Raskol u koaliciji?


Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, raspakivanjem koalicionog dogovora od 2016. godine direktno radi na raskolu i razbijanju koalicije partija na vlasti u Banjaluci.

Radojičićevo koketiranje sa SPS Gorana Selaka i Poligrafom Zorana Talića ima za cilj slabljenje Socijalističke partije Petra Đokića i banjalučkog DEMOS-a kojeg vodi Slobodan Stanarević. Igor Radojičić okreće glavu na kriminal u Gradskom groblju Banja Luka, gdje je kadar SPS Gorana Selaka za samo godinu dana napravio gubitak od milion konvertibilnih maraka. Prema dostupnim informacijama, danas je  na sastanku banjalučke koalicije došlo do žestoke rasprave i nezadovoljstva raspakivanjem potpisanog koalicionog dogovora iz 2016. godine. SP Petra Đokića, DEMOS, DNS i drugi su iznijeli niz razloga zbog kojeg ne mogu da podrže Radojičićevo raspakivanje davno potpsanog koalicionog sporazuma skupštinske većine samo dva mjeseca prije lokalnih izbora. Varnice su sijevale i oko podrške izvještaju o radu preduzeća Gradsko groblje a.d Banja Luka kojeg vodi notorna neznalica Željko Grbić, inače batinaš Gorana Selaka.

Željko Grbić  

Kako su u „Gradskom groblju“ BL zataškali dugogodišnju pljačku unesrećenih?

Informacije koje je o kriminalu unutar „Gradskog groblja“ Banja Luka objavio „Inforadar“ u narednom periodu istražiće i policija. Kao i uloge svih u piramidi odgovornosti.

Uprava Javnog komunalnog preduzeća Gradsko groblje a.d. Banja Luka vješto je od javnosti i policije sakrila jednu od najvećih prevara u historiji ovog državnog preduzeća, budući da se procjenjuje kako su građani, ali i samo preduzeće, spletkama i prevarama pojedinaca u vezi sa izgrađivanjem nadgrobnih spomenika opljačkani za više desetina (možda i stotina) hiljada maraka. U Policijskoj upravi Banjaluka dobili smo potvrdu da im slučaj, koji u ovom tekstu detaljno otkriva Inforadar, još uvijek nije prijavljen, ali da će inspektori u narednom periodu provjeriti sve navode o višegodišnjem brutalnom pljačkanju unesrećenih porodica koje je, čini se, kulminiralo tokom prošle godine.

Iako je u centru afere službenik groblja Branko Danilović (suspendovan u oktobru 2019., tek nakon početka našeg istraživanja kriminalnih aktivnosti u preduzeću), a koji je u međuvremenu bio i unaprijeđen na mjesto referenta za ugovaranje radova i obradu dokumentacije, priča je mnogo šira, jer svi dokazi i svjedočenja upućuju da jedan službenik bez političke podrške, pa čak i umiješanosti rukovodećih struktura, nije mogao sam, neopaženo, varati unesrećene. I tako godinama.

MNOGO PROPUSTA – I KRIMINALA

Tek s početkom naših provjera na terenu krajem ljeta prošle godine, prema informacijama koje smo dobili, zazvonio je alarm na uzbunu „Grobljima“, najvećoj ovakvoj firmi u regiji. Tako i nova uprava, koja je na čelu s direktorom Željkom Grbićem postavljena u julu 2018. godine, tvrdi da su odmah po otkrivanju Danilovićevog „biznisa“ svom radniku ponudili sporazumni raskid radnog odnosa i prevarenim porodicama namirili dio štete.

Drugim riječima, Danilović je punu godinu i od dolaska nove uprave nastavio s nelagalnim aktivnostima – i tek je onda suspendiran? „Sasvim slučajno“ s početkom istraživanja i provjera Inforadara. Sve i da je istina da direktor i uprava nisu ništa znali, u šta sumnjamo, od javnosti i policije sve je bilo sakriveno.

U međuvremenu smo otkrili mnoge nelogičnosti i propuste, od kojih je na prvom mjestu amnestiranje Danilovića od krivičnog gonjenja. No, krenimo redom.

Službenik Branko Danilović još je prije nekoliko godina prvi put ušao u policijske dosijee. Nakon našeg upita policiji da li je Uprava Gradskog groblja prijavila Danilovića zbog prevare teške nekoliko desetina hiljada maraka, iz Policijske uprave Banja Luka su otkrili da je Danilović u njihovim evidencijama bio i 2015. godine – zbog istog krivičnog djela.

