Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, uskoro ima skupštinsku većinu! SNSD u Banja Luci razbija koaliciju i ostaje bez većine u banjalučkom parlamentu!

 


Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, uskoro ima skupštinsku većinu! SNSD u Banja Luci razbija koaliciju i ostaje bez većine u banjalučkom parlamentu!

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, uskoro bi mogao doći do 16 odborničkih ruku i skupštinske većine u parlamentu Skupštine Grada Banjaluka! Prema dostupnim informacijama Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, uz pomoć udruženih banjalučkih tajkuna, polako ali sigurno završava posao stvaranja vlastite skupštinske većine u parlamentu Grada Banja Luka, kao i veoma važne kandidature za predsjednika Republike Srpske na narednim opštim izborima 2022. godine.

Intenzivno se vode pregovori veoma moćnih tajkuna, kako iz Banja Luke, tako iz cijele Republike Srpske o podršci kandidature Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banja Luke, za predsjednika Republike Srpske na predstojećim opštim izborima. Prema našim izvorima, više od deset veoma moćnih banjalučkih tajkuna koji se bave stanogradnjom, informacionim tehnologijama, trgovinom nafte i naftnih derivata užurbano radi na obezbjeđivanju 16 odborničkih ruku i stavranju skupštinske većine u parlamentu Grada Banja Luke, koju bi kontrolisao Draško Stanivuković. Prema informacijama Faktora, u PDP-u se vodi pravi mali rat za kandidaturu opozicije za predsjednika Republike Srpske na opštim izborima 2022. godine. Snažna struja unutar PDP-a sve radi na diskreditaciji gradonačelnika Banja Luke Draška Stanivukovića, koji kako kažu upućeni u dešavanja u toj tranci, ni po koju cijenu ne smije biti kandidat na narednim izborima. Zamisao je da Jelena Trivić bude kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Međutim, značajnoj skupini moćnih tajkuna ova zamisao Branislava Borenovića se ne sviđa i oštro poručuju da u tom slučaju njihova podrša na svim poljima izostaje. Potpuno je jasno gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, ali i Jeleni Trivić, da onaj koji izgubi bitku i kandidaturu za predsjednika Republike Srpske mora napustiti političke vode!

SNSD u Banja Luci razbija koaliciju i veoma brzo ostaje bez skupštinske večine u banjalučkom parlamentu - ove informacije su nam potvrđene iz više izvora! Koalicioni sporazum na nivou Grada Banja Luke i poslije godinu dana od lokalnih izbora nije potpisan! Otvoren sukob na relaciji SNSD-Ujedinjena Srpska-Socijalistička Partija i posebno DEMOS kojeg vodi Slobodan Stanarević pokazuje sve veće pukotine u navodnoj koaliciji koju predvodi SNSD!



Vlado Đajić, predsjednik banjalučkog SNSD-a, daje sebi autogol ignorišući podršku koalicionih partnera u provođenju politika koje će se suprostaviti gradonačelniku Drašku Stanivukoviću, ali i vrlo moćnim banjalučkim tajkunima koji su stali iz leđa upravo Stanivukoviću. SNSD u Banja Luci bez koalicionih partnera gubi izbore na svim nivoima, a time i skupštinsku većinu u parlamentu Banja Luke!

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, dobio je snažnu podršku moćnih tajkuna u Republici Srpskoj, ali svakim danom sve više gubi podršku slobodnih novinara i medija. Da Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, nije bez mane pokazuju posljednja dešavanja oko javnih nabavki u Gradskoj upravi Banja Luke.

 

ZA MANJE OD GODINU DANA MANDATA: Podobnim firmama gradonačelnik Stanivuković direktno dodijelio 1,7 miliona KM

Za manje od godinu mandata deklarativni borac protiv korupcije na čelu grada potpisao je ukupno 210 ugovora, od tog broja čak 140 direktnih sporazuma koje su građani podobnim firmama platili 573.017 KM. Veće cifre upakovao je u pregovaračke postupke bez obavještenja javnosti, njih 13 vrijednosti 1.200.869 KM. Ukupno – 1.773.886 KM.

„Podnijeću tužbe protiv Žurnala zbog laži. Pa šta, sedamdeset i nešto direktnih sporazuma. Znate li vi koliko je odjeljenja u Gradskoj upravi“, naljutio se gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković 21. septembra.

