VOZAČ IMA PLATU KAO INŽENJER?


Samo u zemlji nedođiji i gradu bez nade i odgovornosti se može dogoditi da vozač i tjelohranitelj ima platu kao diplomirani inženjer a sekretarica kao pomoćnik ministra u Vladi RS.
Čini mi se, svakim danom sve više, da mi banjalučani sami sebe pravimo budalama. Niko drugi u Republici Srpskoj nas ne „zagađuje" kao mi sami sebe. Kakav to krimen sa sobom (ili u sebi) nosimo? Zdrav razum ili normalno, realno razmišljanje i ljudsko ponašanje gotovo da je nestalo u svakodnevnom razgovoru među običnim ljudima na ulici, u razgovoru o politici, zdravstvu, kulturi i sportu.
Naprosto, u svim elementima koji jedno društvo čine društvom, gotovo da ne postoji normalna komunikacija i društveno odgovorno ponašanje. Strašno! Samo se prepiremo, svađamo, a vladari, bili oni lokalni ili državni, utrkuju se u zloupotrebama.
Je li STRAH u banjalučanima još uvijek toliki da se boje izgubiti i onu mrvicu već izgubljenog ponosa te javno reći (preko svih mogućih demokratskih izražavanja nezadovoljstva) – „Dosta je! Idemo svojim putem!"?
Banjalučani plaćaju isporuku „toplotne energije“, a radijatori hladni. Oni koji se suprostave plaćanju računa - ekspresno se nađu na sudu!
Banjalučani plaćaju najskuplje naknade za građenje, a voze se po katastrofalnim saobraćajnicama punim rupa!
Banjalučani koji žive samo par kilometara od centra još nemaju riješeno vodosnabdijevanje!
Banjalučani udišu smog, sumpor i otrov, a Igor Radojičić ne zna napisati tender!
Banjalučani odlaze iz voljenog grada u inostranstvo jer nemaju minimalne uslove za život i nemaju posao!
Banjalučki srednjoškolci su tek u decembru dobili prvu stipendiju!
Igor Radojičić prima platu 6500 konvertibilnih maraka i najplaćeniji je funkcioner u Republici Srpskoj.
Srđan Amidžić prima platu 5000 konvertibilnih maraka koja je veća od plate predsjednika Milorada Dodika.
Mnogi radnici Gradske uprave koji su godinama studirali državne fakultete i stekli visoko obrazovanje danas su poniženi odlukama Igora Radojičića. Naime, grupa diplomiranih inženjera i pravnika trpe profesionalna poniženja i razmišljaju da napuste Gradsku upravu. Iako je sistematizacijom radnika u Gradskoj upravi već zaposlen dovoljan broj vozača i radnika obezbeđenja, Igor Radojičić je stupanjem na dužnost gradonačelnika Banjaluke zaposlio dva vozača i dva tjelohranitelja koji su do tada radili u   Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Ništa od toga ne bi bilo čudno da gradonačelnik Igor Radojičić nije donio pravilnik kojim je platu za ova dva vozača i dva tjelohranitelja povećao na nivo diplomiranih inženjera i pravnika zaposlenih u Gradskoj upravi Banja Luka! Igor Radojičić nije štedio ni na platama svojih sekretarica pa je tako pravilnikom plate svoje dvije sekretarice podigao na nivo plata pomoćnika ministara u Vladi RS. Kakvu to poruku mladima i  studentima šalje gradonačelnik Igor Radojičić?

U međuvremenu je medijska scena Banjaluke potonula u mrtvilu samocenzure (što je, zapravo, i bio cilj vlasti). Medijski profesionalizam i istraživačko novinarstvo postale su nepoželjne kategorije koje su morale da ustuknu pred činjenicom da danas svi vodeći štampani i elektronski mediji najvećim dijelom ekonomski zavise od naklonosti režimskih funkcionera i savjetnika. Banjalučani su euforično glasali za gradonačelnika koji ih nagrađuje cenzurom medija kao početne faze cenzure života!


Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?