RADOJIČIĆ, RADOVIĆ I ČAVA


Narod gladan smjena u državnom aparatu i javnim preduzećima dobio je temu za prepričavanje i razmišljanje - Da li može bolje? Dragan Čavić, predsjednik NDP-a i direktor ,,Elektrokrajine", smijenio je rukovodioca i tehničkog rukovodioca u Radnoj jedinici ,,Elektrodistribucija" Banjaluka, Mirka Šurlana i Dragomira Špikića. Dragan Čavić otkaze sprema i za izvršne direktore za ekonomska i pravna pitanja u ,,Elektrokrajini" Rodoljuba Topića i Rajka Srdića, a pokrenuće i temu koja godi ušima širokim narodnim masama- otpuštanje viška (ne)radnika koji su u ovom preduzeću angažovani na određeno vrijeme. Čava je dobio spisak od Milorada Dodika da ovo preduzeće očisti od kadrova bliskih gradonačelniku Igoru Radojičiću i njegovoj struji u SNSD-u, a direktni operativac Igora Radojičića u ,,Elektrokrajini" je upravo smijenjeni Mirko Šurlan. Elektrokrajina je angažovala ugovorom na određeno preko 170 (ne)radnika a otkaz čeka polovina od ovog broja. Nije Dragan Čavić pokrenuo čistku visokih funkcionera u ovom preduzeću bez saglasnosti vrha SNSD-a, istina je da upravo vrh SNSD-a želi smjenu izvršnih direktora i neposlušnih stranačkih vojnika. Investicije i poslovi na izgradnji i održavanju elektro mreže godinama su se dodjeljivali privatnim preduzećima pored posjedovnja sopstvene operative. Čavić je naredio da se svi postupci javnih nabavki realizuju otvorenim postupkom, bez direktnih sporazuma preko kojih se izvlačio novac iz preduzeća. "Dežurni drekavac", kako je vlast nekada nazivala Dragana Čavića, ne razmišlja da za kršenje zakona i evidentan kriminal u ,,Elektrokrajini" njegovog prethodnika podnese krivičnu prijavu i pokaže svoju principijelnost.




Eko toplane ponovo na meniju Igora Radojičića i Srđana Anidžića

Dron snima stanje gradskog toplovoda, a cilj je da se  Borku Torbici vlasniku "Eko toplane" rekonstruiše banjalučka toplovodna mreža i ustupi na korištenje bez naknade.
Ugovor o strateškom partnerstvu Grada Banja Luka i "IEE" Borka Torbice jasno propisuje da Skupština Grada Banja Luka mora biti informisana svakih šest mjeseci o realizaciji i provođenju projekta daljinskog grijanja i dešavanjima u zajedničkom preduzeću Eko toplane Banja Luka, ali to se ignoriše. Potpuno je jasno da nije moguće da do javnosti dođe bilo šta što bi moglo pokvariti ionako poljuljan imidž ovog projekta. Samo jedna ozbiljna istraga otkrila bi mnoge nezakonitosti i zloupotrebe gradskom imovinom, ali do tada čeka se neko bolje vrijeme. 

"Izgradili smo privatniku "Eko toplanu" sada je na redu da mu gradskim novcem rekonstruišemo toplovodnu mrežu", tvrdi izvor iz Toplane a.d. Banjaluka. Medijska propaganda se pokrenula i u Banjaluku je sletio dron koji ima zadatak da otkrije stanje toplovodne mreže. Obično medijsko zaluđivanje građana Banjaluke koje treba pripremiti na još jednu zloupotrebu gradskog novca. Jedna od najvećih zloupotreba javnim dobrima se dogodila baš na ustupanju distributivne mreže privatnom licu bez naknade.
Dolazak stranaca radi ispitivanja u periodu kada se grijna sezona završava samo je jedna od medijskih propagandi koje pripremaju građane na ono što slijedi. Grad će finansirati rekonstrukciju distributivne mreže iako ,,Eko toplane" već drugu godinu tu istu mrežu eksploatiše bez bilo kakve naknade vlasniku. Vlada Republike Srpske 2011. godine finansirala je rekonstrukciju i modernizaciju magistralnog vrelovoda "Borik" dionice od Toplane - Hotel "Bosna" a za njegovu modernizaciju, po odluci Narodne skupštine Republike Srpske odobreno je 12 miliona KM. Izvođači radova su bili konzorcijum "Montevar" iz Slovenije, njemački "Izo plus" i "Hidrokop" iz Banjaluke.