Od tada do danas ništa se nije promijenilo – niti je Stanivuković, očekivano, poslao tužbu, niti se Žurnal uplašio prijetnji. Jedino raste broj netransparentno podijeljenih poslova finansiranih iz budžeta grada. Za manje od godinu mandata, deklarativni borac protiv korupcije na čelu grada potpisao je ukupno 210 ugovora, od tog broja čak 140 direktnih sporazuma koje su građani podobnim firmama platili 573.017 KM. Veće cifre upakovao je u pregovaračke postupke bez obavještenja javnosti, njih 13 koštalo je 1.200.869 KM.

Ukupno – 1.773.886 KM.

To praktično znači da je od posljednjeg Žurnalovog izvještaja na ovu temu, 7. septembra, do danas Stanivuković razdijelio još 64 direktna ugovora privatnicima koje je sam odabrao. Tu su i tri nova „pregovaranja“.

Svojevremeno je opozicioni gradonačelnik, pun antikorupcijskog i antikriminalnog elana, u centru Banjaluke kačio panoe i prethodnu, nesporno kriminalnu vlast SNSD-a prozivao, između ostalog, za direktno sklapanje ugovora. Ispostavilo se da i njemu ovakav način trošenja novca građana  pogoduje.

ZA „PREGOVORE“ SPRETAN

Kako smo pisali tog septembra, netransparentni pregovarački postupak bez objave obavještenja u javnosti bio mu je zgodan kod održavanja sistema GIS i EDMWS. „Geoinova – informatički inženjering“ i „Orka“ dobile su 28.080, odnosno 7.020 KM i to već u februaru ove godine, dva mjeseca nakon ustoličenja.

Dok se Stanivuković bunio zbog „napada pojedinih novinara“, „Infoveza“ je pisala da je isti model budžetskog odliva iskoristio da nabavi „računarsku i drugu opremu za proces masovne vakcinacije stanovništva“. Od „Alf-oma“ - 8. aprila za 126.766 KM. Hitnost je pokušao da opravda zaključkom Gradskog štaba za vanredne situacije od 22. marta čiji je komandant - upravo gradonačelnik. 

„Potreba za provođenjem predmetnog postupka javne nabavke proističe iz zaključka Gradskog štaba za vanredne  situacije, broj 12-G-645/21 od 22.03.2021. godine, gdje je u tački 3, druga alineja, propisano da će se izvršiti nabavka računara i druge opreme za proces masovne vakcinacije stanovništva“, stajalo je je u dokumentu po kojem je dodijeljen ugovor.

Softvere u pisarnici može da održava isključivo „Mega Computer Engineering“ i to za 12.099 KM, nakon što je posao direktno „ispregovaran“.

Među Stanivukovićevim ugovorima za „pod lupu“ svakako su i dva potpisana sa Zavodom za izgradnju Banjaluka. „Pružanje usluga na poslovima komunalne naknade“ 6. maja koštalo je 450.450 KM, dva mjeseca kasnije, 2. jula, „pružanje operativne pomoći na poslovima komunalne naknade“ – još 64.999 KM.

U nizu velikodušno datih javnih poslova je i onaj po ugovoru od 10. avgusta za „Kozaraputeve“ prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala, vrijedan 330.000 KM. Nakon što je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS izdalo privremenu upotrebnu dozvolu, ali zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na dvije parcele za most u Srpskim toplicama, a ne zbog nedovršenih radova, Stanivukoviću su iskrsli dodatni radovi.

Poslije pisanja Žurnala, pokušavao je da se pravda posredstvom bliskih mu medija, ali građanima čiji novac “transparentno troši“ nije objasnio šta je mostu još nedostajalo i šta je konkretno plaćeno stotine hiljada maraka i kako je most uopšte stavljen u upotrebu, ako su se pojavili dodatni radovi, kao i kako 3,8 ranije datih miliona KM nije bilo dovoljno da posao bude završen.

Zbog „zaštite ekskluzivnih prava“ softver regulisanja nekretnina i drugih modula pod budnim je okom zagrebačke firme „Libusoft“ – 21.941 KM. Ispostavilo se da ni udžbenika nije nabavljeno dovoljno pa je Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, po ugovoru od 7. septembra, prebačeno još 16.267 KM...

DIREKTNO DIJELIM, JER MI SE MOŽE

U tenderske majstorije gradonačelnik je upisao i popločavanje dijela javne površine uz Ulicu Save Kovačevića. Firmi „Revigrad“, koja nije ni registrovana na listi ponuđača u Bosni i Hercegovini, direktno je dao 7.003 KMsamo 17 maraka manje od zakonskog maksimuma.

