SIPA I TUŽILAŠTVO ŠUTE NA KRIMINAL!



Radnici Toplane a.d. Banjaluka obratili su se pismom kojim optužuju gradonačelnika Igora Radojičića i njegove saradnike da preduzimaju nezakonite radnje koje će uzrokovati otkaze za većinu radnika. Radnici optužuju Radojičića da mu je cilj da Toplanu a.d. Banja Luka preda sumnjivim privatnicima koji će na imovini Grada Banjaluka zaraditi stotine miliona konvertibilnih maraka, a radnike poslati na ulicu. Upozoravaju da će se na Skupštini akcionara tražiti donošenje nezakonite odluke o davanju saglasnosti na potpisivanje Ugovora o poslovno tehničkoj saradnji Toplane a.d. Banja Luka i "EKO-TOPLANA BANJA LUKA". Radnici upozoravaju da Igor Radojičić, Srđan Amidžić i savjetnik gradonačelnika Branko Sladojević vrše pritisak na Radenka Komljenovića, zastupnika većinskog vlasnika Grada, Milkicu Gajić, predsjednicu Skupštine akcionara, i Vidosava Đekića, predsjednika Nadzornog odbora, da usvoje i potpišu spornu odluku za koju se zna da nije u skladu sa  Zakonom o privrednim društvima RS. Grad Banja Luka je većinski vlasnik Toplane a.d. Banja Luka, ali je i manjinski vlasnik sa 47.30 % nove "EKO-TOPLANE BANJA LUKA" što mu oduzima pravo glasa na Skupštini akcionara koja je zakazana za sutra u 11 sati.
Prema izvorima iz Toplane a.d. Banja Luka, direktor Mićo Milovanović je 11.01.2018. godine organizovao nelegalnu vanrednu telefonsku sjednicu Nadzornog odbora Toplane a.d. Banja Luka. Kao razlog sazivanja telefonske sjednice bila je inicijativa data od strane Grada, da se donese odluka o davanju saglasnosti Upravi Društva da sa "EKO-TOPLANA BANJA LUKA" zaključi ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Članovi Nadzornog odbora su zatražili da se utvrđivanje prijedloga odluke odloži, sve dok se članovima Nadzornog odbora ne dostavi prijedlog ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, sa svim potrebnim elementima, kako bi se mogli o istim izjasniti i utvrditi prijedlog odluke. Ovo dokazuje da su Igor Radojičić, Srđan Amidžić i Borko Torbica pripremili odluku koju do 11.01.2018. godine nisu vidjeli ni članovi Nadzornog odbora Toplane a.d. Banja Luka. Nadzorni odbor tada nije dao saglasnost na donošenje odluke.  Da je sve obavijeno sumnjom pokazuje i službena zabilješka broj: 04-496-2/2018 od 11.01.2018.godine koju je prema tvrdnjama radnika, sačinio Mićo Milovanović, direktor Toplane a.d. Banja Luka.


U službenoj zabilješci sačinjenoj 11.01.2018. godine navodi se da Nadzorni odbor tada nije dao saglasnost na donošenje odluke. Saziv Skupštine, sa prijedlozima odluka za Skupštinu akcionara, objavljen je u novinama i sajtu Banjalučke berze i Toplane, 12.01.2018. godine, iako u tom momentu još uvijek nije bio utvrđen prijedlog odluke. Da sve friziraju pokazuje i činjenica da u službenoj zabilješci koja je sačinjena 11.01.2018. godine gdje piše da je saziv Skupštine, sa prijedlozima odluka za Skupštinu akcionara, objavljen  u novinama i sajtu Banjalučke berze i Toplane, 12.01.2018. godine, ali kako je moguće dan prije tvrditi da je materijal objavljen na sajtu Toplane a.d. i u novinama? Kako se može objasniti da su akteri već sačinili Odluku o davanju saglasnosti na potisivanje Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, a da sa njom nisu upoznati odbornici, akcionari i pojedini članovi Nadzornog odbora?
Glas Naroda je u posjedu već sačinjene odluke koja će se naći na sutrašnjoj Skupštini akcionara Toplane a.d. Banja Luka.


Branko Sladojević, savjetnik gradonačelnika po nalogu Srđana Amidžića, vrši pritisak na Radenka Koljenovića, zastupnika većinskog vlasnika Grada, Milkicu Gajić predsjednicu Skupštine akcionara i Vidosava Đekića predsjednika Nadzornog odbora da usvoje i potpišu nezakonitu odluku za koju se zna da nije u skladu sa Zakonom o privrednim društvima RS. Izvori iz Toplane a.d. Banja Luka tvrde da su krivične prijave za nezakonito usvajanje sporne odluke na Skupštini akcionara pored radnika najavili i predstavnici NVO i većina opozicionih političkih partija iz Banjaluke.

