Kako su korumpirani carinici završili u političkim partijama?!


Carine Republike Srpske bile su jedne od značajnih institucija koje su dale finansijsku stabilnost i državnost same Republike Srpske. Kako su se mijenjale vlasti u Republici Srpskoj, ova značajna institucija bila je planski uništavana od strane stranih i domaćih političkih struktura. 

Plan stranih ambasada koje čine PIK u BiH bio je dozvoliti intenzivno zapošljavanje sumnjivih kadrova u ovu, tadašnje Carinsku upravu Republike Srpske i prećutno im dozvoliti zloupotrebe milionskih razmjera putem sumnjivog uvoza automobila, rezervnih dijelova za vozila, cigareta, naftnih derivata i tekstila.

Vlasti u Republici Srpskoj su se mijenjale, ali niko nije imao snage i volje da se obračuna sa korupcijom pri čemu su pojedini carinici i njihovi šefovi za kratko vrijeme postali vlasnici nekoliko stanova, vila, atraktivnih poslovnih prostora u Republici Srpskoj i desetina automobila.

Strane obavještajne službe još 2000. godine su pratile zloupotrebe korumpiranih carinika tadašnje Uprave carina Republike Srpske, naime, tragovi novca su vodili prema Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj. Sunmnje su se odnosile na uvoz baznog ulja u Republiku Srpsku i prodavanje kao eurodizel, uvoz polovnih vozila iz EU, rezervnih dijelova, tekstila i akcizne robe.

Na litri nelegalno uvezenog baznog ulja i prodanog kao eurodizel država i Republika Srpska su gubile 0.55KM po litru derivata.

Većina kontrole tadašnja dva uvoznika baznih ulja iz Banjaluke koji imaju prodajna mjesta u više gradova u Republici Srpskoj prošla je bez pokretanja krivičnih ili prekršajnih postupaka. Prodaja baznih ulja ili miješanje sa dizel gorivom i prodaja kao dizel suprotna je zakonu i direktan udar na budžet Republike Srpske.

MUP RS je pod pritiskom Tužilaštva BiH tek 2016. godine pokrenuo aktivnosti otkrivanja zloupotreba sa uvozom baznog ulja u BiH i Republiku Srpsku. Pripadnici MUP-a Republike Srpske pod kontrolom i nadzorom Tužilaštva BiH su u februaru 2016. godine pokrenuli akciju "Kolt" i uhapsili 13 osoba osumnjičenih za organizovani uvoz baznog ulja, kojem su dodavali aditive i prodavali ga kao eurodizel.

Specijalno tužilaštvo Republike Srpske krajem 2009. godine podiglo je optužnicu protiv službenika Republičke uprave carina Republike Srpske R.R. (33), Ž.S. (59) iz Banjaluke i S.M. (34), D.M. (34) i M.D. (35) iz Zvonika zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja. Tada je Sprecijalno tužilaštvo tvrdilo da su oni fiktivnim razdruživanjem robe nanijeli štetu budžetu Republike Srpske od 600.000 KM.




Istraga je otkrila da su pojedinci zloupotrebili službeni položaj ili ovlaštenja tako što su omogućili fiktivni izvoz akcizne robe, odnosno skupih alkoholnih pića koja su kasnije prodavana u Republici Srpkoj i BiH. Fiktivno je izvezeno 24.269 litara pića, a ta roba je zapravo ostala u BiH.

Poseban nadzor stranih službi bio je na nelegalnom uvozu i carinjenju polovnih automobila uvezenih iz EU, rezervnih dijelova sumnjivog porijekla, tekstila, nafte i naftnih derivata. Izostanak konačnog udara domaćih i stranih službi na korumpirane carinske službenike i njihove šefove tadašnje Republičke uprave carina Republike Srpske bio je odlučujući pregovarački razlog zašto je potrebno ugasiti Republičku upravu carina Republike Srpske i fomirati UIO BiH.

Poseban nadzor stranaca bio je na graničim prelazima i uvozu koji se dešavao na području Cariske uprave u Banjaluci, Gradiška i Novi Grad, gdje su se dešavale zloupotrebe ogromnih razmjera.

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i 2011. godine su na području Banjaluke, Prijedora, Gradiške i Kozarske Dubice sproveli jednu od najvećih akcija do sada na otkrivanju carinskih prevara.U akciji je uhapšeno 11 osoba, mahom carinika, zbog sumnje da su počinili krivično djelo organizovanog kriminala, zatim krivično djelo zloupotrebe službenog položaja i ovlašćenja. Kako saznajemo, oni su obezbijedili nekim licima da izbjegnu plaćanje carinskih dadžbina prilikom uvoza robe i tako im omogućili sticanje protivpravne imovinske koristi.

Prema tadašnjim informacijama, uhapšeni su Zoran Sredić koji živi u Prijedoru, a radi na graničnom prelazu u Gradišci. Nakon pretresa njegovog stana i saslušanja oduzet mu je laptop i mobilni telefon. U Banjaluci je uhapšen carinik D. Pejić koji živi u Njegoševoj ulici, gde mu je pretresen stan i, kako se saznalo, radi se o krijumčarenju uglavnom putničkih automobila. Ko su šefovi carina koji su na ovakve kriminalne radnje okretali glavu pozato je, te će se uskoro i njihova imena naći u javnosti.

Oni su brže-bolje svoju zaštitu nalazili u raznim političkim partijama i postajali čak i funkcioneri istih.

Pojedini carinski službenici i njihovi šefovi i pored forimranja UIO BiH nisu mirnog sna!

Nastaviće se...



Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?