„PU Banja Luka je još u toku 2015. zaprimila krivičnu prijavu od strane fizičkog lica protiv B.D. zbog postojanja osnova sumnje da je na njegovu štetu izvršio krivično djelo prevara. Na osnovu toga je PU Banjaluka protiv B.D. dostavila izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka“, kazala nam je Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banja Luka.

Kako bismo provjerili u kojoj fazi je istraga u ovom slučaju, i da li je u međuvremenu podignuta optužnica protiv Danilovića, obratili smo se Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka te dobili neočekivani odgovor.


„Istraga protiv Branka Danilovića po prijavi za krivično djelo prevara je u međuvremenu obustavljena,“ izjavila je Maja Đaković Vidović, portparol ovog tužilaštva.

Izvor Inforadara iz ove pravosudne institucije potvrdio nam je da se ovakvi predmeti obično okončavaju obustavom istrage jer oštećeni povuče svoju prijavu ukoliko mu se (dijelom) nadoknadi pričinjena šteta, ili kad se ne želi izlagati dodatnim saslušanjima u tužilaštvu, odnosno sudu.

Međutim, iz svega je više nego jasno da je rukovodstvo JKP Gradsko groblje a.d. Banja Luka, kako bivše tako i sadašnje, godinama znalo za nezakonit rad službenika Branka Danilovića, ali je on bio pod političkom zaštitom Socijalističke partije RS. Konkretno, najprije bivšeg rukovodstva na čelu sa tadašnjim direktorom Gradskog groblja i u to vrijeme zvaničnikom Socijalističke partije Nedeljkom Milakovićem.

Aktuelni direktor Gradskog groblja Željko Grbić za Inforadar kaže kako je tokom interne istrage „utvrđeno da se Danilović bavio nezakonitim radnjama u ovom preduzeću“, nakon čega mu je uručen otkaz.

Međutim, kako smo već utvrdili, on je otjeran u oktobru, nekoliko mjeseci nakon što su naši novinari počeli posjećivati lokaciju Pobrđa (Novog groblja), tragajući za odgovorima.

Željko Grbić direktor Gradskog groblja Banja Luka, za samo godinu dana rada napravio je ovom preduzeću gubitak od 800 hiljada konvertibilnih maraka a osnovano se sumnja na kriminal i zloupotrebe ogromnih razmjera. DNS,DEMOS i SP Petra Đokića danas su Radojičiću jasno kazali da kriminalni izvještaj ovog preduzeća i rad Selakovog direktora Željka Grbića na sutrašnjoj sjednici neće podržati.

Zašto Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke pravi raskol u sadašnjoj koaliciji? Cilj Igora Radojičića je omogućiti partiji Poligraf koju vodi Zoran Talić prelazak cenzusa i jačanjem SPS Gorana Selaka razbijanje i slabljenje DEMOS-a.

Igor Radojičić već godinu dana radi na slabljenju SP Petra Đokića i banjalučkog DEMOS-a kojeg vodi Slobodan Stanarević. Predsjedništvo SP održalo je danas u Banjaluci sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna politička situacija u Republici Srpskoj sa posebnim osvrtom na Banjaluku, navodi se u saopštenju ove stranke.

Predsjedništvo Socijalističke partije (SP) naložilo je banjalučkoj gradskoj organizaciji da na svojim organima razmotri povlačenje potpisa podrške kandidaturi Igora Radojičića za gradonačelnika Banjaluke. 
“Pored javnih obećanja da neće biti kadrovskih promjena do lokalnih izbora, rješenjem gradonačelnika Igora Radojičića sa mjesta direktorke Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje je smijenjena Jelena Kurtinović, a imenovana Andrea Dorić”, rečeno je na sjednici Predsjedništva SP.
Dorićeva je kadar Socijalističke partije Srpske (SPS), a imenovana je nakon što je nedavno istekao mandat bivšoj direktorki Jeleni Kurtinović, članu Socijalističke partije.
Radojičić je otvorio pandorinu kutiju i veoma će biti interesantna sutrašnja sjednica banjalučkog parlamenta.
Glas Naroda

Коментари

Популарни постови са овог блога

Ujedinjena Srpska oštro zamjera Deomosu na spotu Stefana Glavića!

Nenad Grbić na kriminalnan način zaradio milione!

KOME TO KUM DAJE MONOPOL NA GRAĐENJE U BANJOJ LUCI ?