Igor Radojičić i Srđan Amidžić  su svjesni da je projekat "EKO TOPLANA BANJA LUKA" zapao u tehničke i finansijske probleme i da su pritisnuti uz zid. Borko Torbica i ELNOS, IEE i povezane tajkunske firme porodice Torbica su sastavili Radojičiću i Amidžiću listu zahtjeva koji su kriminalni, nezakoniti i štetni za Grad, ali oni se moraju prihvatiti. Borko Torbica i firme porodice Torbica su isisale novac koji je Grad Banja Luka uplatio na ime svog dijela u novom privrednom društvu i njime izgradili kopiju Toplane na biomasu. Kopija toplane se sastavljala na pet lokacija u Banjaluci, a kotlovi su sastavljani od naselja Ramići, preko Krupe na Vrbasu do raznih ostalih lokacija. Izvor iz "EKO-TOPLANE BANJA LUKA" tvrdi da 6 od 12 predviđenih kotlova koji su trenutno u funkciji  ne pružaju dovoljnu isporuku toplotne energije prema tehničkoj dokumentaciji koja je inače falsifikat jer je projekat kopija toplane i kotlovi nisu proizvedeni od strane renomirano i licenciranog proizvođača kotlova. Upotrebna dozvola je upitna, jer nije moguće izdati upotrebnu dozvolu za dio objekta jer je toplana funkcionalno postrojenje koje čini jedinstvenu cjelinu kotlovskih postrojenja.  Borko Torbica, direktor „Eko-toplana“ d.o.o., tvrdi da je nova toplana prošla probni rad i uvjerava građane da će od 1. februara imati grijanje 24 sata dnevno, ali ne govori da će grijanje poskupiti za sve korisnike. Eko-toplana je 51%-49% vlasništvo kompanije i grada, tvrdi Torbica, koji je i vlasnik IEE. Ova tvrdnja dugogodišnjeg i veoma "odanog" prijatelja iz studentskih dana, Igora Radojičića, je još jedna u nizu laži!
Igor Radojičić tvrdi:
"Ulaganje je propisano osnivačkim aktima. To se moglo pratiti kroz prošlogodišnje komercijalne kredite koje smo dizali. Kroz kredit sa EBRD, koji smo zatvorili, učešće grada se podiže na 49 odsto, a istovremeno drugi partner mora pratiti kako bi se uvijek zadržao omjer 49 naprema 51 odsto. " 

Ipak, podaci iz sudskog registra su precizniji, a prema njima je Grad vlasnik 47,30% kapitala nove toplane, a IEE 52,70% kapitala preduzeća „Eko toplane“ d.o.o Banja Luka.


Istinito.com  prenosi da u ugovoru o osnivanju "Eko-toplana" nije precizno riješeno pitanje imovine, a da je Borko Torbica direktor preduzeća "bez ograničenja", što znači da može raspolagati zajedničkom imovinom, pa čak je i prodati. Ovo dokazuje da su Igor Radojičić i Srđan Amidžić naknadno izmjenili odluke koje su odbornici Skupštine Grada usvojili i time  dali Borku Torbici ovlašćenje "bez ograničenja".



Za ekonomskog analitičara Gorana Radivojca sporno je što će građani Banjaluke u ekonomskom smislu biti prepušteni "na milost i nemilost privatniku". "Mi upravo svjedočimo jednoj potpuno iracionalnoj, nevjerovatnoj situaciji, gotovo nezabilježenoj ni u bližem ali ni u daljem okruženju, da grad svu imovinu preduzeća čiji je većinski vlasnik "de facto" daje, poklanja na korištenje preduzeću koje je u privatnom vlasništvu. Dakle, ovdje se poklanja kako proizvodni kapacitet tako i distributivna mreža.", kaže Radivojac za Istinito.com.
Banjalučki PDP danas navodi da "SNSD i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić planiraju da sutra, na skupštini akcionara gradske "Toplane", donesu odluku kojom bi napravili nezakonit monopol i komunalnu uslugu grijanja u potpunosti predali jednoj privatnoj firmi”.
"Ta firma će moći sama da određuje cijene grijanja. Odjavljivanje sa mreže biće zabranjeno i sve će biti isključivo u funkciji njihove ogromne dobiti", tvrde u PDP-u Banjaluka.
Prema njihovom mišljenju, ta firma planira da u narednom periodu ostvari profit od 136 miliona KM, te postavljaju pitanje “Koliko je od te cifre namijenjeno Radojičiću, zamjeniku gradonačelnika Srđanu Amidžiću i drugim SNSD-ovim funkcionerima?”.


 Glas Naroda.

































Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?