Zašto varate građane?


Bosni i Hercegovini je potreban potpuno novi Izborni zakon, jer sadašnji ima brojne nedostatke, zbog čega se dovode u pitanje fer i demokratski izbori. Zloupotreba glasova, korupcija, manipulacija sa nacionalnim izjašnjavanjem, manjkavosti su Izbornog zakona BiH, a pri tome Zakon ima i diskriminatorne odredbe.

Izborni zakon u BiH do sada je pretrpio 19 izmjena i dopuna, ali, čini se, da se nakon izbora uvijek uoče novi nedostaci. Prošlogodišnji izbori pokazali su da je najslabija karika u izbornom lancu zapravo imenovanje biračkih odbora.

Očekuje se da će u novom zakonskom riješenju biti predloženo da umjesto stranaka, biračke odbore bira izborna administracija.

„Najveći problem u dosadašnjem izbornom procesu je izbor biračkih odobora i njihov rad. To se posebno odnosi na razdoblje nakon zatvoranja izbornih mjesta, dakle nakon 19 sati, kada nastupa period prebrojavanja glasova“ !

„Sve izborne krađe počinju na sam dan izbora, zloupotrebom javnog novca za kupovinu glasova i prepravljanje glasačkih listića nakon 19 časova, nakon zatvaranja biračkih mjesta. Odgovorno tvrdim da se mandati u Zvorniku i Prijedoru kupuju 'kao na pijaci', poslije 19 časova. Kad imate takav rezultat izbora , onda dođete do afere 'Dva papka' i formiranja izvršne vlasti na bazi korupcije. Šta možete od takve vlasti očekivati osim da nastavi da krade“, kaže Pandurević.

Zloupotreba državnih resursa u izborne svrhe je jedna od značajnih komponenata takvog okruženja. Dok se neki temeljni elementi antikorupcijskog jezika pravilno upotrebljavaju, pravni i regulatorni okvir u BiH neadekvatno propisuje upotrebu državnih resursa u izbornim kampanjama ili neadekvatno predviđa zloupotrebe. Uprkos rasprostranjenoj paleti pravnih propisa koje ovlaš definiraju upotrebu državnih resursa i izbornog procesa na državnom i entitetskom nivou, specifične odredbe kojim bi se propisao rad državnih službenika i upotreba državnih sredstava i drugih resursa tokom izbornog perioda u velikoj mjeri nedostaje.

Mnogi politički analitičari smatraju da je potrebno izmjeniti izborno zakonodavstvo i kada je u pitanju kandidovanje pojedinih funkcionera i izabranih zvaničnika na izborne liste!

Potpuno je politički nemoralno, kandidovanje narodnog poslanika ili pojedinaca na odborničke izborne liste a unapred se zna da isti neće napustiti pozicije na kojima se trenutno nalaze i sjesti u odborničke klupe. Političke stranke koje su se odlučile da na odborničke liste za novembarske lokalne izbore postave narodne poslanike nisu ništa drugo nego politički prevaranti, ovi kandidati služe samo da prevarom glasača povuku glasove i ništa drugo, dakle prevara građana u punom smislu te riječi,  tvrdi analitičar A.V.

Ako žele da me demantuju pozivam narodne poslanike koji se nalaze na listama za lokalne izbore u Banja Luci da vrate mandate u NSRS i pokažu građanima da ih ne varaju, tvrdi A.V.

Zaklinju se u pravdu,zalaganje za dobrobit građana a sve čine da te iste građane i glasače brutalno prevare tvrde politički analitičari.

Goran Selak, narodni poslanik (SPS), Andrea Dorić,narodni poslanik(SPS), Jelena Trivić,narodni poslanik (PDP) i Milan Petković,narodni poslanik (US) se nalaze kao nosioci lista za odbornike banjalučke Skupštine Grada. Potpuno je jasno da je ovaj postupak ujedno i obmana i zloupoteba izborne volje građana. Naime gore navedena lica eventualno osvojene odborničke mandate ne prihvataju a na njihova mjesta dolaze sledeći kandidati sa odborničke liste za koje glasači u većini ne bi glasali. Izborno zakonodavstvo treba izmjeniti te postaviti jasnu odredbu da se kandidovanje narodnog poslanika na listu za odbornika može dozvoliti uz predhodno vraćanje poslaničkog mandata. Ovako imamo političare koji se zaklinju u pravdu,pravičnost i zalaganje za građane a sve čine da zloupotrebe izbornu volju ti istih građana.

Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?