DA LI JE NOVA TOPLANA PREVARA VIJEKA ?




Kako se približava početak grijne sezone u gradu na Vrbasu, sve se više čuju zabranjene teme koje kritikuju projekat Radojičić-Amidžić odnosno formiranje preduzeća "EKO TOPLANE BANJA LUKA"   doo Banja Luka. Odlukom Skupštine Grada, čitaj (Radojičić,Amidžić­ & Co.), o izboru strateškog partnera i davanju saglasnosti na Prijedog ugovora o strateškom partnerstvu,  "IEE" doo Banja Luka je izabran  kao najpovoljniji ponuđač, koji će sa Gradom Banjaluka  osnovati zajedničko privredno društvo za proizvodnju ,distribuciju i naplatu toplotne energije na području Grada Banja Luka. Skupština Grada Banja Luke, na sjednici održanoj dana 26.05.2017.godine, donijela je Odluku o osnivanju zajedničkog privrednog društva pod nazivom "EKO TOPLANE BANJA LUKA" doo Banja Luka koje će izgraditi i upravljati Toplanom na biomasu snage 49 MW u predviđenim rokovima. U aktu Osnivanje zajedničkog preduzeća radi izgradnje i upravljanja Toplanom na drvnu biomasu snage 49 MW piše da je planirani početak radova 01.05.2017.godine, te ukoliko ne bude vanrednih okolnosti projekat bi u cijelosti mogao biti završen 15.12.2017.godine. Ova odredba daje "IEE"-u mogućnost da bez opterećenja i eventualnih probijanja rokova, koji nose sa sobom i naplatu penala,projekat završi kada želi. Projekat (Radojičić,Amidžić­ & Co.) predviđa da će gradnja Toplane na biomasu snage 49 MW koštati 31 milion konvertibilnih maraka u stvarima, pravima i novcu što predstavlja najnetransparentniji sistem zajedničkog ulaganja. Ovakav sistem se koristio u zemljama sa najvećim stepenom korupcije i netransparentnim i sumnjivim ulaganjima u privredna društva. Ako pogledamo pregled ulaganja u projekat po funkcionalnim cjelinama vidi se da:

Projektovanje,pokretanje i otvaranje projekta  2.036.443 KM

Kompleks industrijskog objekta                        5.965.617 KM

Infrastrukturni priključci                                       1.949.456 KM

Kotlovska postrojenja                                       16.335.670KM

Sistem na objektu Toplane na biomasu           4.711.000KM

UKUPNO :                                                         30.998.834KM

Ono što daje najveću sumnju u projekat koji je netransparentan je podatak iz istog dokumenta koji propisuje da je  "IEE" spreman i sposoban da obezbjedi kompletne kotlovske linije snage 49MW (10 kom po 4.9MW) vrijednosti 16,5 miliona konvertibilnih maraka kao suosnivača, dok bi obaveza Grada Banja Luka kao suosnivača bila dodatnih 14.5 miliona konvertibilnih maraka.
Zamjena energenta u banjalučkoj gradskoj Toplani počela je gradnjom perifernih odnosno rejonskih kotlovnica. Na području grada Banjaluka izgrađena su dva takva postrojenja. Kotlovnica na Starčevici sagrađena je tokom 2014. godine. Izgrađena je u rekordnom roku. Gradila ju je kompanija Montavar Metalna nova iz Slovenije. Sve je koštalo 5,5 miliona maraka.



Kotlovnica Starčevica ima dva kotla. Jedan kotao je snage 4 MW a drugi kotao je snage šest MW. Konzum koji se grije sa ove rejonske toplane podrazumijeva čitavu lijevu stranu vrelovoda Vrbas, odnosno od ulice Stepe Stepanovića do okvirno – ulice Majke Jugovića i Đede Kecmanovića, znači nekoliko podstanica, ali one su veoma velikog kapaciteta odnosno oko 25 MW što predstavlja oko 15 % ukupnog konzuma grada. Izvori u SDS u tvrde da posjeduju tri ponude kotlovskih postrojenja renomiranih proizvođača koje su značajno jeftinije od ponude "IEE" d.o.o Banja Luka,  koji je ponudu kotlovski postrojenja naduvao na 16.3 milona konvertibilnih maraka.
Grad Banja Luka (Radojičić,Amidžić­ & Co.) je svjesno prihvatio najnepovoljniji i najnetransparentniji način plaćanja za projekat "ključ u ruke" od strane novog društva prema IEE-u koja se vrši na osnovu: 

1.  Izdatih i ovjerenih ( od strane nadzornog organa) privremenih situacija;
2. Po stepenu završenosti opreme u fabrici ( ovjera od strane nadzornog organa)
.
Ovo predstavlja polugu kojom se može manipulisati do neviđenih razmjera i da se novcem, koji izdvaja Grad Banja Luka u iznosu od 14.5 miliona konvertibilnih maraka gotovine i unošenjem prava građenja na zemljištu grada, projekat izgradi do završne faze. Postavlja se pitanje koliko je stvarno ulaganje drugog partnera koji stiče većinski paket upravljanja 52,70 %. Čitava priča oko milionske investicije u Banjaluci kao da je obavijena velom tajne i riječ transparentnost u trošenju gradskog novca je zabranjena tema. Igor Radojičić je dao usmeni nalog Mići Milovanoviću da se iznađu dodatne procedure koje će značajno onemogućiti potrošače da se  isključe sa distributivne mreže jer se ugrožava projekat (Radojičić,Amidžić­ & Co.). U "Toplani" je trenutno na čekanju oko 500 zahtjeva za isključenje sa mreže, tvrde upućeni, ali iz tog preduzeća ove sezone ne dozvoljavaju odjavu grijanja. Problemi sa plaćanjem, ali i loša usluga, neki su od razloga zbog kojih potrošači više ne žele da ih grije ovo preduzeće. U Banjaluci je oko 40 odsto isključenih u odnosu na broj uključenih i ne postoji ni jedan grad u kojem je to tako. Zbog toga, bukvalno, prijeti da se sistem održi u funkciji kaže Mićo Milovanović ali on u stvari brani interese novog projekta (Radojičić,Amidžić­ & Co.) jer se sa sistema do sada odjavilo 7.000 korisnika . U krugovima bliskim strateškom partneru procurila je strogo čuvana tajna da se iza ovog projekta u stvar krije (Radojičić,Amidžić­ & Co.) a njihovu namjeru, kako kažu u dobro obavještenim krugovima u SNSD-u, su razotkrili i u kabinetu predsjednika Milorada Dodika. Možda je ovo bila mišlovka u koju je Igor Radojičić uletio a veliko je pitanje ko je mišolovku postavio?!



Glas Naroda.


   

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?