Blefiranje vuče opoziciju u provaliju!

 

Vuče opoziciju u provaliju

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, započeo je partiju pokera u kojoj koristi blefiranje da pobijedi svoje političke protivnike, ali njegovo političko neznanje i često pozivanje građana na proteste samo dovodi opoziciju pred provaliju. Učestalo pozivanje građana da se odazivaju protestima bez analiza i procjena šta se protestima dobija, a šta gubi, ravno je političkom samoubistvu onog ko je poslao poziv građanima - u ovom slučaju gradonačelniku Banja Luke, Drašku Stanivukoviću. Zbog navodne opstrukcije skupštinske većine u donošenju rebalansa budžeta Grada Banja Luka, Stanivuković je pozvao građane na proteste i time stavio šefove SDS-a, PDP-a, DNS-a pred svršen čin. Iako su lideri opozicionih stranaka imali procjene da stalno pozivanje građana na proteste nije politički korisno i u ovom trenutku rizično, ipak su se pridružili pozivu Draška Stanivukovića. Sasvim je evidentno da Draško Stanivuković ne vodi politiku lokalnog gradonačelnika koji treba da građanima Banja Luke obezbjedi bolje puteve, mostove, vodovode, i rasvjetu! On vodi politiku sukobljavanja, medijskog eksponiranja i politiku ratovanja krivičnim prijavama koja građanima najvećeg grada u Republici Srpskoj neće donijeti boljitak.

Draško Stanivuković je prvo najavio proteste zbog neusvajanja budžeta Banja Luke, iako je idiotski rebalans budžeta "usvajati" na ulici, jer će birači kazniti one koji ga ne usvoje u Skupštini Grada.

Opozicija izazvana nepromišljenim pozivom Draška Stanivukovića organizovala je jučerašnji skup u Banja Luci, dolazili su autobusi iz Bileće, Broda, Bijeljine, Modriče, Trebinja, Dervente, a vozili su i autobusi prevoznika iz Priboja, Prnjavora i Doboja. Prema više izvora iz opozicije doživjeli su poraz, jer se pozivu odazvalo između 3500 građana, koliko tvrdi MUP Republike Srpske, odnosno do 5000 građana, koliko tvrde izvori iz SDS-a. Draško Stanivuković izmanipulisao je većinu opozicionih stranaka, SDS je ozbiljno organizovao dolazak oko 30 autobusa iz cijele Republike Srpske, ali potpuno je podbacio PDP koji je od kancelarije stranke u Banja Luci do Trga poveo nekoliko stotina aktivista. Nenad Nešić, lider DNS-a, je viđen na parkingu kod tvrđave Kastel sa dvadesetak aktivista obučenih u trenerke kao da su pošli na džoging, a ne na skup sa kojeg će se obratiti građanima. Ono što nas je posebno iznenadilo je činjenica da se skupu na Trgu odazvalo veoma mali broj građana Banja Luke, tvrdi član predsjedništva Gradskog odbora SDS-a Banja Luka.

Ipak, ako opozicija želi preuzeti vlast na izborima iduće godine, politika blefiranja malog gradonačelnika Draška Stanivukovića treba da se ignoriše i da lideri opozicionih stranaka naprave program i plan aktivnosti koji će se sprovoditi po opštinama Republike Srpske, a ne da nasjedaju na spin majstora kakav je mali gradonačelnik Draško Stanivuković.


Snimak dronom MUP RS u 18 sati i 15 min

Draško Stanivuković značajno gubi podršku Banjalučana, a njegov rejting se pokušava popraviti stvaranjem panike kod građana i ratom krivičnim prijavama, što građanima stvara traume i strah, a mnogi su u dilemi te se pitaju kakvu to politiku vodi mali gradonačelnik Draško Stanivuković. Stvaranje sukoba, svađa i klime netrpeljivosti sa političkim protivnicima, pri tome zaboravljajući šta građani Banjaluke očekuju od novog gradonačelnika, samo dovodi do ubrzanog gubitka podrške Banjalučana, a skupštinska večina mudro ćuti i čeka kada će ankete pokazati da je došlo vrijeme kada će u Skupštini Grada pokrenuti opoziv gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Napadao je narcisoidni Draško Stanivuković i na novinare koji svoj posao rade profesionalno i nepristrasno i time pokazao da se ne razlikujuje od drugih. Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković koristi brojne javne istupe, ali i privatne posjete da blati medije koji kritički prate njegov rad.