Od „Čistoće“, koja je u vlasništvu tajkuna Mladena Milanovića Kaje, kojem je dozvolio gradnju betonske grdosije sa dva tornja u strogom centru grada, Stanivuković je kupovao kontejnere – 2.948 KM. Scenografiju i tehničku podršku u danima gradskih svetkovina „Aapeletroniku“ je platio 7.008 KM.

Mostove periodično, po direktnom sporazumu, pregleda „Fabrum solutions“ 6.786 KM, ulične cerade izrađuje i montira izvjesni Dejan Kasalović za 3.510 KM.

Firmi „Urbis centar“, koju je svojevremeno tenderski cijenio i Nenad Nešić, sada blizak saradnik gradonačelnika Stanivukovića, namijenjena su tri ugovora – 585, 5.265 KM i 5.850 KM.

U nizu direktnih ugovora mjesta je, po ko zna koji put, bilo i za „Routing“. Dokumentacija za izgradnju ulice na Tunjicama, sada već simptomatično, vrijednosno je ponovo upakovana u direktni sporazuma – 6.903 KM.

Prethodno, uknjižio je ugovor sa „Centronixom“ za održavanje računarske opreme – maksimalnih 7.020 KM. Softver i licencu za BL -Bike održava „Supermarket“ – 6.922 KM, ormar je isporučio „MiD Elektro“ za 7.006 KM, a kod iste firme kupljene su i kamere za nadzor komunalne opreme – 6.962 KM.

Za „Alf-om“ je u Gradskoj upravi bilo još posla. Toneri i ketridži, na osnovu direktnog sporazuma, kupljeni su po cijeni od 5.259 KM, dok je developer koštao 6.051 KM. Građani Banjaluke „Tempo gradnji“, čija je osnovna djelatnost organizacija izvođenja građevinskih projekata, plaćali su i dukate za Bogojavljensku litiju, težine 17,5 grama i finoće 900/1.000 – 2.549 KM. Potrošni materijal isključivo za kopirnicu firmi „Dragičević d.o.o“ plaćen je 5.615 KM, a transparentne barijere za kancelarije „Portalu“ – 6.657 KM.

Dok je Mladena Ćućuna, smijenjenog šefa Odsjeka za poslove Civilne zaštite, nazivao Ćućun XIV i s pravom ga optuživao za preskupu nabavku namještaja od 5.967 KM, koji na kraju nije završio na licitaciji, već u Stanivukovićevom kabinetu, gradonačelnik je kupovao namještaj za objekte u Rakovačkim barama. S firmom „Maličević“ potpisao je direktni ugovor vrijedan 6.991 KM.

Datumi potpisa direktnih tenderskih ugovora otkrili su nezakonitosti. Dan grada obilježen je 22. aprila, gradonačelnik je prvo pojeo sitne kolače, a onda sa firmom „Laterna“ ugovor od 1.872 KM potpisao mjesec kasnije, 31. maja. Firma „Stars and more“ bila je zadužena za video produkciju za isti događaj, a ugovor je potpisan skoro dva mjeseca nakon što je posao obavljen – 17. juna.

 Među firmama koje direktnim ugovorima favorizuje Stanivuković svakako je i „ABC Solutions“. Dizel agregat za vakcinalni centar, od 6.962 KM, početkom juna pokazao se kao dobar, u julu je uslijedio i ugovor za montažu zastavica i drugih ukrasa za praznike – 6.891 KM.

Kako mladog gradonačelnika sada muče drugi jadi, još nije stigao građanima koji ga plaćaju da objasni tenderske marifetluke. Nade ima, jer bi to možda mogao da uradi nakon što posjeti sve tabloide koji detaljima iz njegovog privatnog života uredno skreću pražnju sa gradskih problema.

„Jedno od najvećih poniženja je imenovanje Jelene Kos za osobu koja istražuje kriminal u Gradskoj upravi. Ne zaslužuje ni da joj ime pišemo velikim slovom, jer je upetljana u najveće malverzacije i kriminalne radnje u doba svih prethodnih gradonačelnika. Većina milionskih ugovora nad kojima je bila nadzor završavala je aneksima u vidu nepredviđenih i dodatnih radova, koji su najčešće iznosili maksimalno dozvoljenih 20 odsto od vrijednosti osnovnog ugovra“, stoji u pismu koje je stiglo na adresu Žurnala

Jelena Kos, novoizabrana potpisnica Odjeljenja za saobraćaj i puteve GU Banjaluka

„Ovo nema ni UzbeRkisan“, poručio je juče na novoj konferenciji za novinare gradonačelnik Banjaluke PDP-ov Draško Stanivuković.

