KRIMINAL I POLITIKA

Predrag Donjak tajkun Biljane Plavšić
Slavenko Tadić, visoki funkcioner Gradske uprave Banja Luka i MZ Dragočaj, blizak saradnik C.M. i Nebojše Antonića, član grupe švercera cigaretama i akciznom robom  i vozač po potrebi, imao je bliske odnose i sa Predragom Donjakom, sumnjivim biznismenom i čovjekom koji je osumnjičen u aferi "Krug". 

Predrag Donjak se veže za aferu kupovine banjalučke Robne kuće "Triglav". Grupa sedam banjalučkih biznismena, među kojima je bio i Donjak, okupljena u grupi "Krug" kupila je prije više godina robnu kuću smještenu na atraktivnoj lokaciji u centru Banjaluke. "Krug" je, navodno, najprije izvršio prepis zemljišta na kojem je smještena zgrada robne kuće na ovu grupu, a kada su došli u posjed zemljišta, stavili su ga pod hipotekarni kredit, kojim su kupili ovaj objekat. Kredit su dobili od VB banke, na čijem čelu je bio Radovan Bajić. Potom je "Telekom Srpske" 1. decembra 2001. godine zakupio manje od 40 kvadrata poslovnog prostora u Robnoj kući "Triglav", za koji su plaćali oko 200 KM po kvadratu. Tačno 8.356 KM, koliko su na ime zakupnine dobijali od "Telekoma", vlasnici Robne kuće "Triglav", među kojima je i Bajić, plaćali su mjesečno upravo VB banci za kredit koji su dobili za kupovinu tog objekta.
Radovan Bajić, koji je kao privatno lice bio jedan od potpisnika ugovora o iznajmljivanju poslovnog prostora Telekomu RS, istovremeno je bio i predsjednik Skupštine akcionara Telekoma.
Vlasnici preduzeća "Krug", koje je kupilo RK "Triglav", pored Bajića, su nekadašnji šef kabineta bivšeg premijera RS Mladena Ivanića, Mladen Mijić i njegova supruga Slobodanka. Vlasnici su i Predrag Donjak, bivši direktor Robne kuće "Triglav" prije njene kupovine, Radosav Grbić, direktor banjalučke "Tržnice", te Nikola Lončar i Momčilo Knežević. Sudija koji je obavio prepis zemljišta Krugu, Željko Lalić kasnije je smijenjen odlukom visokog predstavnika. Lalić je kasnije izvršio samoubistvo. Kontroverzni biznismen Predrag Donjak bio je učesnik prevrata i sumnjivog preuzimanja "Tržnice" a.d Banja Luka.




Nakon nezakonitog preuzimanja uprave preduzeća "Tržnica" a.d. Banja Luka, Osnovni sud u Banjaluci odbio je zahtjev banjalučke Tržnice za upis Predraga Donjaka kao direktora preduzeća, umjesto Radosava Grbića.

Grbić žrtva tajkuna Predraga Donjaka i družine

Smijenjeni vršilac dužnosti direktora i razriješeni predsjednik Upravnog odbora "Tržnice" Banja Luka Predrag Donjak i Gostimir Jaćimović naložili su tada obezbjeđenju agencije "Olimpus" da onemogući ulazak u tu zgradu direktoru "Tržnice" Radosavu Grbiću.
Grupa pučista predvođena Predragom Donjakom i Gostimirom Jaćimovićem iskoristila je bliskost sa tadašnjim visokim finkcionerom MUP-a RS, te naručila istragu i pritisak na Radosava Grbića direktora "Tržnice" a.d. Banja Luka.

Donjak suvlasnik desetina privrednih društava u RS

"Jedinica za posebne istrage MUP-a RS upala u banjalučku „Tržnicu" te 2009. godine. Policija sumnja da je firma oštećena za više miliona KM dok je na njenom čelu bio Radosav Grbić.



Inspektori Jedinice za posebne istrage MUP-a RS upali su u prostorije „Tržnice" a. d. Banjaluka iz koje su odneli obimnu dokumentaciju za koju se pretpostavlja da sadrži dokaze o nelegalnom poslovanju, odnosno sklapanju štetnih ugovora zbog kojih je preduzeće oštećeno za više miliona konvertibilnih maraka", piše tada Press.



Ova istraga nikada nije dobila svoj epilog jer je služila kao sredstvo pritiska na Radosava Grbića da napusti kormilo "Tržnice" a.d. Banja Luka. Predrag Donjak, nekada član Izvršnog odbora Srpskog narodnog saveza, a sada siva eminencija DNS-a ogromno bogatstvo stekao je na sumnjiv način. Vlasnik je akcija u nekoliko privrednih društava, "Krug", "Merdijan" nekada "Tržnica" a.d. Banja Luka i još mnogo drugih, a porijeklo imovine nije moguće dokazati.



   
Bliskost Slavenka Tadića, člana grupe švercera cigaretama i akciznom robom, i Predraga Donjaka, kontroverznog biznismena velika je enigma.


Slavenko Tadić i Predrag Donjak u pozadini

Nastaviće se.

Glas Naroda



















Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?