića o ovim problemima građana.

Zašto kriju stvarno ulaganje drugog partnera u projekat Eko toplane Banja Luka? Kriminal oko ulaganja IEE i Borke Torbice u projekat Eko toplane Banja Luka se razotkriva praćenjem tokova novca.  Partner grada Banja Luke u projektu Eko toplana Banja Luka  posjeduje preuzeća u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori i osnovano se sumnja da su povezana preuzeća istog vlasnika fakturisala radove između sebe, a same fakture su se višestruko uvećavane bez postupka javnih nabavki i time nezakonito uvećavale udio drugog partnera u projektu Eko toplane Banja Luka. Naravno, o svemu Igor Radojičić i Srđan Amidžić šute! Izvor iz malih akcionara Toplane a.d. Banja Luka tvrdi da je Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) podnesena prijava kojom se traži kontrola u kojoj će se utvrditi da li je drugi partner Grada u projektu Eko toplane Banja Luka, IEE uplatio PDV-a na iznos za koji se tvrdi da su uložili (17.5 miliona KM) u projekat Eko toplane, a time jasno dokazati njihovo stvarno ulaganje.

Kotlovi instalisani u Eko toplani Banja Luka su izrađeni sa značajnim nedostatcima i nisu tehnički ispravni. Zbog evidentnog tehničkog kvara na kotlovima 50% toplotne energije se ne zadržava u zoni ložišta, već se zajedno sa pepelom distribuiše kroz dimnjake, a kapacitet kotlova sa maksimalnom snagom 49MW  smanjuje na maksimalnih 24 MW,a vrećasti filteri se trenutno spaljuju. Opravka kotlova nije moguća i jedino rješenje je ugradnja novih kotlova što bi potpuno razotkrilo propast sumnjivog projekta Eko toplane Banja Luka. Pristupni put koji vodi do Eko toplane vodi kroz kapiju i privredni krug Elekrokrajine a.d., fiteri na postrojenjima su spaljeni, kapacitet kotlova propisan u tehičkoj dokumentaciji je upola manji, energetičari tvrde da je 80 tona pepela palo na građane, ali to nije prepreka da nadležno ministrastvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, Igoru Radojičiću izda privremenu upotrebnu dozvolu na godinu dana i to za period kada se grijna sezona završava, sarkastični nesklad- nema šta!  

Družina koju predvodi gradonačelnik Igor Radojičić izdašno finansiraju medije i novinare koji će pisati o svemu samo ne o kriminalnom projektu Eko toplana Banja Luka jer zna da je propast već propalog projekta Eko toplane Banja Luka, propast i Igora Radojičića. 

Izvor iz SNSD-a tvrdi da su akteri afere Eko toplane Banja Luka, svjesni da je projekat propao da je naplata značajno smanjena da građani ne žele da potpišu ugovor sa Eko toplanom Banja Luka i kreću u rezervni plan. Rezervni plan koji predviđa smanjenje vrijednosti preduzeća Toplane a.d Banja Luka i privatizaciju iste od strane IEE i Borke Torbice pri čemu bi se dugovi stare Toplane a.d. Banja Luka u iznosu od 90 milona KM, vraćali iz gradske kase što je kriminalna odluka gradonačelnika Igora Radojičića. Dokaz ovih tvrdnji je pisanje BNTV potrala: 

"Na posljednjoj sjednici Nadzornog odbora banjalučke Toplane imovina preduzeća procijenjena na oko 34 miliona maraka, što je daleko ispod njene realne vrijednosti.  Za radnike i male akcionare AD Toplana, ovakva procjena je skandalozna i neprihvatljiva.

Nakon burne rasprave Nadzornog odbora usvojena je nova procjena imovine preduzeća. Banjalučka toplana sada vrijedi 34 miliona maraka. Zanimljivo je da se sve odigralo bez prisustva javnosti.
O umanjenju vrijednosti za BN televiziju odbio je da govori i procjenitelj Duško Daničić uz objašnjenje da nema ovlaštenja za javne istupe. Za radnike Toplane ovo su kriminalne i nečasne radnje. Smatraju da se svjesno išlo na umanjenje vrijednosti imovine preduzeća, kako bi se smanjila upadljiva razlika između godišnje amortizacije koja iznosi oko dva miliona, i cijene zakupa koju plaća nova Eko toplana od 500 hiljada KM. Tvrde da njihovo preduzeće vrijedi 60 miliona maraka. I mali akcionari pitaju gdje je nestalo nekoliko desetina miliona maraka vrijednosti Toplane. Prema izvještaju o poslovanju, u periodu od juna 2012. do kraja 2016. godine u stalnu imovinu stare Toplane uloženo je više od 26 miliona maraka.
Tako je vrijednost imovine sa 33 miliona u 2012. porasla na 62 miliona maraka u 2016. godini. Radnici najavljuju tužbe protiv odgovornih".

Uspavana opozicija se sporadično javi i ponovo padne u zimski san, a time korumpiranoj skupštinskoj većini i Igoru Radojičiću daju otvoren prostor da vlada bez korektora kojeg predstavlja opozicija.SDS GO Banja Luka i Mladen Kajkut, predsjednik Gradskog odbora SDS Banjaluka,na konferenciji za štampi izjavljuje:

"Tužićemo gradonačelnika Igora Radojičića, ako Toplana potpiše sporazum o iznajmljivanju sa Eko Toplanom”, Kažu da je nova Toplana prevara vijeka pa traže od gradonačelnika da se sa naredne gradske sjednice povuku tačke o novoj Toplani.Kako je moguće da se rentira Toplana AD Banjaluka za koju je gospodin Igor Radojičić davno rekao da je klinički mrtvac? Ovo je prevara, ovo je čista prevara zato što će ova Toplana i dalje da radi i dalje da grije Banjaluku”.

Par mjeseci poslije ove izjave Mladena Kajkuta, predsjednika Gradskog odbora SDS Banjaluka, nema tužbe protiv gradonačelnika Igora Radojičića,nema problematizovanja kiminalnog projekta Eko toplane Banja Luka koji je omča oko vrata Igora Radojičića i Srđana Amidžića. Većeg kriminala, a manje opozicije Banja Luka nije doživjela!


Opozicija u Banjaluci, da li to postoji?

Glas Naroda

    

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?