Samo godinu nakon izbora za prvog čovjeka grada Stanivuković je okrenuo leđa borbi protiv korupcije i kriminala. Uostalom, od početka i jeste bila tek načelna. Tako je odustao od nezakonitog postavljanja Tomislava Grabovice na mjesto potpisnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve, ali je imenovao Jelenu Kos, šeficu Odsjeka za saobraćaj.

Kako se ona odavno dokazala u kampanjama SNSD-a, tako je pred novu kampanju postala okosnica lokalne opozicione borbe.

Inženjeri iz ovog Odjeljenja Gradske uprave odavno su pripremili pismo za Stanivukovića, ali, umjesto njemu, kako kažu, znajući da niko neće reagovati, poslali su ga Žurnalu.

„Svakom promjenom gradonačelnika inženjeri iz ova dva odsjeka etiketirani su, stavljani na stub srama i prozivani da su lopovi i kriminalci, čak i u doba kada su se smjenjivali gradonačelnici iz iste partije. Nagledali smo se svega, kriminala pojedinih načelnika i šefova, naših kolega inženjera, preživjeli ucjene, svjedočili nepotizmu, ali ovakvo poniženje, kao proteklih mjeseci, nismo doživjeli. Jedno od najvećih poniženja je imenovanje Jelene Kos za osobu koja istražuje kriminal u Gradskoj upravi. Ne zaslužuje ni da joj ime pišemo velikim slovom, jer je upetljana u najveće malverzacije i kriminalne radnje u doba svih prethodnih gradonačelnika. Većina milionskih ugovora nad kojima je Jelena Kos bila nadzor završavala je aneksima u vidu nepredviđenih i dodatnih radova, koji su najčešće iznosili maksimalno dozvoljenih 20 odsto od vrijednosti osnovnog ugovra“, stoji u pismu.

Inženjeri podsjećaju i da su imali sastanak sa šefom Stanivukovićevog kabineta Vladimirom Grujićem, na kojem su napadnuti uz etiketu da su neradnici i prijetnju da će ili dobiti otkaz ili biti prebačeni u Poslovnu zonu Ramići, na petnaestak kilometara od Banjaluke, uz mobing "praznog stola". Takođe, Grujić im je, tvrde, rekao da će „dovesti kompletno nov inženjerski kadar sa nekih spiskova“.

„Svi smo poniženi i prozvani, osim onog ko je to stvarno zaslužio. To je Jelena Kos, koja ne zaslužuje halu u Ramićima, već smještaj na Tunjicama. Ukoliko ne osjetimo vaš, kako ste negdje izjavili, otklon od kriminalizovanog člana Tima za reviziju, bićemo prinuđeni da mi sami napravimo otklon od kriminalaca iz najbližeg okruženja na način koji nam je jedini moguć, a to su mediji i to sa dokazima crno na bijelo. Ako treba da odgovaramo i budemo predmet istrage, odgovaraćemo pred istražnim organima, ali sigurno nećemo dozvoliti da nas ponižavaju i 'reviduju' naš rad kriminalci poput Jelene Kos“, zaprijetili su inženjeri.

Na kraju pisma koje je stiglo na adresu Žurnala piše da iza svega napisanog „stoji veći dio inženjerskog kadra ova dva odsjeka, izuzev nekolicine koja je bliska Jeleni Kos u prethodnim radnjama i koji žele da se preko nje izbore za koordinatorska i šefovska mjesta u predstojećoj sistematizaciji“.

 

Žurnal se opširno bavio djelom Kosove. Podsjećamo:

NELEGALNA GRADNJA DEKLARATIVNOG LEGALISTE

Gradonačelnik Stanivuković tokom mandata izvodio je, na primjer, razne građevinske radove, hvalio se po društvenim mrežama, a da za te poslove ni danas nema pribavljenu nijednu građevinsku dozvolu. Izgradnju cjevovoda na Brkovića putu, sanaciju klizišta u Motikama, asfaltiranje ulica u Kuljanima i izgradnju puta u Preradima pokušao je, mimo Zakona o uređenju prostora i građenju Republike Srpske, da podvede pod „hitne sanacije“, redovna održavanja i modernizacije. U tome mu je  pomogla Jelena Kos, članica njegovog Tima za reviziju.