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Gradskoj upravi Grada Banja Luka zbog netransparentnog odnosa prema medijima i građanima, kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama te neprimjerenog javnog „prozivanja“ i etiketiranja novinara od strane gradonačelnika Draška Stanivukovića.

Predstavnici Gradske uprave Grada Banja Luka kontinuirano ignorišu zahtjeve novinara za pristup informacijama u vezi sa trošenjem budžetskog novca u ovoj javnoj instituciji. Istovremeno, gradonačelnik Stanivuković je u nekoliko navrata na konferencijama za novinare prozivao pojedine medije tvrdeći da o njemu i o radu Gradske uprave pišu „laži“,navodeći novinare portala Žurnal u tom kontekstu, a uposlenike Alternativne televizije (ATV) nedavno je nazvao „privatnim novinarima“.

Umjesto što etiketira i kleveće predstavnike medija na press konferencijama, gradonačelnik Stanivuković trebao bi početi da se ponaša u skladu sa javnom funkcijom koju obavlja i da odgovori na brojne upite koje mu novinari već mjesecima upućuju.

Transparentnost i sloboda pristupa informacijama su imperativ rada javnih institucija i neophodno je da se predstavnici vlasti, odnosno svi oni koji obavljaju javne funkcije obavežu na proaktivnu transparentnost i samoinicijativno objavljivanje podataka kao što su ugovori o javnim nabavkama, izvještaji o izvršenju budžeta i zakonski propisi.

Upravni odbor BH novinara podsjeća gradonačelnika Stanivukovića da ukoliko smatra da je neki medij iznio neprovjerene ili netačne navode, na raspolaganju su mu rješenja poput demantija ili tužbe. Uvredljivo i bahato „obračunavanje“ na konferencijama za medije nije način na koji jedan javni zvaničnik treba da se odnosi prema novinarima, a svakako ne predstavlja argumentaciju kojom se pobijaju činjenice iznesene u medijskim sadržajima. Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari.

Banja Luka je jedina lokalna zajednica u Bosni i Hercegovini koja već godinu dana nije postupila po zakonu i u konkursnoj proceduri izabrala načelnike odjeljenja koji odgovaraju i rukovode odjeljenjima. Gradska uprava predstavlja mini vladu na nivou Grada Banja Luke identično kao što je nekada postojao Izvršni odbor Skupštine opštine Banja Luka. Da je mali gradonačelnik Draško Stanivuković potpuni neznalica i narcisoidna ameba pokazuje i činjenica da isti kao gradonačelnik rukovodi "mini vladom"- gradskom upravom bez načelnika-"ministara" potpuno diktatorski sa mnogim aferama koje će uskoro izaći na vidjelo. Bar tri zakona regulišu nadležnost načelnika odjeljenja u Gradskim-opštinskim upravama te akte-rješenja koje pripremaju nadležna odjeljenja potpisuju načelnici odjeljenja a nikako neki Draškovi potpisnici.


Zakonski potpisnik građevinske dozvole

"Podnijela sam zahtjev za dobijanje građevinske dozvole za objekat koji imam namjeru da gradim kada mi je dostavljen dokument vidjela sam da isti nije potisan od zakonom ovlaštene osobe- načelnika odjeljenja. Raspitala sam se u nadležnom ministarstvu i kod pravnih zastupnika svi su stanovišta da dokumenti koji se dostavljaju građanima a nisu ih potisali zakonom ovlašteni potpisnici-načelnici nisu validni i u sudskom sporu se mogu pobiti". istiće B.N

Krunski dokaz ko potpisuje akte
                  

Draško Stanivuković ne zna upravljati Gradom, nijednu akciju nije doveo do kraja, i neznanje uporno pokušava prikriti novim manipulacijama, sa zlom namjerom izazivanja i fizičkih incidenata, preko svojih lakeja, kako bi sebe predstavio kao žrtvu i povratio urušeni rejting. Stanivuković je sve veći klip u opozicionim točkovima i svako dalje odlaganje pacifikovanja njegovog histeričnog i opasnog djelovanja može dovesti do nesagledivih problema, piše Slobo Vasković.

Glas Naroda




 

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?