Radović,Martić i Vučeta unišatavaju Pošte RS!



Novi direktor i članovi uprave zaposlili 70 radnika i gurnuli „Pošte RS“ u milionski minus!


Poslovna 2020. godina veoma je loše počela za „Pošte RS“ jer su u prvom kvartalu ove godine poslovali sa gubitkom od gotovo milion i po maraka, prenosi portal CAPITAL.

Iako je ovo preduzeće povećalo svoje prihode u odnosu na isti period 2019. godine za preko 700.000 maraka, došlo je do naglog povećanja rashoda i to za 1,4 miliona marka u odnosu na uporedni period. A ti rashodi najviše se odnose na troškove zarada i naknada prema radnicima koji su viši za 800.000 maraka nego u istom periodu 2019. godine. Obaveze po tom osnovu su prije svega rasle jer je u ovo preduzeće došlo preko 70 novih radnika u odnosu na prvi kvartal prošle godine.


Pored ovog povećanja, rasli su i troškovi proizvodnih usluga sa 1,9 na 2,6 miliona KM pa se jasno može zaključiti šta je najviše uticalo na loš start u 2020. godini. Podsjećamo, u julu prošle godine, nakon 13 godina na funkciji direktora, Jasminka Krivokuća (SNSD) je svoju fotelju ustupila Miladinu Radoviću, kadru Ujedinjene Srpske iz Bratunca. Nešto kasnije, u avgustu iste godine on je optužio Krivokuću da je lažirala podatke iz finansijskih izvještaja te da je umjesto dobiti od oko 800.000 maraka koliko je prijavila, preduzeće ostavila u minusu od oko 130.000 maraka.


Radović je naveo da je prethodni direktor “Pošta Srpske” Jasminka Krivokuća prezentovala poslovanje preduzeća u prvom polugodištu od skoro 800.000 KM dobiti, odnosno da je u tom periodu prvi put u istoriji ovog preduzeća ostvarena dobit iz redovnog poslovanja i to 383.000 KM, te kada se tome doda dobit od kapitala od 414.000 KM, ukupna dobit preduzeća zaključno sa 30. junom iznosila je 797.577 KM. Prema tvrdnjama zaposlenih u Poštama Srpske, glavni krivci za dugogodišnje propadanje i zloupotrebe u ovom preduzeću su bivša uprava Pošta Srpske i sadašnji akteri.



Snježana Martić, nekadašnji kadar DNS-a sada Ujedinjene Srpske, izvršni direktor za pravne, opšte poslove, ljudske resurse i investicije, Milenko Vučeta, izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove, kadar DNS-a i vršilac dužnosti direktora "Pošta Srpske", Miladin Radović, kadar Ujedinjene Srpske u kratkom vremenskom roku od nekoliko mjeseci zaposlili su 70 novih radnika. Prema analizama relevantnih finansijskih institucija "Pošte Srpske" nekoliko godina nekontrolisano i nepotrebno zapošljavaju nove radnike a za posljedicu imamo gubitke i teško stanje ovog preduzeća.

Prema tvrdnjama radnika "Pošta Srpske", dugi niz godina bivši i sadašnji članovi uprave ovog preduzeća Snježana Martić, nekadašnji kadar DNS-a sada Ujedinjene Srpske, izvršni direktor za pravne, opšte poslove, ljudske resurse i investicije i Milenko Vučeta, izvršni direktor za poštanske i šalterske poslove, za nekoliko godina u ovo preduzeće su nekontrolisano, nepotrebno i na sumnjiv način zaposlili lica koja su rodbinski, stranački ili na drugi način vezani za ova lica. Ovaj dvojac se veže i za sumnjive tendere koji su se provodili za vrijeme bivše ali i sadašnje uprave "Pošta Srpske".
Na skupštini akcionara "Pošta Srpske" objelodanjeno je da u troškovima ovog preduzeća najviše su zastupljeni troškovi bruto plata, a u nekim jedinicama poštanske mreže ovi troškovi čine čak od 60 do 80 odsto ukupnih troškova. "Preduzeće u ovom trenutku ima 30-ak radnika, koji mogu da idu u penziju po jednom osnovu, ali ne žele, a to bi nam bilo veliko olakšanje", kazala je Snježana Martić, a prenosi CAPITAL.

Obaveze po tom osnovu su prije svega rasle jer je u ovo preduzeće došlo preko 70 novih radnika u odnosu na prvi kvartal prošle godine zaboravlja Snježana Martić koja je, zajedno sa Milenkom Vučetom, u ovo preduzeće na sumnjiv način zaposlila većinu od ovog broja nepotrebnih radnika.



Miladin Radović, Snježana Martić i Milenko Vučeta biće predmet istrage Tužilaštva BiH u vezi poslovanja u ovom preduzeću i sumnjivih odluka uprave ovog preduzeća vezanih za tendere i javne nabavke, tvrdi izvor iz "Pošta Srpske". Ovom trojcu najviše problema u sumnjivim radnjama pravi Slobodan Gavranović, predsjednik Nadzornog odbora "Pošta Srpske" i bivši gradonačelnika Banjaluke. Naime, Gavranović je tvrd orah i ne dozvoljava zloupotrebe u ovom preduzeću, ali se ipak zapošljavanja nesmetano odvijaju i danas.


Nastaviće se



Коментари

  1. Cuj Snjezana Martic veliki strucnjak promjenila sedam partija izbacili je iz privatne poste.Postari je bas obozavaju pitajte ih nemogu je ocima vidjeti ali sve ce to docu na svoje jednog dana samo da nebude kasno!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Ako joj se pridruzi i strucnjak Darinka Pejic to je dobitna kombinacija,udpjeh je zagarantovan!!!

    ОдговориИзбриши
  3. A znala je zaposliti snahu i priju u postu!

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?