Kako gradonačelnikova pres služba odbija komunikaciju sa Žurnalom, pravnica Snježana Maleš iz Kancelarije za građane potrudila se da, krajnje pravnički nevješto, rastumači pa i zaštiti javašluk.

Klizište u Motikama, rekla je, Gradska uprava sanira na osnovu projektno- tehničke dokumentacije firme „Geoput“ iz avgusta 2019. godine (vremena u kojem je Banjalukom vladao SNSD). Kako klizište ugrožava cestu, a po logici „navodnom empatijom zaobiđimo propise“, koristiće se samo dio gorepomenutog Zakona.

„Propisano je da u slučaju neposredne opasnosti bez građevinske dozvole mogu graditi objekti koji služe sprečavanju, odnosno otklanjanju štetnih posljedica. U konkretnom slučaju, za sanaciju klizišta nije pribavljena građevinska dozvola“, stoji u dopisu Kancelarije koja komunicira s građanima.

Međutim, u članu 126. Zakona o uređenju prostora i građenju jasno piše:

„U slučaju neposredne opasnosti od velikih prirodnih nepogoda ili drugih razaranja tokom tih događaja, odnosno neposredno nakon njihovog prestanka, bez građevinske dozvole mogu se graditi objekti koji služe sprečavanju, odnosno otklanjanju štetnih posljedica.“

Kako u Banjaluci u posljednjih nekoliko godina, a svakako u taj period ulazi i klizište u Motikama, nije proglašeno stanje elementarne nepogode, tako je šefica Kos morala prvo da obezbijedi valjanu dozvolu pa tek onda da prione na posao.

I novoimenovani direktor banjalučkog „Vodovoda“ Predrag Duduković, kojeg je Stanivuković postavio u fotelju, priznao je da cjevovod na Brkovića putu nema dozvolu. Aludirajući valjda da su za sve krivi „oni prošli“, ne dovodeći u pitanje ove sadašnje, poručio je:

„Investicija je otvorena u novembru 2020. Prva privremena situacija koja je obuhvatila nabavku i isporuku cijevi datira iz decembra 2020. Radovi su završeni u oktobru 2021.“

Zaboravio je još da navede da je Draško Stanivuković na dužnost stupio 24. decembra 2020.

Nadalje, još 1. oktobra prošle godine Republički sekretarijat za raseljene i migracije i Grad, na čijem je čelu bio SNSD-ov Igor Radojičić, zaključili su ugovor o sufinansiranju projekata izgradnje insfrastrukture. Za asfaltiranje ulica u naseljima Kuljani i Debeljaci odvojeno je 45.000 KM. Stanivuković je potom 19. marta ove godine za izvođača izabrao „Kozaraputeve“ prijedorskog tajkuna Dragana Čorokala, kojeg je gradonačelnikova desna ruka, odbornik Ivan Begić godinama prozivao za kriminal. Sve je koštalo i više – 46.343,70 KM. Očito su našli zajednički jezik pa su 7. i 10. Kuljanska ulica asfaltirane, ali, priznala je Maleševa – bez dozvole.

Po ubjeđenju Jelene Kos, odgovorne za ove poslove, za modernizaciju saobraćajnica nisu potrebni nikakvi dokumenti. Istom logikom vodila se i kod asfaltiranja 21. Kuljanske ulice zavodeći je kao „redovno održavanje“. Pribavljanje dokumentacije za građenje nije bilo od naročitog značaja ni prošloj SNSD vlasti pa su asfaltirani putevi po selima za potrebe predizbornih kampanja. Put u Predima nikada nije imao dozvolu, a nema je ni sada kada je navlačenje 250 metara asfalta podvedeno pod, takođe, „redovno održavanje“, ali nelegalnog objekta.

Međutim, zanimljivo je da zaštita „obične službenice“, kako je zove savjetnica za medije gradonačelnika Stanivukovića Tanja Vukomanović, ide do neslućenih nivoa. Na pitanje Žurnala ko je bio zadužen za nadzor nad ovim radovima ispred Grada, stigao je odgovor sa pobrojanim inženjerima iz Odsjeka za puteve. Grad je tako po ko zna koji put štitio Jelenu Kos, koja je svim tim inženjerima, u stvari, šefovala.

