Kriminal nagrađen još jednim mandatom!


“Pošte Srpske” prvi kvartal 2018. godine završile su sa gubitkom  od oko 315 hiljada KM, što je za 700 hiljada maraka manje u odnosu na isti period 2019. prošle godine.
Ukupni prihodi ovog preduzeća u prvom kvartalu iznosili su 13,96 miliona maraka, a rashodi 14,48 miliona KM.
“Gubitak tog perioda iznosi 515.657 maraka. Međutim, dobici utvrđeni direktno na kapitalu iznose 198.799 maraka, tako da je negativni finansijski rezultat poslovanja u tom periodu 316.878 maraka", pojasnili su tada u “Poštama Srpske”.
Kada je riječ o rashodovnoj strani u prvom  kvartalu 2018.godine najviše novca otišlo je na zarade, naknade i ostale lične rashode zaposlenih i to 10,14 miliona maraka. Na troškove usluga preduzeće je potrošilo 1,60 miliona, a amortizaciju i rezervisanje 773.923 marke.
U finansijskom izvještaju tog javnog preduzeća za treći kvartal 2019. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, naveden je gubitak za taj period u iznosu od milion i 49 hiljada KM. Javno preduzeće "Pošte Republike Srpske" imaju akumulirani gubitak u poslovanju od 2,1 milion KM.
U finansijskom izvještaju tog javnog preduzeća za treći kvartal 2019. godine, objavljenom na Banjalučkoj berzi, naveden je gubitak za taj period u iznosu od milion i 49 hiljada KM.

Revizija je, nakon kontrole finansijskog poslovanja “Pošta”, skrenula pažnju da su na kraju 2018. godine, kratkoročne obaveze bile veće od tekuće imovine preduzeća za 5 miliona i 215 hiljada KM.
Milenko Vučeta i Zoran Protić bili su članovi tadašnje uprave koja je godinama  "Pošte Srpske" vodila u negativan finansijski rezultat i gubitke, ali nikada niko nije odgovrao za propast preduzeća. 

Podsjećamo, u julu prošle godine, nakon 13 godina na funkciji direktora, Jasminka Krivokuća (SNSD) je svoju fotelju ustupila Miladinu Radoviću, kadru Ujedinjene Srpske iz Bratunca. Nešto kasnije, u avgustu iste godine on je optužio Krivokuću da je lažirala podatke iz finansijskih izvještaja te da je umjesto dobiti od oko 800.000 maraka koliko je prijavila, preduzeće ostavila u minusu od oko 130.000 maraka.

Ako su tačne optužbe direktora "Pošta Srpske" Miladina Radovića da je Jasminka Krivokuća lažirala podatke iz finansijskog izvještaja, što predstavlja krivično djelo, tada su u lažiranje podataka bili umješani i tadašnji članovi uprave "Pošte Srpske" Milenko Vučeta i Zoran Protić. Podsjećamo da je obaveza uprave preduzeća da razmatra i usvaja akte preduzeća pa i finansiji izvještaj koji mora predstavljati stvarno stanje finansijskog poslovanja.

Radnici "Pošta Srpske" tvrde da će tender za nabavku uniformi i opreme za poštanske radnike kao i tender za nabavku poslovnog prostora vrijednog više desetina miliona maraka vlasništo Slavka Roguljića,  biti predmet istrage nadležnih organa i umiješanosti Milenka Vučete, izvršnog direktora za poštanske i šalterske poslove i člana bivše uprave u sumnjive radnje i provođenje ovih tendera.



Pošte u BiH priznale da nezakonito naplaćuju poštarinu na robu kupljenu preko interneta!

Nakon što su dvije godine od građana naplaćivali poštarinu od 1,8 KM za pošiljke koje sadrže robu iz inostranstva, tri javna poštanska operatera u zemlji su konačno shvatila da time krše propise Svjetske poštanske unije. Sada od Unije traže da Bosnu i Hercegovinu izuzme od primjene tih propisa, a kako bi legalizovali nezakonito uzimanje miliona maraka po ovom osnovu.

"Činjenica je da tri javna poštanska operatera u Bosni i Hercegovini vrše naplatu naknade u iznosu od 1,8 KM za međunarodne dolazeće pismonosne pošiljke. Navedene pošiljke su po Svjetskoj poštanskoj konvenciji izuzete od obaveze plaćanja naknade, pa je jasno da javni poštanski operateri nelegalno vrše ovu naplatu", naveli su iz Udruženja privatnih poštanskih operatera u BiH. Po ovom osnovu građanima Republike Srpske i BiH nezakonito je oduzeto više miliona  maraka a ovo krivično djelo mora ispitati istražni organi, kažu iz UPO u BiH.

Pored dugogodišnjih gubitaka bivše uprave "Pošta Srpske" i mnogih sumnjivih tendera rukovodioca i članova uprave ovog preduzeća to nije smetalo političkim akterima da Milenka Vučetu  i Zorana Protića izaberu u novu upravu preduzeća "Pošte Srpske". 

Ako je ustanovljeno da je bivši direktor lažirao podatke iz finansijskog izvještaja a bivša uprava koju su činili Milenko Vučeta i Zoran Protić usvojila takav lažirani izvještaj, u svakoj normalnoj državi Jasminka Krivokuća, Milenko Vučeta i Zoran Protić odgovarali bi krivično, ali u ovoj državi njihove nezakonite radnje su nagrađene izborom u novu upravu "Pošta Srpske".


Po Međunarodnom poštanskom ugovoru, poštarina se može naplatiti samo jednom. Međutim, kada se naruči predmet preko interneta sa inostranstva pored poštarine koju plaćamo njima, naša pošta naplati 1.80 KM po pošiljci, što smiju uraditi samo kod opcije free shipping, ali ne i kod ostalih. Tu pljačku su uveli prije 2 godine i već 2 puta su upozoreni, ali ne reaguju i dalje otimaju novac od vlastitog naroda. 

U  nastavku (načelnik boračke-invalidske zaštite Gradske uprave Banja Luka za kojim je vojna policija tokom rata više puta tragala)! 

Pimo našeg čitoca

Коментари

  1. Ko sa Vucetom nije saradjivao, taj misli da se radi o finom covjeku....a u stvarnosti.....otprilike bas ovako....

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?