"Prije samo dvije godine, imali smo gubitaša koji je proizvodio desetine miliona maraka gubitka tokom sezone uz nepouzdano grijanje, a danas možemo govoriti o firmi koja ostvaruje dobit, a grad ima pouzdano, kvalitetno i dugoročno riješeno pitanje izvora energije za grijanje" – izjavio je Radojičić. Možda bi njegov govor bio uvjerljiv da grad nije na sebe prenio 162 miliona duga stare Toplane a.d. Banjaluka koji se svakog mjeseca uredno vraća. Ulog Grada u preduzeće "Eko toplane" Banjaluka je kao da je sa mosta bačeno 17 miliona maraka jer preduzećem upravlja privatnik. Rejonske kotlovnice na Starčevici i Kočićevom vijencu vrijednosti 9.5 miliona maraka eksploatišu se od strane privatnika skoro bez naknade i tako se pokazuje koliko je zaštićena imovina grada.

Igor Radojičić je na flagrantan način prekršio potpisani koalicioni sporazum između SNSD-a i DNS-a. Kako će reagovati banjalučki DNS ostaje da se vidi u narednom periodu.



Milan Radović predsjednik Gradskog odbora DNS-a progutao je gorku pilulu koju mu je servirao upravo njegov prijatelj Igor Radojičić, predsjednik Gradskog odbora SNSD-a. Sastanak koalicionih partnera u banjalučkom parlamentu organizovao je gradonačelnik Igor Radojičić sa namjerom da se snimi učešće koalicionih partnera u vlasti na gradskom nivou i daju određene poruke DNS-u.
Rezultati sastanka su pozitivni za većinu koalicionih partnera gradonačelnika Igora Radojičića, osim za DNS koji je de facto partner Igora Radojičića, a de jure nema udio u vlasti. 
Sastanku u Banjaluci prisustvovali su predsjednici gradskih odbora SNSD-a, DEMOS-a, SP-a, Ujedinjene Srpske, Poligrafa, odbornik iz reda nacionalnih manjina u Skupštini grada, i DNS-a. Izvor iz Skupštine grada tvrdi da je gradonačelnik Igor Radojičić svima dao do znanja da je učešće DNS-a u koaliciji samo formalne prirode. "Potpuno je neracionalno u posljednjoj godini mandata sve otpakivati i iznova razgovarati, te da je bolje razgovarati o budućim odnosima i o narednim mandatima", izjavio je Igor Radojičić, što je notorna laž.


Igor Radojičić se nada ponovnoj kandidaturi SNSD-a za gradonačelnika na narednim lokalnim izborima, ali njegovoj kandidaturi se protivi vrh SNSD-a, mladi socijaldemokrati Banjaluke kao i uticajne struje unutar banjalučkog SNSD-a. Radojičić je za dvije godine vladanja otvorio front prema mnogim strujama unutar svoje političke partije, ali i partijama koje su potpisale koalicioni sporazum 2016. godine, što ga dodatno udaljava od obnavljanja mandata. Radojičić izbacivanjem DNS-a iz banjalučke vlasti može očekivati ono čega se najviše pribojava- da Milan Radović, uspješan privrednik i novo lice na političkoj sceni, bude DNS-ov kandidat za gradonačelnika Banjaluke. Posljednje ankete govore da je porast rejtinga kod glasača upravo novih lica na političkom nebu Republike Srpske Milana Radovića i Drašaka Stanivukovića, što se ne može reći za Igora Radojičića.


Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?