Nesavjestan rad u službi njoj i nije stran. Još polovinom aprila 2013. godine mediji su pisali da će Kosova, tada glavni inženjer za građevinarstvo u Odjeljenju za stambene i komunalne poslove i poslove saobraćaja, biti smijenjena te da joj prijeti krivična prijava. Razlog tome bilo je asfaltiranje Ulice Arčibalda Rajsa u Debeljacima. Grad je tada za asfaltiranje 530 metara puta firmi „Energetik“ platio 190.000 KM, a Kosova je bila nadzorni organ ispred tadašnje Administrativne službe. Kontrolisala je i bila zadužena za tehnički prijem izvedenih radova i konstatovala da su dobro urađeni, iako je asfalt stizao hladan. Rupe su se pojavile odmah po završetku poslova, mještani Debeljaka digli su bunu, a „Energetiku“ je naređeno da o svom trošku popravi ogromnu štetu.

OBIČNA SLUŽBENICA OZBILJNA U STANAČKOJ KAMPANJI SNSD-A

Za vrijeme tog istog SNSD-a očito je i pomilovana, a onda se stranci dokazivala na mostovima. Tokom prošle SNSD godine upravo stavka mostovi, po ugovoru sa firmom“Građenje Đurić“, koštala je 189.697,48 KM. Lokalna administracija nema nikakvu drugu, pa ni foto-dokumentaciju o ovim poslovima. U Odjeljenju za finansije postoji samo tabela, koju su nazvali „realizacija ugovora“. Odgovorna ispred Grada za nadzor bila je - Jelena Kos.

Ovaj novac, kako smo otkrili, nije utrošen za obnovu mostova, već za prostiranje asfalta pred narod u izbornoj godini, a za potrebe kampanje SNSD-a.

U Gradskoj upravi Žurnalu je rečeno da je koncept ugovora sa „Građenjem Đurić“ u predmjeru i predračunu napravljen zbirno:

„...Pripremni radovi, zemljani radovi, betonski i ab radovi, radovi od čelika, hidroizolaterski i asfalterski, teskarski i ostali radovi i rade se prema predračunu iz ugovora, tj. prema vrsti radova, a ne prema objektima“.

Upravo sve zbirno iz ugovora ostavilo je prostora za malverzacije i trošenje namjenskog novca u druge svrhe i za drugačije interese.

KAD RADIM ZA GRAD, RADIM PRVO ZA SEBE

Odjeljenje za finansije ima tek tabelu, koja nije dokaz da su mostovi obnovljeni, već da su pare potrošene. To isto Odjeljenje ima i druge zanimljive podatke. Kosova je do prije pet mjeseci primala platu od 1.200 KM, kasnije 1.800. Njena plata nije opterećena kreditima, ali je članica Tima za reviziju, koja je godinama unazad bila nadzor nad gradskim poslovima, postala vlasnica nekretnine od 57,80 kvadratnih metara u zgradi na Bulevaru vojvode Stepe Stepanovića. Zgradu je gradila firma „TBL Nekretnine“, a Kosova bila nadzor ispred uprave grada za nedostajeću infrastrukturu.

„TBL Nekretnine“ kvadrat stana u zgradi na broju 91 prodavale su za 2.800 KM.

57,80 x 2.800 = 161.840 KM

 

Žurnalovim uvidom u katastarske baze, vidi se da stan nije opterećen hipotekom. Takođe, Kosova je vlasnica još jednog stana u naselju Borik, nad kojim, takođe, nije upisana hipoteka, a nedavno je sanirana i njena porodična kuća.

Prije konačne potvrde Žurnalovih informacija, Grad Banjaluka mjesec dana izbjegavao je odgovore na pitanja naše redakcije u vezi sa angažmanom Kosove, prvo ne želeći da otkrije njenu ulogu u raspoređivanju stotina hiljada maraka iz javne kase, a sve pod krinkom Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH.

Tanja Vukomanović, savjetnica za medije gradonačelnika Stanivukovića, to je pravdala:

„Riječ je o običnim službenicima, koji ne žele da se povlače po novinama.“

Nakon što ih je Žurnal podsjetio da i „obične službenike“ finansiraju građani, odnosno da su stupanjem u javnu službu pristali da rade za javno dobro i u javnom interesu te da javni interes ima prevagu nad zaštitom privatnosti, iz Odsjeka za saradnju sa građanima stigla je potvrda da iza nepoznatih skupocjenih radova stoji upravo Kosova.  

Glas Naroda 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?