UDBA I OZNA U BANJALUCI?!


Sve više banjalučana korisnika društvenih mreža Facebook, Twitter, YouTube, Instagram, posljednjih mjeseci su izloženi neviđenom špijuniranju od strane pojedinih političara i stranaka vlasti. Sve više istaknutih banjalučana sportista, naučnih radnika, glumaca, pjevača i predstavnika političkih partija opozicije tvrde da su izloženi šijuniranju njihovih profila i stranica. Špijuniranje samo po sebi nije preveliki problem koliko su pozivi i pretnje vlasnicima profila i stranica da se ne oglašavaju kritički na rad političara i institucija kojim upravljaju stranke vlasti. Desetine istaknutih banjalučana čija su imena poznata Glasu Naroda tvrde da su ih kontaktirali saradnici gradonačelnika Igora Radojičića i predsjednik jedne kombi-partije i tražili da svoje komentare ili objave izbrišu sa svojih profila ili stranica. Izvori iz SNSD-a tvrde da je gradonačelnik Igor Radojičić formirao TIM za praćenje društvenih mreža. Tim za praćenje otvorio je stotine lažnih profila - botova koji šalju zahtjeve za prijateljstvo političarima partija opozicije kao i istaknutim banjalučanima kako bi ih lakše špijunirali i targetirali. Izvori tvrde da se špijuniraju i članovi SNSD-a koji nisu struja Igora Radojičića kao i koalicioni partneri, posebno članovi DNS-a.

Društvene mreže su nepresušan izvor infomacija, pa tako često budu alat koji služi pojedincima da „špijuniraju“ druge ljude. Preko Fejsbuka, ljude koje ne poznajete ili nemate u svojoj listi prijatelja, možete da „špijunirate“. Mnogi imaju razloge zašto ponekad „njuškaju“ po profilu druge osobe, ali gradonačelnik Igor Radojičić sa svojim timom za praćenje želi da zatre sve što liči na kritiku njemu ili njegovom radu.  Zaprepastiće vas kada otkrijete kako sve ljudi mogu da dođu do vaših podataka, čak i ako niste prijatelji. Mogu da vas nađu čak i kad vam ne znaju ime.
Gledaju gde ste bili.

Facebook opcija „Graph search“ zaista čini korištenje ove mreže zastrašujućim. Možete da je koristite da vidite na kojim je žurkama neko bio ili na kojim se lokacijama prijavio. Sve što treba da uradite je da upišete „mesta koja je osoba X posetila u posljednjih X meseci”.
Gledaju šta vas zanima.

Osim ako niste zaključali dapsolutno sve na svom profilu, svi mogu bez problema da saznaju koje bendove, knjige, filmove, stranice, ljude ili grupe volite ili kritikujete.
Traže sve fotografije koje ste ikada lajkovali ili komentarisali.

Ponovo, zahvaljujući „Graph Search“-u, svako može da vidi gotovo sve fotografije koje je neko lajkovao ili komentarisao. Samo upišete „fotografije koje je osoba X lajkovala” ili „fotografije koje je osoba X komentarisala" i stiže vam galerija.

Mogu primati notifikacije o svemu što radite na Facebooku.
Opcija „bliski prijatelji“ omogućava da osobe sa kojima ste prijatelji na Fejsbuku prate svaki vaš korak. Svaki put kad „bliski prijatelj“ radi bilo šta na Facebooku, vama dolazi notifikacija. S obzirom na to da Fejsbuk ne obaveštava ljude da ih je neko označio kao „bliskog prijatelja“ nema načina da saznate ko vas tako prati.
Ako vladaš načinom na koji to predstavljaš, zašto se bojiš javnosti?

Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?